BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,16
ALTIN 2.323,52
HABER /  DÜNYA

Çin de İran'a nükleer baskı yapacak

Nükleer Güvenlik Zirvesin'de konuşan Obama, Çin'in İran'a karşı uygulanacak baskıya destek olacağını açıkladı.

Abone ol

ABD Başkanı Obama, İran’a yeni sert yaptırımlar uygulanması için baskıyı artırırken, İran’a yapılan baskılara Çin’in de dahil olacağından emin olduğunu söyledi.

ABD’deki 47 ülkenin katılımıyla düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin sona ererken ABD Başkanı Barack Obama düzenlediği basın toplantısında İran’ın nükleer silah arayışları karşısında uluslararası topluma meydan okuması hakkında, “Kelimelerin bir anlam ifade etmesi gerekiyor. Bazı sonuçları olması lazım” dedi. İran’dan petrol ithal eden Çin, ekonomisine zarar vereceği için İran’a yaptırımlara destek vermede ‘gönülsüz’ davranıyordu. 

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'da yapılan nükleer güvenlik zirvesinde atılan adımlardan sonra Amerikan halkı ve dünyanın daha güvenli hale geldiğini söyledi.

Obama, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, zirveye katılan liderlerin 4 yıl içinde korunmasız durumda olan tüm nükleer materyallerin güvenliğinin sağlanması konusunda görüş birliğine vardığını ifade etti.

Basın toplantısında nükleer programı nedeniyle İran'a yaptırımlar uygulanması çabalarına da değinen Obama, zirve arasında Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile yaptığı görüşmede, İran'a yaptırımlar uygulanması konusunda adım atılması gerektiği uyarısında bulunduğunu ifade etti.

''Çin tabii ki bunun genel hatlarıyla ekonomi üzerinde ne gibi sonuçlar doğuracağından kaygı duyuyor. İran petrol üreticisi bir ülke. Sanırım dünyadaki pek çok ülkenin İran ile ticari ilişkileri var ve biz buna dikkat ediyoruz'' diye konuşan Obama, buna karşın ülkeler arasında söylenen sözlerin ve verilen vaatlerin bir anlamı olması gerektiğini ve dünya ülkelerinin her geçen gün İran'ın nükleer programının sınırların dışına çıktığına daha fazla ikna olduğunu söyledi.

Obama, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin ''esaslı sayıdaki'' üyesinin, nükleer programı nedeniyle İran'a yaptırımlar uygulanmasının doğru bir hareket olduğuna inandığını sözlerine ekledi.

ABD'NİN PAKİSTAN'A GÜVENİ TAM

[PAGE]



Basın toplantısında nükleer silahlara sahip ülkelerde biri olan Pakistan'a da değinen Obama, bu ülkenin nükleer programının güvenli olduğundan emin olduğunu söyledi.

Obama, Pakistan'ın nükleer silahlarına ilişkin programının güvenli olduğundan kuşku duymuyorum. Ancak bu, tüm nükleer güvenlik programlarımızda iyileştirme yapmayacağımız anlamına gelmez'' diye konuştu.

Konuşmasında Pakistan ile Hindistan arasında yaşanan nükleer gerginliklerin azaltılması için gayret sarf ettiğini ifade eden Obama, ''Nükleer programlar söz konusu olduğunda, tüm Güney Asya'da gerginlikleri azaltmak istiyorum'' diye konuştu.

Obama, Pakistan'ın Washington'daki nükleer güvenlik zirvesindeki varılan bir dizi ortak taahhüdü imzalama kararı almış olmasının, kendisinin yürüttüğü Güney Asya'daki gerginliklerin azaltılması çabalarını güçlendireceğini sözlerine ekledi.

NÜKLEER GÜVENLİK ZİRVESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

[PAGE]



Öte yandan, 47 ülkenin katılımıyla ABD'nin başkenti Washignton'da yapılan nükleer güvenlik zirvesinin sonuç bildirisi yayınlandı.

Nükleer terörizm tehdidinin dünya güvenliği açısında en zorlu tehditlerden biri olduğu vurgulanan sonuç bildirisinde, nükleer güvenlik sahasında sağlam önlemler alınmasının önemine işaret edildi.

Obama'nın 4 yıl içinde tüm korunmasız nükleer materyallerin güvenliğinin sağlanması konusunda yaptığı çağrının memnuniyetle karşılandığının belirtildiği 12 maddelik sonuç bildirisinde, tüm nükleer materyallerin etkili bir şekilde güvenliğinin sağlanmasının, ülkelerin uluslararası sorumluluklarından doğan bir yükümlülüğü olduğu hatırlatılarak, zirveye katılan devletlere, uluslararası toplumun bir parçası olarak, nükleer güvenliğin ileriye götürülmesi ve nükleer güvenlik için destek istenmesi ve bu ülkelere destek sağlanması konularında işbirliği yapmaları çağrısında bulunuldu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) uluslararası nükleer güvenlik konusundaki temel rolünün bir kez daha teyit edildiği bildiride, zirveye katılan ülkelerin bu kurumun, ''kendi tüzüğü, ilgili Genel Konferans kararları ve kurumun kendi Nükleer Güvenlik Planları uyarınca, uygun yapıya, kaynaklara ve yetkilendirildiği nükleer güvenlik faaliyetlerine sürdürebilmek için gerekli uzmanlığa sahip olarak görevini sürdürmesini temin etmek için çalışacağız'' ifadeleri yer aldı.

Bildiride BM'nin, Küresel Nükleer Terörizmle Savaş İnisiyatifi ve G8 ülkelerinin yönetimindeki Kitle İmha Silahları ve Materyallerinin Yayılmasına Karşı Ortaklık adlı kuruluşların, nükleer güvenliğin sağlanması konusundaki katkılarına da atıfta bulunuldu.

Sonuç bildirisinde, ''ülkelerin, nükleer enerjiyi ve teknolojiyi barışçıl amaçlarla geliştirme ve kullanma hakkını aşmayacak, sağlam nükleer güvenlik uygulamalarının hayata geçirilmesinin desteklendiği'' vurgulandı.