BIST 9.554
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.488,56
HABER /  GÜNCEL

CHP'nin projesine AK Parti'den ilk tepki!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'yüzyılın projesi' olarak adlandırdığı dev projeyi açıkladı. İlk tepki AK Parti Grup Başkan Vekili Naci Bostancı'dan geldi

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA 

2015 genel seçimlerine 16 gün kala, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 7 Haziran seçimlerinden zaferle çıkması ve partisinin iktidar olması durumunda uygulayacağı 'yüzyılın projesi' adlı yeni projesini İstanbul'da açıkladı.

Kılıçdaroğlu'nun dev projesinde '20 yılda 200 milyar dolarlık yatırım ve 2 milyon 200 bin kişiye iş imkanı' hedefi yer alıyor. Ayrıca, Kılıçdaroğlu bu projeyle Türkiye'nin milli gelirinin 2.7 trilyon dolara çıkacağını ileri sürdü.

CHP'nin "Yüzyılın projesi" adını verdiği projeye iktidardan ilk tepki AK Parti Grup Başkan Vekili Naci Bostancı'dan geldi, Bostancı her dönem böyle hayali projelerin olduğunu söyledi..

Bostancı'nın internethaber'den Nesrin Yılmaz'a yaptığı açıklamalar şöyle: 


HİÇ ŞAŞIRTICI DEĞİL

Hiç şaşırtıcı değil. Bir ülkenin geleceğine ilişkin projeksiyon yaparken temeldeki müktesebatının ne olduğuna, o politik aklın nasıl çalıştığına bakmak lazım. CHP'nin politik aklı, hesap kitap üzerine, analitik bir muhasebeye yaslanmak yerine doğrudan doğruya seçmen üzerinde etkiye yönelik efektif bir akıl.

SEÇMENİ ETKİLEMEK, AYARTMAK İÇİN YAPILMIŞ

Seçmeni nasıl etkilerim, nasıl ayartır ve baştan çıkarırım şeklindeki bir yaklaşıma sahip, projeden etkiye yönelik değil. Etkiyi esas alan ve seçmen davranışını dönüştürmeyi ümit eden, bu çerçevede projenin mahiyetiyle çok ilgilenmeyen bir siyasal akılla davranıyorlar. Geçmişte de böyleydi, bugün de bu değişmiş gözükmüyor. Esasen yüzyılın projesi dedikleri megakent projesidir, tarihte de zaman zaman bu tür hayali örnekler vardır.

BALKAN SAVAŞLARINDA DA BÖYLE BİR AKIL ORTAYA ÇIKMIŞTI

Hemen bir tanesini söyleyeyim; 1912-13 Balkan Savaşları'nda Balkan ülkelerine dramatik bir şekilde yenildiğimizde kimileri şöyle iddialarda bulunmuşlardı; Bize bir avuç Balkan ülkesi yendi, çünkü onlar bize göre daha güçlü, daha disipline idiler, o zaman biz iki tane vilayetimizi güçlendirelim, gelişmiş vilayetler haline getirelim, Balkan ülkeleriyle bunlar üzerinden rekabet edelim. İşte böyle ilginç, CHP'nin bugünkü megakentine benzer tarzda ama farklı bir bağlamda görüş bildirenler vardı.

GERÇEKÇİ BULMAM

Tabi bunların ne tarihen ciddiyeti oldu, ne de bugün ciddiyeti olur. Sonuçta harita üzerinde parmak işaretiyle şehirler kurarak milli geliri artırmak şeklindeki akıl ciddi bir akıl değil, bunun arkasında bir sosyoloji var. İnsan biraz sosyoloji bilirse, nüfus hareketliliğini, insanların davranışlarını hesap etmesi gerekir. Böyle bir tane şehri megakent haline getirerek özel bir donatımla öne çıkartmak ve ona rekabetçi bir nitelik kazandırarak buradan Türkiye'yi bir artı kazandıracağını ummak geçmişteki o iddiaya çok benziyor, ben gerçekçi bulmam.

SEÇMEN BUNLARA BAKMAZ

Bu projenin seçmen üzerinde bir etkisi olmaz. Seçmen siyasal davranışlarını böyle bir-iki günlük mega projeler üzerine kurmaz, seçmen davranışı, uzun soluklu, yıllar içerisinde adım adım oluşturulur. Çok az bir kararsız olduğunu düşünüyorum, kararsızlar da bu tür vaatlere göre hareket etmez, o yüzden bunları bir etki unsuru olarak görmek doğru olmaz. Ama daha çok kendi taraftarlarına "bu etkili olacak" ümidi aşılayabilir.

CHP GELENEĞİNDE BİR KÖY-KENT ANLAYIŞI VARDI

CHP geleneğinde bir köy-kent anlayışı vardı, herhalde ilham kaynakları köy-kentin yeni bir versiyonu olarak çalışılmış, proje bunu gösteriyor.