BIST 9.770
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.432,25
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin Tandoğan planının perde arkası

CHP'nin salı günkü grup toplantısını Tandoğan meydanında gerçekleştirme planının perde arkası ortaya çıktı.

Abone ol

Zorunlu eğitimi kesintili olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifinin geri çekilmesini isteyen CHP'nin salı günkü grup toplantısını Tandoğan meydanında gerçekleştirme planının perde arkası ortaya çıktı.

Alınan bilgilere göre, grup yönetimi, ilk olarak Meclis'teki grup toplantısına 'rekor katılım' planladı. Grup salonu ve Meclis koridorlarını partililerle doldurmayı hedefleyen CHP, böylece miting gibi grup yapacaktı. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu seçeneğe sıcak bakmadı. Bütün partilerin grup toplantısının salı günü olması ve ziyaretçi yoğunluğu dikkate alındı, güvenlik kaygısı oluştu. Sonuç olarak, alana çıkmanın daha etkili olacağı görüşü öne çıktı.

ANNELERE ÇAĞRI

CHP'nin Salı günkü mitingine özellikle anne ve babalar davet edilecek. Kılıçdaroğlu, 4+4+4 tartışması başladığından bu yana grup toplantılarında "annelere harekete geçme" çağrısı yapıyordu. Bu nedenle Tandoğan Meydanı'nda kadınların ağırlıkta olması bekleniyor.

GENSORU ÖNERGELERİ CEPTE

Bugün'ün haberine göre, CHP, teklifin yasalaşmasını engellemek için rekor sayıda 'gensoru' önergesi verme planı üzerinde de duruyor. Parti grubunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil tüm bakanlarla ilgili, imzalı ve gerekçeleri hazır çok sayıda gensoru önergesi tutuluyor. Kılıçdaroğlu'nun 'olur' vermesi durumunda rekor sayıda gensoru önergesi Meclis Başkanlığı'na verilecek. Gensoru önergesinin gündeme alınmasına ilişkin Genel Kurul'daki ön görüşme süresi yaklaşık 2-3 saati buluyor. Bu nedenle hayata geçmesi durumunda gensoru taktiği ile teklif görüşmeleri tıkanma noktasına gelebilir. CHP, Altındağ'da edindiği konut tartışması nedeniyle Suat Kılıç ve Deniz Feneri soruşturması ile ilgili iddialar nedeniyle Beşir Atalay hakkında gensoru önergesi vermişti.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜLECEK

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e teklifi iade çağrısında bulunan ve komisyon tartışmalarındaki tutumu nedeniyle Çiçek'in tarafsızlığını yitirdiğini iddia eden CHP, tepkisini Meclis Danışma Kurulu toplantısına grup başkan vekili düzeyinde katılmama tepkisi ile gösterecek. CHP, Danışma Kurulu toplantılarında milletvekili düzeyinde temsil edilecek. teklifin yasalaşması durumunda da Anayasa Mahkemesi'ne başvuru gerçekleştirilecek. Teklifin komisyondan Meclis İçtüzüğü'ne aykırı şekilde geçtiğini savunan CHP, bu durumun Anayasa'ya şekil yönünden aykırılık içerdiği görüşünü dile getiriyor.

4+4+4 19.00 SONRASI

Genel Kurul'da salı günü görüşülecek teklifle ilgili grupların taktikleri netleşti. AK Parti grubu, görüşmelere Meclis TV'nin kapandığı saat 19.00 sonrası başlanmasını öngörüyor.

Genel Kurul, salı günü, görüşmeleri yarım kalan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam edecek. Ardından 4+4+4 teklifine geçilecek. Genel Kurul çalışmaları 24.00'e kadar sürecek. Ak Parti grubu, hafta sonu dahil Meclis'i çalıştıracak. Yasa geçene kadara AK Partili vekiller Ankara'dan ayrılmayacak.