BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,52
HABER /  GÜNCEL

Çin-ABD 'gayrı resmi' zirvesi başlıyor

Çin lideri Şi Cinping, ABD Başkanı Barack Obama ile California'daki bir malikanede iki gün boyunca görüşmelerde bulunacak. Masada; siber casusluk iddiaları, Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri, Asya'da güvenlik sorunları ve ticaret konuları var.

Abone ol

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere ABD'ye gitti.

Mart ayında göreve başlayan Çin lideri, iki günlük ziyarette ABD Başkanı ile ilk defa bir araya gelmiş olacak.

California'daki Sunnylands malikanesinde gayrı resmi bir ortamda yapılacak görüşmelerde öncelikli olarak iddiaları, Kuzey Kore'nin , Asya'da ve ticari düzenlemeler gibi konuların ele alınması bekleniyor.

Bazı ABD'li milletvekilleri ve insan hakları grupları ise Obama'ya, Çinli mevkidaşından, hapiste bulunan Nobel Barış Ödülü sahibi Liu Şiaobo ile diğer 15 tanınmış muhalifin serbest bırakılmasını talep etmesini istiyor.

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, BBC'ye ABD-Çin zirvesiyle ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Edindiğim izlenime göre, her iki taraf da önceliklerini yeniden gözden geçirme isteğinde ve şu anki durumun ilerisine geçen bir perspektife dayalı bir ilişki kurulup kurulamayacağını görmek istiyorlar. Diğer deyişle, acil sorunların çözümünün ötesine geçmek istiyorlar."

Şi Cinping'in farkı

Beyaz Saray yetkilileri, Çin'den ABD'deki bilgisayar ağlarına yönelik korsanlık yapıldığı iddialarının gündeme getirileceğini söyledi.

Bu eylemlerin Çin devletiyle ilgili olmadığını savunan Pekin yönetimi hafta başında, ellerinde ABD kaynaklı siber saldırılara ilişkin "dağlar boyu veriler" olduğunu savundu.

Zirvede, ABD'nin Çin'den, geçen Şubat ayında üçüncü kez nükleer silah denemesi yapan müttefiği Kuzey Kore üzerinde baskı kurmasını isteyeceği tahmin ediliyor.

BBC'nin Pekin'deki muhabiri Celia Hatton, Şi Cinping'in selefi Hu Cintao'nun aksine, gayrı resmi görüşmeleri tercih ettiğine dikkat çekiyor.

Çin'in eski lideri, o zamanki ABD Başkanı George W. Bush'un Texas'ta bir çiftlikte görüşme talebini reddetmişti.

Obama ve Şi'nin 2013 yılı içinde çeşitli toplantılarda 3 kez daha görüşmesi bekleniyor.