BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'nin itiraz etmediği proje kalmamış

Dev projeler karşısında solun tavrı geleneksel! Tarih, CHP liderlerinin büyük projeleri küçümseyen sözleriyle dolu.

Abone ol

Dev projeler karşısında solun tavrı geleneksel! Tarih, CHP liderlerinin büyük projeleri küçümseyen sözleriyle dolu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'nın açıkladığı Kanal İstanbul projesi ve inşa edilecek iki şehir projesi bütün dünyada yankı buldu. Yurt içinde ve dışında çok sayıda bilim adamı ve uzman projeyi muhteşem olarak değerlendirdi. Ancak, muhalefet partileri koro halinde projeye karşı tepkilerini ortaya koydu. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eleştirilerde sınır tanımadı.

İktidarda bulunduğu uzun dönemlerde hiçbir proje ve yatırım üretmeyen Halk Partisi, geçmişte de sağ iktidarların ortaya koyduğu barajlardan boğaz köprülerine, yatırım projelerinden özelleştirmelere kadar bütün projelere sonuna kadar karşı çıkmıştı. Bir de Osmanlı'dan beri 5 asırdır planlanan Marmara Denizi'ni Karadeniz'e bağlama projesinin CHP'nin eski lideri Bülent Ecevit'in olduğunun iddia edilmesi işin daha dramatik yönünü oluşturdu.

Önceki hafta tarihçi Yılmaz Öztuna, 'Ecevit'in de İnönü gibi Türkiye'ye bir çivi bile çakmadığını' veciz bir şekilde ifade etmişti. CHP'li siyasiler ile bu partinin yandaşı yazarlar ile bazı sivil toplum kuruşlarının temsilcileri, Türkiye'yi ayağa kaldıracak dev projelere bugün olduğu gibi geçmişte trajikomik sözlerle tepkiler göstermişlerdi.

KURBAĞALAR İÇİN GÖL!

Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük projesi Güney Doğu Anadolu Projesi'nin (GAP) gündeme geldiği dönemlerde Bülent Ecevit, bil hassa Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesi seyahatlerinde, "Sizin hakkınızı buralara harcıyorlar. Hakkınızı yiyorlar" sözünü sık sık kullanmıştır. Stratejik Boyut isimli sitede yer alan mülakata göre yazar Avni Özgürel, Adnan Menderes"in şu an GAP olarak bilinen Güneydoğu Anadolu Projesi sebebiyle idam edildiğini söylüyor. CHP lideri Bülent Ecevit'in Ankara mitinginde Keban Barajı için "kurbağalara göl yapıyorsunuz" dediği biliniyor. Ancak barajın inşaatının tamamlanması Ecevit'in başbakanlığı dönemine rastladı. CHP sözcüleri özellikle "Bu kadar enerjiyi toprağa mı vereceksiniz" sözünü uzun süre dillendir-mişlerdi. Keban Barajı'nı, 1975'in Eylül ayında törenle hizmete açan Ecevit, 18 Eylül'de de görevinden istifa etti.

İsmet İnönü: Köprüyü yıkarız

İstanbul'un iki yakasını asmalı bir köprüyle birleştirmesi ilk defa 2. Abdülhamid Han tarafından düşünüldü ve planlanması yapmış ancak tahtan indirilmesiyle yarım kalmıştı. Boğaz Köprüsü, daha sonra Demokrat Parti döneminde üzerinde çalışılmasına rağmen 27 Mayıs darbesi ile yarım kaldı. Adalet Partisi'nin iktidara gelmesiyle 1. Boğaz Köprüsü'ne başlandı ve 30 Ekim 1973'te hizmete açılmıştır. Rahmetli Başbakan Adnan Menderes, Boğaz Köprüsü'nü yapmak için çalışmaya başladığında, zamanın CHP lideri İsmet İnönü 'yıkılır' diyerek karşı çıktı. CHP liderliğini devralan Bülent Ecevit de, köprüye karşı çıktı ve değişik mitinglerde, "Hiç gereği yokken İstanbul'a asma köprü yapıyorlar. Bu köprüden mutlu azınlık, zenginler geçecektir" ifadelerini kullanmıştı. Ancak köprünün tamamlanması ve hizmete açılması kendi başbakanlığı dönemine rastlayan Ecevit, köprüden ilk geçen kişi olmuş ve, "Büyük eser" ifadesini kullanmıştı. Rahmetli Başbakan Adnan Menderes, 1957 seçimlerinden sonra İstanbul'da imar çalışmalarına ağırlık verdi ve Barbaros Bulvarı, Büyükdere Caddesi, Vatan Caddesi, Millet Caddesi ve Edirne Asfaltı (şimdiki E-5 otoyolu) yollarını açtı. İsmet İnönü'nün başını çektiği CHP'liler İstanbul'da Vatan Caddesi yapılırken, 'Vatan Caddesi'ne uçak mı indireceksiniz' diyerek bu çalışmalara karşı çıkmıştı.

İlk uçak fabrikasını kapattı, demir yolu yapımını durdurdu

İş adamı Nuri Demirağ'ın 1936 yılında kurduğu Türkiye'nin ilk uçak fabrikası Cumhurbaşkan İnönü'nün Demirağ'ı siyasi rakip görmesi sebebiyle kapatılmıştır. 1856 yılından beri süren demir yolu yapımı ise İnönü'nün tek parti iktidarının hüküm sürdüğü 1940'dan sonra bir daha başlamamak üzere durmuştur.

UNUTULMAZ İTHAMLAR

> Mimarlar Odası: Boğaziçi köprüsü, Türkiye ve İstanbul'un başına gelen en büyük felakettir.

> Prof.Dr.Besim Üstünel (CHP Milletvekili): Köprü akıl ve hesap işi değildir.

> İlhan Selçuk (Yazar): Bu köprüyle ne biz övünebiliriz, ne çocuklarımız. Boğazın iki yakasında evleri olan zenginlere tüketim malları taşıyan kamyonlara yol açmak için çare: Boğaz köprüsü.

> Prof.Dr.Gülten Kazgan: Köprü yapacağımıza birkaç araba vapuru daha inşa edelim. Üretken olmayan yatırımlar, Türk ekonomisi için büyük bir sarsıntı teşkil edecektir.

> Hasan Pulur (Yazar): Hökümet Estanbole asma korpi yapıyor...N'olacak yani? Yapıyor işte! Va mı itirazınız?

> Nadir Nadi (Gazeteci): Bu köprü sağcıların köprüsüdür. Boğaziçi köprüsü kel başa şimşir tarak.

CHP Konya Senatörü Fakih Özlen: Boğaz Köprüsü konusu, hissi, fevri, politik ve en başta teknik kusur ve noksanlarla maluldür.