BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.324,78
HABER /  GÜNCEL

CHP'ye İzmir'de büyük şok!

CHP İzmir'de 4 ilçeyi kaybetti! İzmir'de Aziz Kocaoğlu ile yola devam diyen CHP; Aliağa, Kemalpaşa, Kınık ve Torbalı ilçelerini kaybederek büyük şok yaşadı.

Abone ol

2014 yerel seçimlerinin sonuçları en çok merak edilen kentlerinden biri de"CHP'nin kalesi" olarak kabul edilen ve yıllardır yapılan tüm seçimlerde CHP'nin bütün üstünlük sağladığı İzmir'di…

ERDOĞAN BÜYÜK ÖNEM VERİYORDU

CHP, bu seçimde de en büyük favori olduğu İzmir'de, halen Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Aziz Kocaoğlu'nu aday göstermiş, Ak Parti ise kabinenin önemli isimlerinden, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı aday göstererek karşılık vermişti. Başbakan Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden olan Binali Yıldırım'ın adaylığı, İzmirlilere yönelik güçlü bir 'altyapı yatırımları' vaadini de içeriyordu. Başbakan Erdoğan özel bir önem verdiği İzmir seçimleri için günlerce çalışılan bir miting yaptı ve İzmirlilerden bizzat oy istedi.

İZMİR'DE SÜRPRİZ GERÇEKLEŞMEDİ

CHP ise kentteki geleneksel gücünün yanında 'sıkı çalışma'yı da sürdürdü. Ve nihayetinde İzmir'de Ak Partililerin ümit ettiği sürpriz gerçekleşmedi. İzmir'in halihazırdaki belediye başkanı Aziz Kocaoğlu, gece 01.00 itibarıyla ve resmi olmayan sonuçlara göre, sayılan oyların 1 milyon 136 binini alarak yüzde 50,46'lık bir oranla bir dönem daha belediye başkanlığı yapmayı garantilemiş oldu. Buna karşılık Binali Yıldırım, 805 bin oyla yüzde 35,71'lik bir oran elde edebildi. CHP 'kalesinde', bir kez daha rahat bir seçim galibiyeti kazanmış oldu. 2009 seçimlerinde CHP yüzde 55, AKP ise yüzde 30 oranında oy almıştı.

İZMİR YENİDEN "KOCAOĞLU" DEDİ

İzmir'de MHP adayı Murat Taşer yüzde 8,19, HDP adayı Osman Özçelik yüzde 2,77 oranında oy aldı. Kentte diğer partilerin ise varlık gösterememeleri dikkat çekti. Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanlığını tekrar kazanan Aziz Kocaoğlu, ilk mesajını Twitter'dan verdi. Kocaoğlu mesajında, "İzmir'e yakışan bir seçim süreci yaşamamızı sağlayan tüm hemşerilerime şükranlarımı sunuyorum. Kazanan tüm başkanlarımızı yürekten kutluyorum. Kentimiz ve hemşerilerimiz için el ele çalışmaya devam edeceğiz. Teşekkürler İzmir!" dedi.

CHP 4 İLÇE KAYBETTİ

İzmir seçimlerinde büyükşehir belediyesini rahat kazanmasına rağmen CHP'nin bazı ilçeleri kaybetmesi gözlerden kaçmadı. Bu ilçelerin başında Aliağa geliyor. 2009'da yüzde 49,4 oyla ilçe belediyesini kazanan CHP, 2014'te koltuğu MHP'ye kaptırdı. 2009 seçimlerinde 3. Sırada yer alan MHP, Serkan Acar'la oyların yüzde 33'ünü alarak belediyeyi kazandı. AKP yine 2. parti olurken CHP ise 3. sıraya geriledi. Bu sonuçta, DSP'nin yüzde 11 oy almasının da büyük etkisi oldu.

CHP'nin kaybettiği bir başka ilçe ise Kemalpaşa oldu. 2009'da yüzde 30 oyla seçimi kazanan CHP, oyunu yüzde 36'a yükseltmesine rağmen, Ak Parti adayı Arif Uğurli yüzde 40 oyla başkanlığı kazandı.

Kınık'ta da 2009'da yüzde 50 oyla seçimi kazanan CHP, 2014'te yüzde 26'ya geriledi ve seçimi yüzde 44 oy alan Ak Parti adayı Sadık Doğruer kazandı.

CHP'nin kaybettiği 4. ilçe ise Torbalı oldu… 2009'da yüzde 50'yle kazanan CHP 2014'te yüzde 34 oy aldı ve Ak Parti adayı Adnan Yaşar Görmez, yüzde 35 oyla 'kıl payı' denebilecek bir farkla seçimi kazandı.