BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  SAĞLIK

Cilt lekelerinin sebebi ne? (video)

Deri üzerindeki kahverengi lekelerinin tek sorumlusu güneş olmadığı ortaya çıktı

Abone ol

Güneş lekelerinden en çok kadınlar rahatsızlık duyuyor... Yüz başta olmak üzere vücudun değişik bölgelerinde görülebilen ve ultraviyole ışınlarının neden olduğu güneş lekeleri kadınları kozmetik açıdan rahatsız ediyor... İrili ufaklı kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkan güneş lekelerinin pek çok sebebi var.

İlaçlar da Lekelere Neden Oluyor

Bu sebeplerin başında da ilaç geliyor. Konuya ilişkin TRT Haber’e konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu, "Çeşitli antidepresanlar, doğum kontrol benzeri haplar bazı antibiyotikler bazı epilepsi sara ilaçları kullanan kişiler güneşte kaldığı zaman lekeler daha da fazla oluyor" dedi.

Risk Kışın da Var

Prof. Dr. Server Serdaroğlu, bu konuda "Sadece yazın değil kışın kardan da yansıyan çok ciddi ultraviyole ışınları var. Ultraviyole ışınları solaryum cihazlarında çok fazla var. Bilgisayarlardan florasan lambalardan az oranda olsa yayılıyor. Gününüzün büyük kısmı bu lambaların altında ya da bilgisyar ekranı başında geçiyorsa yine bu tip lekeler oluşuyor" diye konuştu.

Lekelerden Kurtulmak Mümkün

Güneş lekesinden kurtulmanın yolu var. Prof. Dr. Serdaroğlu, lekelerin tedavisi konusunda şunları söyledi:

"Bazı leke giderici kremler, tıbbı kremler kullanılabilir. Bunların dışında soyucu işlemler, lazer işlemleri cerrahi veya plazma tedavisi dediğimiz deri yenileme sırasında lekelerin atılması ile ilgili belli enerjilerin deri yüzeyinde kullanılması ve deri yüzeyinin kullanılması ile lekelerden kurtulmak mümkün olabiliyor."