BIST 9.695
DOLAR 32,52
EURO 34,82
ALTIN 2.427,55
HABER /  DÜNYA

CIA ile Kaddafi'inin işkence işbirliği

İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçen yılki halk isyanında öldürülen Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin muhaliflerinin CİA'nın gizli hapishanelerinde işkence gördüğünü ileri sürdü.

Abone ol

Örgüte göre, Afganistan’da militanların safında savaşırken yakalanan Libyalı muhalifler, ülkelerine iade edilmeden önce işkenceden geçiriliyordu.

İddialarını, Libya’da ele geçirilen Kaddafi dönemine ait resmi arşiv kayıtlarına dayandıran örgüt, CIA ajanlarının Libyalı militanlara da, uygulanan kişide boğulma hissi yaratan “waterboarding” yöntemiyle işkence yaptığını öne sürdü.

İŞKENCEYİ ANLATTI

İşkence kurbanlarından Halid El Şerif 2005’de Kaddafi rejimine teslim edilmeden önce iki yıl boyunca Afganistan’da, CIA tarafından yönetilen bir cezaevinde tutulduğunu söyledi.

Şu anda Libya Ulusal Muhafızları şefi olan El Şerif, CIA tarafından kendisine yapılan işkenceyi İnsan Hakları İzleme Örgütü raportörüne şu cümlelerle anlattı:

"Bana her gün başka bir işkence uyguluyorlardı. Bazen başıma geçirdikleri bir bez parçasının üzerinden su döküyorlardı. Kafamı sağa sola çeviremediğim için nefes alamıyor ve kendimi boğuluyormuş gibi hissediyordum."

CIA, resmi olarak “waterboarding’’ yönteminin bugüne kadar sadece, El Kaide üyesi Ebu Zubeydi, Halid Muhammed ve Rahim El Nasiri’ye uygulandığını kabul ediyordu.