BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.493,98
HABER /  DÜNYA

Çin Uygurların anasının peşinde

Çin, Uygur lideri Rabia Kadir'in Japonya'nın başkenti Tokyo'ya yapmayı planladığı ziyareti şiddetle eleştirdi.

Abone ol

Japon Kyodo haber ajansının haberinde, Çin'in Japonya Büyükelçisi Sui Tienkay'ın bir grup basın mensubuna verdiği mülakatta zöylediği, "Japonya'da bir şiddet suçu işlense ve bu suçun baş planlayıcısı üçüncü bir ülkeye davet edilse Japon halkı ne hissederdi" şeklindeki sözleri yer aldı.

Kadir'in ziyaretinin son zamanlarda iyileşen Çin-Japon ilişkilerine zarar vermesine izin verilmemesi uyarısında da bulunan Sui, "Üzerinde birlikte çalışılması gereken önemli konuların bir suçlu tarafından bozulmasını veya ortak çıkarlarımız üzerindeki dikkatimizin başka konulara kaydırılmasını önlemek zorundayız" dedi.

Çin, sürgündeki Dünya Uygur Kongresi lideri Kadir'i, bu ay içinde Sincan Uygur Özerk bölgesinde meydana gelen, yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği şiddet olaylarını planlamakla suçluyor. Kadir ise bu iddiaları reddediyor.

Kadir'in, Japonya'nın başkenti Tokyo'da 29 Temmuzda düzenlenecek bir sempozyumda konuşma yapmak ve burada basın toplantısı düzenlemek amacıyla Japonya'ya gitmesi bekleniyor.

Gözlemciler, Çin hükümetinin, geçen yıl meydana gelen etnik kökenli şiddet olaylarını körüklemekle suçladığı Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama'nın gezilerini sürekli eleştirmesine karşın, Kadir'in gezilerine karşı nadiren sesini yükselttiğine dikkati çekiyor.