BIST 9.101
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,05
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Çiçek'ten Kürtleri kızdıracak sözler

BDP Kürt çocukların Türkçe eğitim nedeniyle başarılı olamadığını iddia ederken Devlet Bakanı Cemil Çiçek tam tersini savunan sözler söyledi.

Abone ol

BDP Kürt çocukların Türkçe eğitim nedeniyle başarılı olamadığını iddia ederken Devlet Bakanı Cemil Çiçek'ten de ilginç bir karşıt görüş geldi. Cemil Çiçek, Nijerya'da Türk okulları olduğunu, Nijeryalıların Türkçeyi öğrendiklerini fakat, Hakkari'dekine, Diyarbakır'dakine halen Türkçe'yi öğretemediklerini söyledi.

Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birkaç gün evvel Nijerya'ya gittiklerine belirterek; "Nijerya, Afrika'nın ortasında bir yer. 150 milyon nüfuslu. Toprağın altında her türlü zenginlik var ama toprağın üstünde de her doğan 100 çocuktan 20'sinin açlıktan öldüğü, böylesine de sefalet içerisindeki bir toplum. Orada Türk Okulları var, Türkçe konuşuyorlar ama biz bu eğitim meselesini çözemedik. Nijerya'daki Nijeryalılara Türkçe'yi öğrettik, Hakkari'dekine, Diyarbakır'dakine halan Türkçe'yi öğretemedik. Bu, devletimizin ayıbıdır, bizim ayıbımızdır. Çünkü eğitime yeteri kadar önem vermedik, veremedik. Bunun bedelini yoksulluk olarak ödüyoruz, terör olarak ödüyoruz" dedi.

Konuşmasında eğitimin önemine dikkat çeken Cemil Çiçek şunları söyledi: "Bütün dünyanın en çok önem verdiği konu eğitimdir. 'Bu millet iyiyi kötüyü bilmez. İyiyi kötüden ayırt edemez. Bunlar cahil insanlar, bunlara yetki verilmez. Bunlara bir şey sorulamaz. Bizim insanımız bir İsviçreli gibi değil, bir Alman gibi değil, ona bir şey sormayacaksınız. Onun adına kararı biz vereceğiz' diyorlar. Ben şu kadar yıllık siyasi hayatımda şunu çok net ifade ediyorum, böyle bir millete mensup olmaktan dolayı Cenab-ı Hakk'a şükrediyorum.

Sizin ferasetiniz, sizin öngörünüz, sizin basiretiniz, sizin verdiğiniz karar, benim gibi okumuşların çok önündedir. Herkesin millete saygı duyması lazım. Onlar sizi yaftalarken ne dediler, bunlar bidon kafalı, bunlar karnını kaşıyan insanlar, kim bunlar? Sizin maaş verip belli bir yerlere getirdikleriniz. Sizden alınan vergilerle lojmanlarda oturanlar, sizden alınan vergilerle arabalara binenler. Yani size hizmet mecburiyetinde olanlar, yeri geldi, size böyle hakaret ettiler. Onun için değerli kardeşlerim Türkiye'de en önemli iki şeye ihtiyaç var. Bunlardan bir tanesi eğitim, ikincisi de demokrasidir. Demokrasi oksijen gibi bir şey, eksik olduğu zaman en azından baş ağrısı yapar.

Türkiye'de demokrasi eksikliği var, demokrasi açığı var. Bakın ne oluyor? Temmuz sıcağında seçim yapıyoruz, bizden başka size gelip hesap veren var mı? Siz başkalarının maaşını da verirsiniz, onlardan hiç birisi gelip size hesap vermez. Şimdi hesap veren demokrasiye ihtiyaç var. Madem ki millet adına yetki kullanıyorsun, madem ki millet adına imza atıyorsun, madem ki millet adına devletin arabasına biniyorsun, madem ki millet adına onun sağladığı imkanlardan istifade ediyorsun, evvela bu millete hesap vermeyi öğreneceksin. Aynen Alman vatandaşı gibi, aynen Fransız vatandaşı gibi, aynen Avusturyalı gibi benim insanım da birinci sınıf demokrasiyi çoktan hak ediyor. Onun verdiği karara kimse saygısızlık edemez. Onun için Türkiye'nin en acil ihtiyacı birinci sınıf demokrasidir"