BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,11
ALTIN 2.291,36
HABER /  DÜNYA

Çin ile ABD arasındaki keşif uçağı krizi

Pekin yönetimi, ABD'yi Çin hava sahasına yakın keşif uçuşu yapmakla suçladı

Abone ol
Washington'un, Çin askeri jetinin ABD donanmasına ait devriye uçağını engellemesiyle ilgili eleştirisinin ardından Pekin yönetimi, ABD'yi Çin hava sahasına yakın keşif uçuşu yapmakla suçladı.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücun, konuyla ilgili ABD'nin eleştirisine ilişkin, "ABD ikili ilişkilerin etkilenmesini istemiyorsa bu tür yakın keşif uçuşlarını durdurmalı'' dedi.

ABD tarafının iki uçak arasındaki uzaklık gibi teknik konular hakkında konuşmaya devam ettiğini söyleyen Yang, Çin'in yakın keşif uçuşlarıyla ilgili kararlı politikasının göz ardı edildiğinin altını çizdi.

ABD'nin Çinli pilotun manevrasını tehlikeli ve provokasyon olarak nitelendirdiğini hatırlatan Yang, manevranın profesyonel olduğunu ve güvenliğin göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.

Yang, olayın Çin'in Haynan adasına 220 kilometre mesafede gerçekleştiğine işaret etti.

Sözcü Yang, ABD uçaklarının uzun süredir Çin'e yönelik keşif uçuşları yaptığını, bunun Çin'in güvenliğini tehdit etmesinin yanı sıra Çin-ABD arasındaki karşılıklı stratejik güvene ve ikili ilişkilere ciddi zarar verdiğini vurguladı.  

ABD Dışişleri Bakanlığından keşiflerin şeffaf olduğu ve Çin'i haberdar ettikleri açıklamasına yönelik de Yang, ABD'den böyle bir keşif hakkında herhangi bir bilgi almadıklarını belirtti. 

Diğer yandan Sözcü, Çin'in ABD ordusunun keşif faaliyetlerini yakından takip ettiğini, ulusal deniz ve hava güvenliğini korumak için gerekli önleme faaliyetlerine başvuracaklarını söyledi.   

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Çin jetinin rutin devriye görevi yapan ABD donanmasına ait P-8 Poseidon tipi keşif uçağını tehlikeli bir şekilde taciz ettiğini belirtmiş ve bunu kaygı verici provokasyon olarak nitelendirmişti.