BIST 9.549
DOLAR 32,50
EURO 34,75
ALTIN 2.478,64
HABER /  POLİTİKA

Çiçek'ten koalisyon hükümeti yorumu

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin istikrara ihtiyacı olduğunu söyleyerek tek başına bir partinin iktidarda olması gerektiğini kaydetti.

Abone ol
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'de uzlaşı kültürünün olmadığını söyleyerek, koalisyonların başarılı olamadığını söyledi. Başkanlık sistemi konusunda da benzer bir tablonun olduğuna dikkat çeken Çiçek, bu konuda başka bir yöntem bulunması gerektiğini  kaydetti.
 
23 Nisan resepsiyonuna ev sahipliği yapan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiçek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran seçimi sonrası olası koalisyon hükümetine karşı çıkan tutumuna destek verdi. Çiçek Türkiye'nin demokrasi tarihinde koalisyonları iyi çalıştıramadığına atıfta bulunarak, "Türkiye 1950’de çok partili hayata geçti. Neredeyse bunun yarısı siyasi istikrarın olduğu dönem yarısı koalisyonun olduğu dönem.  Biz koalisyonları çalıştıramadık. Birlikte bir uzlaşı kültürü olmadı." diye konuştu.

TUTUKLU VEKİLLER ÖRNEĞİNİ VERDİ
 
Çiçek, 4 partinin mecliste tutuklu vekiller konusuna uzlaşamadığından örnek vererek, sıkıntılı maddeler konusunda da herhangi bir adım atılmadığını kaybetti. Türkiye'nin koalisyonları yürütemediğini, istikrara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çiçek, Cumhuriyet kurulduğundan bu yana 62 hükümet olduğunu ve neredeyse 1 senede bir hükümet kurulduğunu söyledi. Çiçek şöyle konuştu:

"Bugünkü hükümet 62. Hükümet. Cumhuriyet kurulduğundan beri 92 sene, 92 bölü 62, neredeyse 1 senede bir hükümet kurulmuş. 4 ay pazarlığın ardından 3 ayda yıkılan hükümetler var. Azınlık hükümetinde ben görev yaptım. 24 Aralık 1995’te seçim yapıldı. Mart’ın ortasına kadar hükümet kurulamadı, 11 Mart’ta hükümet kuruldu 30 Haziran’da hükümet gitti. Tablo ortada. Meclis Başkanı’nın 'Şuna taraftarım, şuna değilim' demesine gerek yok. Tablo ortada. Türkiye bir şeyleri yapacaksa ya uzlaşı yoluyla yapacak ya da istikrar yoluyla yapacak. Yani bir parti tek başına... İstikrar olacak."

ANAYASA ÇALIŞMALARI
 
Cemil Çiçek yeni anayasa yapılmasıyla ilgili soruya da Türkiye'nin artık mevcut anaya ile devam edemeyeceğ yanıtını verirken, Meclis'teki anayasa komisyonunda yapılan çalışmalar için şunları söyledi:

"Nelerin nereye kadar mümkün olacağı anlaşıldı. Yine dört parti aynı şekilde oluşacaksa 4 partinin uzlaşabileceği 60 madde oluyor. Belki biraz daha zorlansa 3-5 madde daha olabilir ama yani en temel konularda –ki onlar sonraya bırakıldı- mecliste grubu olan dördü de 'evet' diyecekse ama olmayacak gibi görünüyor. O zaman başka bir yöntem bulmak gerekecek. İkincisi iyi bir birikim oldu. Hiçbir dönemde olmadığı kadar meclisin arşivinde Türkiye’de kim ne düşünüyor, herkesin düşünceleri burda var. Üçüncü bir şey daha oldu; biz bu işlere başladığımızda hiçbir partimizin birinci maddeden yürürlük maddesine kadar bir anayasa metni yoktu taslak olarak, şimdi var. Bu meslek odalarının çok önemli katkıları oldu. Yeni bir anaysa yaparken sıfırdan değil, herhalde bunları değerlendirirler."

BAŞKANLIK SİSTEMİ...

Çiçek "Yeni Anayasa konusunda ümitvar mısınız?" sorusuna ise "Bir parti başkanlık diyor. İki partimiz ki HDP de parlementer sistem diyor. Bir orta yolu gözükmüyor. Başka bir yöntem bulmaları gerekiyor. Nitelikli çoğunluk mu olur, bilemiyorum" yanıtını verdi.