BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.430,64
HABER /  GÜNCEL

Çin malı istemiyoruz

Kalitesiz, defolu ve ucuz Çin mallarının ülke ekonomisine verdiği zarar TBMM gündeminde!

Abone ol

Kalitesiz, defolu ve ucuz Çin mallarının ülke ekonomisine verdiği zararlarla ilgili vatandaşların yaptıkları başvuruları değerlendirmeye alan TBMM Dilekçe Komisyonu, Çin malları istilasına dikkati çekti.

Yahya Akman, Komisyon'un çalışmaları sonucunda, Çin mallarının Türkiye ekonomisi üzerindeki tehlikesinin, bilinenden daha ileri boyutta olduğunu vurguladı. Çin malları istilasına karşı tedbirler alındığını, ancak bunların
yetersiz kaldığını ifade eden Akman, ''Bu mallara karşı sistematik ve
sürekli bir mücadele vermemiz gerekiyor'' dedi.

Yahya Akman, Türkiye'nin, Çin'den ithal edilen malların girişine yasak koyduğunu, ancak bu sefer de AB üyesi ülkeler, Rusya ve Ukrayna
gibi ülkelerden Türkiye'ye giriş yaptığını bildirdi. Akman, ''Bu mallar bazen de İtalya ve Yunanistan üzerinden ülkeye sokuluyor. Hatta gümrüklerden hiç çıkarılmadan İtalya veya Yunanistan patentiyle tekrar ülkeye giriş yaptırıldığına da tanık oluyoruz'' dedi.

-''TÜRK MALLARININ REKABET GÜCÜ AZALIYOR''-

Türkiye'de üretilenlerden çok daha ucuz ve kalitesiz malların; vergi, enerji ve işçilikteki ucuz maliyetler, hatta hiç işçilik bile ödenmeden Çin'de üretilerek Türkiye'ye ithal edildiğini ifade eden Akman, Türkiye'deki üretici ve işverenin, Çin'den gelen bu mallar karşısında rekabet gücünün azaldığını kaydetti.

Akman, Türkiye'deki bazı üreticilerin, ülkede üretilen malların aynısını ucuz işçilik ve maliyet olması nedeniyle Çin'de üretme yoluna gittiklerini ifade etti. Bu tehlikeye de işaret eden Akman, ''Bu duruma, ülkedeki işsizliği artırdığı için karşı çıkmamız gerekiyor'' dedi.

Çin mallarının insan sağlığı ve çevre için sağlıklı, standartlara uygun olup olmadığı konusunda ciddi tereddütler yaşandığını vurgulayan Akman, komisyonlarına yapılan başvuruların, bu malların kısa zamanda bozulması ve defolu çıkması konusunda olduğunu söyledi.

Yaptıkları çalışmaların bütün halkı ilgilendirdiğini ifade eden Akman, ''Yapılan bir araştırmada; ülkedeki her 100 oyuncaktan 95'inin, her 100 armatürden 76'sının, her 100 gözlükten 50'sinin ve her 100 halıdan 25'inin Çin malı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu tehlikeyi göz rdı edemeyiz. Bu malların hepsi, Türkiye'de rahatlıkla üretilebilen ürünlerdir'' dedi.

-''YE'CÜC ME'CÜC İSTİLASINA BENZİYOR''-

''Hangi mağazaya girsek, 'Made in China' yazılı bir ürünle karşılaşmamız mümkündür. Hatta bazen bu yazı olmadan da Çin malları satılabiliyor'' diyen Akman, ''Nereye baksanız, büyüyen bir Çin ekonomisinden bahsediliyor. Ama bu tuhaf ve hızlı bir büyüme. Çünkü diğer ülkelere baktığınızda, hiçbirinde böyle bir büyüme yok'' diye konuştu.

Yahya Akman, çalışmalar sonucunda hazırlayacakları raporun, TBMM
Genel Kurulu'nda ele alınmasını isteyeceklerini belirtti. Çin mallarına ilişkin tehlikenin, kıyamet alametlerinden sayılan; boyları kısa, kulakları uzun insan topluluğunun dünyayı istila edeceği, ''ye'cüc me'cüc'' istilasına benzetildiğini de kaydeden Akman, ''Bu gerçek olacak mı, yoksa mecazi anlamda mı söylenmiş bilmiyorum ama bu durumu buna benzetiyorum'' dedi.