BIST 9.797
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,02
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin mektubu Avrupa'yı ayaklandırdı

CHP Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç, Anayasa paketinin desteklenmesini isteyen Svvoboda'ya ağır bir mektup yazdı.

Abone ol

CHP yönetiminin bilgisi dahilinde hazırlanan mektup sosyalistleri ayağa kaldırdı. Sevinç ise rest çekti: "Bu sertliğe alışın."

Yargı reformu ve 12 Eylül'ün yargılanmasının önünü açan referandum, CHP ile Avrupa Birliği arasındaki ipleri kopardı. CHP'nin Brüksel temsilciliği pakete destek verilmesini isteyen AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Swoboda'yı hedef alan çok ağır bir mektup yazdı. CHP temsilcisi Kader Sevinç, Swobo-da'nın açıklamalarını ''Türkiye'deki demokratik güçlerin gerçek mücadelesine açıkça ve skandal şekilde saldırı'' olarak nitelendirdi.

Mektup, Avrupa Parlamentosu-'nda soğuk duş etkisi yaptı. Sosyalist grup, 'kaba ve mesnetsiz' ifadelerden CHP yönetiminin haberinin olup olmadığını araştırıyor. Alınan bilgilere göre mektup Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisi ve talimatı doğrultusunda yazıldı. Ancak tepkilere rağmen Sevinç geri adım atmadı. Tepkilerini dile getirmelerinin meşru hakları olduğunu vurguladı, AB yetkililerinin de bu sertliğe alışmalarını istedi. Sevinç, "AB yetkilileri bu tür yaklaşımlarını değiştirmeleri gerektiğini öğrenmelerini umuyoruz'' dedi.

'KABUL EDİLEMEZ'

CHP Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç imzalı mektupta, Anayasa değişikliği paketinin 'muhafazakar sağ kanat siyasi parti olan AK Parti-'nin artan şekilde otoriter ve Avrupalı olmayan yönetiminde hazırlandığı' ileri sürülüyor. Hükümetin, basın özgürlüğü, işçilerin sosyal hakları, bireysel iletişimin gizliliği ve kadın hakları gibi tüm değerlerini ihlal etmek yanında ileri derecede dini, etnik ve cinsiyet dogmalarını yansıtan siyasi bir dil benimsediği savunuluyor. Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yapısının düzenlenmesine ilişkin iki maddenin 'sosyal demokrat bakışla kabul edilemez' olduğu iddia ediliyor.

Mektupta şöyle deniliyor: ''Bu maddeler yürütmenin yargı üzerindeki mevcut otoriter tahakkümünü güçlendirecek ve hiçbir sorumluluk ve hesap verilebilirlik getirmeden Cumhurbaşkanı'nın gücünü artıracaktır. CHP, Avrupalı en iyimodel yapmak için Anayasa'nın toptan reformunu savunmaktadır. Türkiye geniş milli konsensüse dayalı sosyal uzlaşma atmosferinde kabul edilecek radikal şekilde Avrupalı, yenilikçi ve ilerici bir anayasaya ihtiyaç duymaktadır. Bundan dolayı sizin, gerçek Avrupalı Türkiye mücadelesinde CHP'yle dayanışma göstermenizi ve (Swoboda tarafından yapılan) sağ kanat ve otoriter hükümeti destekleyen söz konusu açıklamadan kaynaklanacak yanlış anlamaları düzeltmenizi istiyoruz''

SOSYALİSTLERİ KIZDIRDI

Mektup Avrupa Parlamento-su'ndaki sosyalistleri kızdırdı. Bir yetkili mektupta 'kaba ve mesnetsiz ifadeler'in yer aldığını belirtirken ''Bu skandal mektubun CHP GenelBaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde yazılıp yazılmadığını araştırıyoruz. Tepkimizi ona göre göstereceğiz' ifadesini kullandı. Yetkili, CHP'de bazı çevrelerin yeni değişen üst yönetimi zor durumda bırakacak hamlelere girişmesinden endişe ettiklerini dile getirdi.

CHP GERİ ADIM ATMADI

CHP Brüksel Temsilcisi Kader Sevinç ise geri adım atmadı. Sevinç, ''Türk demokrasisi ve çoğulcu tartışma ortamını dikkate almadan ve bu konuda bizim görüşlerimizi bilmeden, görüşlerimiz hakkında yorum yapan bazı Avrupalı parlamenterler olduğu zaman tepkimizi en açık şekilde dile getirmek meşru hakkımızdır'' dedi. Sevinç, mektup taki sert ifadeleri şöyle izah etti: ''Bazı AB yetkilileri kendi aralarında çok daha sert derecelerine alışık oldukları bazı haklı tepkilerin, Türkiye gibi henüz AB üyesi olmayan bir ülkeden gelmesine alışık olmayabilirler. Türkiye'yi böyle gören bazı AB yetkililerinin bu tür yaklaşımlarını değiştirmeleri gerektiğini öğrenmelerini umuyoruz''

SWOBODA ÖZGÜRLÜKLERE DESTEK İSTEMİŞTİ

CHP, Avrupa soluyla uzun süredir kavgalı. Sosyalist enter-nasyonelden çıkarılması bile gündeme geldi. Son tartışmanın fitilini ise AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Svvoboda'nın 11 Temmuz 2010'daki açıklamaları yaktı. Svoboda, şu ifadeleri kullanmıştı:

DEMOKRAT İSE...

''Biz Avrupa Birliği olarak her zaman için Türkiye'nin demokratikleşmesine ve reformlarına destek veriyoruz. Anayasa paketi de reformlara, özgürlüklere açık bir Anayasa paketi. Dolayısıyla biz bu değişikliği destekliyoruz. Çünkü sosyal demokrat değerler de getiriyor bu değişiklik. CHP'ye ve yeni liderine bizim tavsiyemiz bu paketin arkasında durması ve desteklemesi. CHP sosyal demokrat bir parti olmak istiyorsa bu reformları desteklemelidir. Anayasa paketi Türk vatandaşları ve Avrupa Birliği için önemli. Türk halkına daha fazla demokrasi ve özgürlük seçeneği sunuyor. Demokrasi yolunda çok büyük bir adım.''