BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.504,02
HABER /  GÜNCEL

Çikolata yorgunluğu alıyor

Bir araştırma bitter çikolatanın yorgunluğa bağlı şikayetleri azalttığını ortaya koydu.

Abone ol

Halsizlik, bitkinlik, sabahları bile yataktan yorgun kalmak... Bütün bunlar son yıllarda özellikle kentlerde yaşayanlardan daha sık duymaya başladığımız 'kronik yorgunluk' sendromuna işaret olabilir.

Kronik yorgunluk sendromu terimi, sürekli veya tekrarlayıcı seyreden, iyi anlaşılamayan ve birçok sistemi tutan bir hastalığı tanımlamak için kullanılıyor.
En ayırt edici belirtisi ise yatak istirahatıyla geçmemesi. Bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla başa çıkamayınca bitkinlik ortaya çıkıyor. Havadaki elektrik yükü otomobillerin havayı kirletmesi, sanayi atıkları, trafik karmaşası nedeniyle şehirdeki insanlarda daha fazla görülen bu durum, kişide sinir, gerginlik ve stresi de tırmandırıyor.

STRES SEVİYESİ AZALIYOR

Bugüne kadar kronik yorgunluğa karşı çeşitli önerilerde bulunan uzmanlar, bitter çikolata ile yorgunluk arasındaki ilişki üzerinde duruyor. BBC'nin internet sitesinde yayınlanan habere göre Hull York Medical School'da yapılan yeni bir araştırma günlük dozlarda bitter çikolata yiyenlerde kronik yorgunluğa, yemeyenlere göre daha az rastlandığını ortaya koymuş.

SÜTLÜ DEĞİL, BİTTER ÇİKOLATA

Bilim adamları bu durumun beyaz ya da sütlü çikolata da değil, bitter çikolata yiyenlerde görüldüğünü belirtirken, çikolatanın beyin üzerindeki etkisi ve serotonin salgılanmasına yol açmasının neden olduğunu düşünüyor. Beyindeki bu kimyasal sayesinde stres seviyesi de azalıyor. Araştırmayı yürüten Professor Steve Atkin, kendilerine gelen hastaların, çikolata yedikten sonra daha az yorgun hissetiklerini söylemeleri üzerine bu konuda bir araştırma yaptıklarını belirtti.

ON KİŞİYLE ARAŞTIRMA YAPILDI

Bu fikir ile doğan araştırmada kronik yorgunluk sendromundan yakınan 10 hastaya iki ay boyunca günlük 45 gram çikolata yedirildi. Bir diğer 10 kişilik grup daha kuruldu ve bu hastalara da günde 45 gram beyaz çikolata yedirildi.

Sonuçlar kıyaslandığında bitter çikolata yiyenlerin daha az yorgun hissettikleri ancak yemeyi bıraktıklarında tekrar eskisi gibi yorgun hissettikleri belirtildi. Prof. Atkin, az sayıda kişiyle yapılan bu çalışmanın, kesinlik kazanabilmesi için daha büyük sayıda gönüllülerle çalışılması gerektiğini belirterek, çikolatanın fazla miktarda yenmediği takdirde kilo almaya da neden olmayacağını belirti.