BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,40
HABER /  DÜNYA

Çin ikili oynuyor

Suriye'de süren iç savaş gün geçtikçe kızışıyor. Esad'ın gitmeye niyeti yok. Çin ise muhaliflerle de görüştüğünü açıkladı.

Abone ol

Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı, Suriye'de 2 yıldır devam eden kriz ve çatışmalara ilişkin olarak, sorunu çözme konusunda askeri müdahalenin etkisiz kalacağını belirterek, "Tek çıkış yolunun müzakere ve diyalog olduğunun uluslararası kamuoyu tarafından da özümsendiğini'' söyledi.

Yang, devletin gelecek 10 yılının yönetim kademesini belirleyen 12'nci Ulusal Halk Kongresi sürerken, ülkesinin Suriye, Kuzey Kore politikası başta olmak üzere dış politikası üzerine açıklamalarda bulundu.

SURİYE HALKI ACI ÇEKİYOR 

Suriye meselesinin iki seneyi aşkın devam ettiğini söyleyen Yang, Suriye halkının halen acı çektiğini ve gözyaşı döktüğünü belirtti.

Suriye sorununda Çin'in, barış, istikrar ve Suriye halkının menfaatleri tarafında olduğunu söyleyen Yang, ''Suriye halkının arzu ve seçimlerine saygı duyuyoruz ve hiçbir tarafı kollama gibi bir gaye gütmüyoruz'' dedi. Yang, ''Bölgedeki tüm tarafların üzerinde anlaşabileceği her türlü çözüm planını desteklemeye hazır olduklarına'' işaret etti.

PEKİN YÖNETİMİ HEM ŞAM HEM MUHALİFLERLE GÖRÜŞÜYOR 

Pekin yönetiminin hem Şam yönetimi ile hem de muhalif gruplarla temas halinde olduğunu ifade eden Yang, ''BM Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi'nin arabuluculuk çabalarına saygı duyuyoruz ve Arap Birliği ile diğer bölge ülkelerinin Suriye'de çözümün siyasi yollarla gelmesi yönündeki çabalarını destekliyoruz'' diye konuştu.

Yang, Pekin'in ''Bölge insanının değişim ve demokrasi yönündeki haklı isteklerine saygı duyduğunu'' belirterek ''Bölgeye ekonomik, teknik ve insani yardımlarımız sürecek'' dedi.

ÇİN SİBER CASUSLUK FAALİYETLERİNE KARŞI

''ABD'nin Çin ordusu tarafından yapılan siber casusluk faaliyetlerinin hedefinde olduğu'' yönündeki iddiaları değerlendiren Çin Dışişleri Bakanı Yang, ''Siber alemin savaş meydanına dönüştürülmesine ve internetin diğer ülkelerin içişlerine karışmak için bir alet haline getirilmesine karşıyız'' diye konuştu.

Yang, ''Umarım ilgili taraf, sorumsuz suçlamalarından vazgeçer ve internet ortamının daha güvenli ve sağlıklı olması adına üzerine düşen görevi yerine getirerek karşılıklı güven ve işbirliği içerisinde bir tavır sergiler'' ifadelerini kullandı.

KUZEY KORE AÇIKLAMASI

Pyongyang'ın üçüncü nükleer denemesi neticesinde Kore Yarımadası'nda vaziyetin tekrar gergin bir hal aldığı değerlendirmesinde bulunan Yang Cieçı, ''BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararı uyarınca nükleersizleşme adına taraflara diyalog'' çağrısı yaptı.

Yang, ''Altılı görüşmelere devam edilmesinin kilit öneme sahip olduğunu'' savunarak ''Yaptırımlar, sorununun çözümünde ana unsur değil ancak yardımcı unsur hükmündedir. Meselenin kalıcı ve adil çözümünde müzakere, tek doğru çıkış yoludur'' ifadesini kullandı.

İlgili taraflara sükunet çağrısında bulunan Yang, ''Kore Yarımadası'nda mevcut durumu daha da gerginleştirecek söylem ve tavırlardan uzak durulması gerektiğini'' söyledi.