BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.410,97
HABER /  SEÇİM

CHP'nin koalisyon planı HDP mi MHP mi?

Seçime dört gün kala, seçimin bir numaralı konusu koalisyon. Meclisteki üç muhalefet partisi, seçim sonrası koalisyon ihtimali için AK Parti'ye kapıları kapattı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA 

HDP Eş Genel Başkanı Salahattin Demirtaş, barajı aşmaları halinde ortaya çıkabilecek koalisyon olasılıklarını değerlendirirken CHP ile koalisyon yapabileceklerini söyledi.

Peki CHP bu konuda ne düşünüyor?

Tek başına iktidar olacaklarından emin olan CHP yetkilileri koalisyon ihtimalini pek de konuşmak istemiyorlar.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Demirtaş'ın sözlerini hatırlatarak sorduğumuz koalisyon sorusuna, "CHP'nin kırmızı çizgileri var, bu kırmızı çizgilerin korunması kaydıyla siyaset bir müzakere işidir." diye yanıt verdi.

ELBETTE DURUMU DEĞERLENDİRECEĞİZ

Biz tek başına iktidar olmak için yola çıkmış bir partiyiz. Prensip olarak şu partiyle, bu partiyle koalisyon yaparız, yapmayız diye bir ön kabulümüz, ön koşulumuz olmamakla birlikte, eğer seçim sonuçları Cumhuriyet Halk Partisi'ni tek başına iktidara getirecek şekilde sonuçlanmazsa önümüzdeki durumu elbette değerlendiririz.

MHP İLE DE OLABİLİR 

Ama şu anda, şöyle yaparız, böyle yaparız diye bir hüküm vermek doğru değil. Yani bu MHP ile de olabilir, duruma bakılır. Türkiye'nin hükümetsiz bırakılmaması gerekir, bu çerçevede durum değerlendirilir.

KIRMIZI ÇİZGİMİZ BELLİDİR 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin kırmızı çizgisi bellidir. Ulusal bütünlüğümüz, devletin, laik niteliği ve hukuk devleti olma özelliği bizim kırmızı çizgimizdir. Her şey bu çerçeve içinde bakarız. Bu kırmızı çizgilerin korunması kaydıyla siyaset bir müzakere işidir.

AKP İLE ASLA OLMAZ 

Ama AKP ile asla olmaz. Hırsızlığı, laiklik karşıtı odak olduğu tescillenmiş, ulusal bütünlüğümüzle ilgili hiçbir hassasiyeti olmayan, hukuka, anayasa'ya saygısı olmayan bir partiyle biz elbette ortak olmayız.

Öte yandan Yalova'da konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "AKP ile kesinlikle koalisyon yapmayız. CHP ile koalisyon yapmayı oturup konuşabiliriz" sözlerine yanıt vererek, "Koalisyon kurma gibi bir düşüncemiz yok. Hedefimiz tek başına iktidar olmaktır" dedi.

TÜRKİYE CHP İKTİDARINA HAZIR OLSUN

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Belediye Başkanı CHP’li Vefa Salman ve partililer tarafından karşılanan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, seçim irtibat ofisinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın koalisyon kurmak için, “CHP ile koalisyon yapmayı oturup konuşabiliriz” sözleri sorulan Hamzaçebi, “Biz koalisyon kurmak üzerine değil tek başına hükümet olmak üzere yola çıktık. Böyle bir düşüncemiz yok. Ne HDP ile ne herhangi bir siyasi partiyle koalisyon kurma gibi bir düşüncemiz yok. Hedefimiz tek başına iktidar olmaktır. CHP’nin yükselişini görenler CHP ile irtibat veya ona koalisyon kurma yarışına girmiş durumdalar. Biz bunların hiçbirine bakmıyoruz, yolumuza devam ediyoruz. Bugün Yalova’dayız. Yarın bir başka yerdeyiz. Türkiye’de adım adım CHP iktidarı gelmektedir. Biz CHP iktidarına hazırız, Türkiye de buna hazır olsun” dedi.