BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,71
ALTIN 2.509,76
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin ittifak yapacağı parti!

CHP'nin yerel seçimlerde ittifak yapacağı iddiaları yalanlana da parti içinde hazırlık yapanlar var.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve parti sözcülerinin HDP ve BDP ile bir ittifak düşünülmediğine yönelik açıklamalarına karşın, parti içinde aralarında bazı yöneticilerin de bulunduğu bir grup, İstanbul ve Mersin gibi kritik kentlerde HDP ve BDP ile ortak hareket edilmesinden yana tutum aldı.

BU SEÇİM FIRSAT

Vatan'ın haberine göre parti kulislerinde bu konunun parti yönetimine aktarılarak, Aralık ayı ortasında yapılacak Parti Meclisi toplantısında ele alınmasının olasılıklar dahilinde olduğu konuşuluyor. Edinilen bilgiye göre ittifaktan yana tavır alan partililerin, "Bu ittifak olasılığı CHP'nin sola açılması anlamında önemli bir fırsat. Başta hükümet olmak üzere belli çevrelerin bu ittifak konusunda CHP'ye yöneltebileceği bir itiraz olamaz. Kendileri İmralı'da Öcalan, Kandil'de PKK yöneticileri ile görüşürken bize BDP/HDP ile ortak hareket ediyorsunuz diye bir eleştiri getiremezler" değerlendirmesinde bulundukları öğrenildi. Öte yandan bazı parti yöneticilerinin bu ittifaka HDP ile ortak hareket etmeyen ÖDP, TKP ve Halkevleri'nin dahil edilmesi gerektiğini düşündüğü de kulislere yansıdı.

SHP gibi olmaz

CHP kulislerinde konunun parti yönetimine de aktarılarak, Aralık ayı ortasında yapılacak Parti Meclisi toplantısında ele alınmasının olasılık dahilinde olduğu konuşuluyor. Edinilen bilgilere göre ittifaktan yana tavır alan ve ağırlığı yenilikçi kanatta bulunan partililerin, "Bu ittifak olasılığı CHP'nin sola açılması anlamında önemli bir fırsattır.

Başta hükümet olmak üzere solun güçlenmesini istemeyen belli çevrelerin bu ittifak konusunda CHP'ye yöneltebileceği en ufak bir itirazları olamaz. Kendileri İmralı'da Abdullah Öcalan ile Kandil'de PKK yöneticileri ile görüşürken, çıkıp bize ‘BDP/HDP ile ortak hareket ediyorsunuz' şeklinde bir eleştiri getirmeleri mantıksız olur değerlendirmesinde bulundukları kaydedildi. Bu görüşü savunan CHP'lilerin, başta batı bölgeleri olmak üzere kamuoyunda da böyle bir ittifaka 1991'deki SHP/HEP işbirliğine yönelik keskin karşı duruş ortamı bulunmuyor çünkü Türkiye farklı bir iklim yaşıyor" tezini dile getirdikleri bildirildi.

‘Dinamik unsurlar'

CHP'de ittifakı savunanların sol güçlerin üniversitelerde, alanlarda, emek dünyasındaki etkinliklerine dikkati çekerek, CHP'nin geniş örgütüyle bu dinamik unsurları buluşturduğumuzda başarıyla ulaşmak çok daha kolay hale gelir görüşünü savundukları belirtildi. Bazı parti yöneticilerinin bu ittifaka HDP ile ortak hareket etmeyen ÖDP, TKP ve Halkevleri'nin dahil edilmesini istedikleri de kulislere yansıdı. CHP'de heyetlerin yaz boyu yaptıkları Doğu ve Güneydoğu Anadolu inceleme gezilerinde de ittifak önerilerinin vatandaşlar ve kanaat önderleri tarafından da CHP yetkililerine dillendirildiği kaydedildi.