BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Çin ikinci uçak gemisini yapıyor

Çin Savunma Bakanlığı, ülkenin tamamen yerli üretimi olacak ikinci uçak gemisini inşa etmeye başladığını bildirdi

Abone ol

Tamamen yerli üretim olacak ikinci uçak gemisinin tasarım ve üretim aşamasında olduğu duyuruldu.

Bakanlık sözcüsü Yang Yücün, başkent Pekin'de yaptığı basın toplantısında, Çin'in uzun deniz kıyı şeridi ve geniş kıta sahanlığı olduğuna dikkati çekti.

"Karasularımızı korumak ve egemenliğini teminat altına almak, silahlı kuvvetlerimizin kutsal sorumluluğudur" diyen Yang, ilgili birimlerin, farklı açılardan konuyu ele aldığını bildirdi.

Yang, "Çin, ikinci uçak gemisine sahip olmak için çalışmalarına başlamıştır. Tamamı yerli üretim olacak uçak gemisinin tasarımı ve üretimine devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Çin, ilk uçak gemisini 2012 eylülünde orduya teslim etmişti. Eski adı Varyag olan "Liaoning" isimli geminin platformu, Ukrayna'dan alınmıştı. Liaoning uçak gemisi, 304,5 metre uzunluğunda ve 37 metre genişliğinde.

Çin'in 18 bin kilometre sahil şeridinin yanı sıra 3 milyon metrekarelik karasuyu bulunuyor. Ülkenin deniz gücünün ağırlığını küçük ve orta ölçekli gemiler oluşturuyor. 

Sözcü Yang, geçen yıl yaptığı açıklamada, Liaoning'in ülkenin ilk uçak gemisi olduğunu ancak "tek olmayacağını" söylemiş ve bu alanda çalışmalar yapıldığının sinyalini vermişti.

Dış ticaretinin büyük bir bölümünü deniz yoluyla gerçekleştiren Çin'in, Doğu ve Güney Çin denizlerinde Japonya, Güney Kore, Filipinler ve Vietnam ile egemenlik hakları konusunda sorunları bulunuyor.