BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,66
ALTIN 2.509,92
HABER /  SAĞLIK

Çiğ köftede bu madde yasaklandı

Çiğ köftedeki sitrik asit maddesinden başka katkı maddelerin konulması yasaklandı ve ceza getirildi.

Abone ol

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahime Petek Ataman, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile çiğ köftede sitrik asit hariç tüm gıda katkı maddelerinin kullanımının yasaklandığını belirterek, "Karara uymayanlar için ceza 12 bin 800 liradır, bu, küçük işletmeci açısından yıldırıcı ama büyük şirketler açısından çok yaptırım gücü olmayan bir para cezası" dedi.

Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda katkı maddelerinin insan sağlığı açısından sorun oluşturmaması ve tüketicilerin yanıltılmaması durumunda kullanılabileceğini söyledi.

Gıda katkı maddelerinin ürün grupları bazında uluslararası düzeyde kullanım koşullarının belirlendiğini aktaran Ataman, "Örneklemek gerekirse fermente bir üründe nasıl kullanılacağı, alkollü içeceklerde, unlu mamullerde, şekerlemelerde, meyve suyunda hangi gıda katkı maddelerinin kullanılabileceği belirlenmiştir" şeklinde konuştu.

Ataman, yönetmeliğin bazı geleneksel ürünler ve gıda katkı maddelerinin kulanılmasını yasaklayan ek içerdiğine dikkati çekerek, "Bu ekle kendimize has ürünlere özel hükümler getirildi. 'Geleneksel ürünlerde gıda katkı maddesi kullanımı ihtiyacı ve tüketim düzeylerine göre maksimum miktarı belirlenmelidir' diyorduk, bu anlamda çalışmanın başlaması olumlu" ifadesini kullandı.

"Yapılan çalışmanın raporlarının ve tespitlerinin şeffaf bir biçimde paylaşılması gerekiyordu" diyen Ataman, şöyle konuştu:

"Hangi bilim insanları katılmış bu çalışmaya? Tespitleri nelermiş? Bu aşamada eksiğimiz var. Tebliğ ekine göre çiğ köftede sitrik asit hariç tüm gıda katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı. İnsan sağlığı açısından güvenli olduğu bilinen çok sayıda katkı maddesi var. Ürüne yönelik bu kısıtlama katkı kullanımına bu üründe teknolojik ihtiyaç bulunmadığı yaklaşımı iledir.

Karara uymayan üretici, satıcı, dağıtıcı yani kısaca gıda işletmesi 5996 sayılı kanun çerçevesinde cezalandırılır. Karara uymayanlar için ceza 12 bin 800 liradır, bu, küçük işletmeci açısından yıldırıcı ama büyük şirketler açısından çok yaptırım gücü olmayan bir para cezası."