BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.439,53
HABER /  DÜNYA

Çin'den uçak gemisiyle mesaj

Çin'in uçak gemisi şu ana kadar yaptığı en uzun deniz tatbikatına çıkacak. Yerli savaş uçakları da katılacak.

Abone ol

Çin'in kuzeydoğu eyaleti Dalien eyaletinin Liaoning kentinden tatbikat için ayrılacak geminin 25 gün süreyle tatbikat yapmasının planlandığı ve yerli üretim J-15 savaş uçaklarının da gemi üzerinden kalkış ve iniş tatbikatlarına katılacağı belirtildi.

Bu arada tatbikat için Kuzey Bohay denizinde bir alanın bir ay süreliğine sivil teknelere kapatılacağı açıklandı.

Emekli bir tümgeneral ve askeri uzman Yin Cuo, yapılacak uzun tatbikatın geminin deneme sürecindeki ilk adım olan tekli tatbikatların bittiği ve uçakların iniş kalkış yapacağı ikinci aşamanın başlangıcı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Çin'in ilk uçak gemisi Ukrayna'nın eski Varyag uçak gemisinin Çin'e getirilmesinden sonra tekrar donanım yüklenmesi suretiyle inşa edilmişti. Gemi ilk tatbikatına geçen yıl 10 Ağustos'ta çıkmış ve 4 gün süreyle açık denizde kalmıştı.

Askeri uzmanlar geminin 1 Ağustos'ta devreye girebileceği yorumunda bulunuyor. Zira 1 Ağustos Çin'in Ordu günü olarak kutlanıyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Milli Savunma Üniversitesi profesörlerinden Hu Sıyüen, eğitimdeki en zor aşamanın Çinli pilotların gemiye iniş süreci olacağını ve bunun vakit alacağını belirtiyor.