BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
HABER /  POLİTİKA

CHPyi şoke eden anket!

A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Gür, Kürt açılımının siyasi etkilerini yorumladı. Peki her şartta en karlı parti kim oldu?

Abone ol

A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür'e göre CHP, hem Batı'da büyük şehirlerde yaşayan Kürt seçmenlerini hem de açılımı destekleyen Beyaz Türk seçmenlerini kızdırdığı için oy kaybediyor.

Yine Gür'e göre AK Parti büyük risk altında ve sürecin en karlı partisi de DTP


Akşam gazetesinden Özkan Tamirak 'Kürt Açılımı'nın Siyasi Etkileri' yazı dizisinin beşinci bölümünde A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür ile konuştu.

OY KAYBI BİRAZ DURUR
Oy oranını açılım sürecindeki olası başarısı değil, ekonomi belirleyecektir. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri'nde AKP yüzde 46,5 oranındaki oya, 27 Nisan e-muhtırası veya 367 kararıyla değil o günün ekonomik koşulları nedeniyle ulaştı. Bu nedenle AKP'deki oy kaybı devam edecektir. Olası başarı sadece oy kaybı sürecini yavaşlatabilir. Başarısızlık ise oy kaybını hızlandıracaktır.

SEÇMENLER TAVRINI ELEŞTİRİYOR
Özellİkle Batı'da büyük şehirlerde yaşayan, CHP'ye oy veren Kürt kökenli seçmenlerin bir bölümünün tepkisini çekti ve bunların oyunu kaybetmiştir. Bu nedenle DTP oyları İstanbul-İzmir, Adana-İçel Antalya gibi bölgelerde artırdı. CHP açılımı başından beri koşulsuz destekleyen, yüksek gelirli 'Beyaz Türk' seçmeni partinin tavrını eleştiriyor. Kürt açılımında başarı CHP oy kaybettirecek, başarısızlık ise oy kazandıracaktır.

ASKER KONUŞUNCA PARTİYE YARADI
AKŞAM Gazetesi için yaptığımız araştırmada, 6 ay önce yapılan yerel seçimlerden bu yana MHP'nin yaklaşık 3 puan civarında oyunu arttırdığı gözlemledik. Bu açılım sürecinde askerin, muhalefet partileri kırmızı çizgileri ve söylemleri MHP'ye oy kazandırmıştır. Bu oyların kalıcı mı yoksa bir tepki oyu olup olmadığını, önümüzdeki süreçte göreceğiz. Bunu bir şekilde açılım süreci belirleyecektir.

SÜRECİN EN KåRLI PARTİSİ
Sürecin en karlı partisi. Hem oyunu arttırdı hem meşruiyet kazandı. DTP'yi muhatap olarak görmeyen partiler, bugün DTP'yi Kürtlerin tamamının olmasa da bir bölümünün resmi temsilcisi olarak kabul ediyor. Süreç başarısızlıkla soruçlanırsa bile elinden geleni yapmış bir parti olacağı için, DTP karlı çıkacak.