BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
HABER /  SAĞLIK

Cilt lekeleri sorun olmaktan çıkıyor

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan cilt lekeleri hayatınızı kabusa çeviriyorsa mutlaka okuyun...

Abone ol

Kadınların güzelliğini gölgeleyen cilt lekelerini silmede; medikal tedavinin yanı sıra makyaj hilelerinden de yararlanabilirsiniz! Yeşil renkte kapatıcı kalemle yüzünüzdeki kızarık bölgeleri, mor kalemle sarı lekeleri, pembe kalemle de doğum lekelerini gizleyebilirsiniz.

Tabii fondöteni eklemeyi unutmadan! Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Dermatoloji Uzmanı Dr. Can Cengiz; kadınların güzelliğini gölgeleyen cilt lekeleriyle savaşma yollarını anlattı: 

SAVAŞ İÇİN TÜYOLAR 

Leke, cildimize renk kazandıran melanin hücrelerinin fazla çalışmasından kaynaklanan bir sorundur. Melanin hücrelerinin fazla çalışması sorununa birçok faktör zemin hazırlayabilir. Kullanılan ilaçlar, sistemik hastalıklar, yanlış kozmetikler, genetik nedenler, yoğun güneşe maruz kalınması, hormonlar, bazı enfeksiyon hastalıkları ve dermatolojik hastalıklar lekeye neden olabilecek başlıca sebeplerdir. 

* Cilt lekelerinde; tıbbi tedavilere geçmeden önce ya da tedavilerden sonuç alınana kadar homojen ve pürüzsüz bir cilt görünümü isteyenler, bazı makyaj hilelerine başvurabilirler. Lekeleri makyajla kapatmak için bir sonraki kozmetik alışverişinizde şu önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz:
* Yeşil renkte kapatıcı kalemler: Yüzünüzdeki kızarık bölgeleri daha az belirgin hale getirir. 
* Mor, eflatun (ve tonları ) renkte kapatıcılar: Mor ve tonları, yüzdeki sarı lekeleri kapatır. 
* Beyaz, sarı ve tonları ile pembe ve tonlarındaki kapatıcılar: Kahverengi lekelenmeleri kapatmak için kullanılır.
 
FONDÖTENİ UNUTMAYIN 

* İlk önce yukarda belirlenen kapatıcıyı (concealer) uyguladıktan sonra, bunun üzerine normal renginize uygun kapatıcıyı (fondöten veya pudranız) kullanmalısınız. 
* Dermatoloğunuz tarafından verilen medikal tedavi, en önemli ve zorunlu yöntemdir. Ancak bu tedaviyle birlikte cilt bakımınızda kullanacağınız bu tip ürünler, özellikle lekeye meyilli ciltler için kurtarıcı olacaktır. 

CİLT LEKENİZİN NEDENİ AĞDA OLABİLİR! 

* Postinflamatuar Pigmentasyon (PİH); deride böcek ısırığı, kesi, egzama, alerji, kıl dönmesi ve ağda sonrası gibi derinin iyileşirken bıraktığı kahverengi leke olarak kalan izdir. 
* Burada en önemli tedavi; bu tür lekelenmelerin oluşmasını engellemektir. Örneğin; ağda (özellikle sir ağda) sizde istenmeyen lekeler yapıyorsa; ağda yaptırmaktan vazgeçin. 
* Güneş koruyucuyu da hayatınızdan hiç eksik etmeyin.

GÖZ ALTLARINA K VİTAMİNLİ KREM

* Göz altında beliren lekelenmelerin (koyuluk ve morluk) genellikle iki tipi vardır. Birincisi genetik sayılır ve göz altındaki kan dolaşımın daha yavaş olmasına bağlıdır. Bu genetik yatkınlık daha sık Latin Amerikalı ve Akdeniz ülkelerinde görülür. Diğer bir neden de; koyu cilt tiplerinin özellikle gözaltlarında daha çok melanin oluşturmasıdır. 
* Uykusuzluk da önemli bir nedendir; ödem yarattığı ve dolaşımı daha da azalttığı için göz altı lekelerini artırır. 
* Göz altı lekelerinden korunmada en önemli silah; güneş koruyuculardır. Yaz ve kış kullanılmalıdır. 
* 'Koyu tenliyim güneşten korunmama gerek yok' inanışı büyük bir yanılgıdır! Tam tersine koyu ten; güneşi sünger gibi çekerek, zaten koyu olan deri bölgelerini, koruma amacıyla daha da koyulaştırır. 
* Piyasada mevcut K vitaminli kremlerle gözaltı lekelenmelerine savaş açabilirsiniz. Bu kremlere retinol de eklenebilir.