BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50
HABER /  DÜNYA

Çin Devlet Başkanı Şi ve Trump telefonda görüştü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump ile telefonda görüştü.

Abone ol

Çin Merkezi Devlet Televizyonu’na (CCTV) göre, Çin Devlet Başkanı Şi ve ABD başkanlığına seçilen Trump, yaptıkları telefon görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı.

Görüşmede Şi, Çin-ABD ilişkilerinde tek doğru seçeneğin iş birliği olduğuna işaret ederek iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve iki halkın daha fazla somut fayda elde etmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Çin-ABD ilişkilerinin büyük önem taşıdığını belirten Şi, hem ABD ve Çin hem de küresel ekonominin büyümesinin teşvik edilmesi ve taraflar arası koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Trump da Çin’in son yıllardaki gelişiminin dikkati çektiğini ve Çin-ABD ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi çerçevesinde ilerleyebileceğini kaydetti.

İki lider, taraflar arası meselelerde görüş alışverişi, yakın zamanda bir araya gelme ve yakın iletişimi sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Trump döneminde özellikle bölgesel konularda iş birliğini artırmak ve iki ülke arasındaki sorunlardan kaynaklanan tansiyonu düşürmek isteyen Pekin yönetimi, yeni bir sayfa açmak istiyor.