BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.418,41
HABER /  POLİTİKA

Meclis Meclis olalı böyle tören görmedi

12 Haziran seçimlerinin ardından oluşan Meclis yemin töreninin ardından göreve başladı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- 24. Dönem TBMM'nin açılışı BDP'nin boykot, CHP'nin yemin etmeme kararları ile Cumhuriyet tarihine geçti.

Meclis Başkanlığınca BDP sıralarına konulan "Hoşgeldiniz" çiçekleri sahipsiz kaldı. Meclis Genel Kurulu Salonuna giren ancak yemin etmeyen CHP'liler "Yok hükmünde" kaldılar. İzleyici localarından gelen alkışlarla ilgili uyarı yapmak isteyen CHP'li Muharrem İnce, "Yemin etmedin konuşamazsın" diye susturuldu.

Başbakan Erdoğan'ın AK Parti Milletvekillerince ayakta alkışlandığı yemin töreninde muhalefet sıralarından en yüksek alkış ise tutuklu milletvekilleri Balbay, Haberal ve Alan için geldi.

AK Partili milletvekillerinin en çok alkışladığı isimlerden biri ise Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinden sonra Meclis'e giren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat oldu.

MHP lideri Bahçeli yemin için kürsüye çıkarken AK Partililerden de alkış aldı. AK Partili Ahmet Türkeş'i alkışlayan Bahçeli, partisinden ihraç ettiği halde milletvekili seçilen İhsan Barutçu yemin ederken ise yüzüne bakmadı. 

Yemin töreninde yemin metnini ikinci hatta üçüncü kez okumak zorunda kalan milletvekilleri de renkli anlar arasında yer aldı.

MECLİS'TEN RENKLİ KARELER İÇİN TIKLAYIN

İşte seçimden 16 gün sonra yapılan ve yaklaşık 9 saat süren Meclis'in açılış ve yemin töreninde yaşananlar:

LİDERLER TOKALAŞMADI

Meclis Genel Kurul Salonuna ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Bahçeli oldu. Ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan geldi. Liderler arasında tokalaşma olmadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de tören saatinde Meclis salonuna geldi. Gül'ün salona girdiğini öğrenen geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi, Gül'ü "Sayın Cumhurbaşkanımız teşrif etmişlerdir" sözleriyle karşıladı.

EKŞİ TARİHE NOT DÜŞTÜ

Açılışta en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Başkanlığı görevini yürüten CHP'li Oktay Ekşi gündeme damga vuran tutuklu vekillerin durumlarını gündeme getirerek Meclis'i açtı. Ekşi tartışmalı Meclis açılışını, "8 milletvekili şu an Meclis'e katılamamaktadır. Böyle bir durum hem TBMM'nin şerefli geçmişine, hem de demokrasiye aykırı düşmüştür" diyerek kayıtlara geçirdi.

YEMİN İÇİN İLK DAVET BAĞIMSIZA

Ekşi konuşmasını bitirdikten sonra ilk yemini ederek töreni başlattı. Ekşi'nin yemin etmesinden sonra milletvekilleri il sırasına göre kürsüye davet edilmeye başlandı. Yemin etmesi için ilk kürsüye çağrılan milletvekili BDP'nin desteklediği bağımsız Adana milletvekili Murat Bozlak oldu. BDP Meclis'i boykot ettiği için Bozlak yemin etmedi.

CHP'DEN SESSİZ KARŞILIK

Kürsüye ikinci sırada CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı davet edildi. Ancak CHP'nin yemin etmeme kararı nedeniyle Demirçalı karşılık vermedi, kürsüye çıkmadı. Bu durumda Meclis'te yemin için kürsüye çıkan ilk isim AK Parti Adana Milletvekili Ömer Çelik oldu.

TUTUKLU VEKİLLER İÇİN ALKIŞ PROTESTOSU

Tahliye talepleri reddedildiği için yemin törenine katılamayan tutuklu milletvekillerinin durumu alkışlarla protesto edildi. MHP Milletvekili Engin Alan'ın ismi okunduğunda MHP sıralarından, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın isimleri okunduğunda da CHP sıralarından alkış tufanı koptu.

ERONAT'A ALKIŞ DESTEĞİ

YSK kararı ile Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine Meclis'e girmeye hak kazanan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat yemini eksiksiz okudu. Eronat AK Parti sıralarından yoğun alkış aldı.

AK PARTİ'DEN BİR FİRE

AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yurt dışında bulunması nedeniyle yemin töreninde bulunamadı. Çavuşoğlu daha sonra yemin edebilecek.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A AYAKTA ALKIŞ

İstanbul Milletvekili Başbakan Tayyip Erdoğan yemin etmek için anons edildiğinde AK Partili bütün milletvekilleri ayağa kalkarak Erdoğan'ı uzun süre alkışladı. Erdoğan yemini ederken oturan AK Partili milletvekilleri yemin bittikten sonra tekrar ayağa kalkarak Erdoğan'ı ikinci kez alkışladı.

CHP'DEN AK PARTİ'YE NAZİRE!

Başbakan Erdoğan'ın yemin etmesinden bir süre sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismi okundu. Başbakan Erdoğan'ı yoğun alkışla karşılayan AK Partililerin ardından CHP'li milletvekilleri de Kılıçdaroğlu'nun isminin okunması üzerine alkış tufanı kopardı. Kılıçdaroğlu ismi okunduğunda salonda yoktu.

AK PARTİ'Lİ TÜRKEŞ'E MHP DESTEĞİ

AK Parti'den İstanbul Milletvekili olan MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu Ahmet Türkeş yemin etmek için kürsüye çıktığında AK Partililerin yanı sıra MHP sıralarından da alkış geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dahil bütün MHP'liler Türkeş'in oğlu AK Partili Ahmet Türkeş'i alkışlarla karşıladı.

BALBAY'A ALKIŞ TUFANI

Ergenekon tutuklusu CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay'ın ismi okunurken CHP'li milletvekilleri alkış tufanı kopardı. CHP'lilerin uzun alkışı Balbay'ın isminin okunmasından sonra kürsüye çıkan AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ yemin ederken de bir süre devam etti. Başbakan Erdoğan Balbay'ın ismi okunmadan hemen önce Meclis salonundan ayrıldı.

AK PARTİ'DEN BAHÇELİ'YE ALKIŞ

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yemin için anons edilmesinden sonra MHP Milletvekilleri Bahçeli'yi ayağa kalkarak alkışladı. Bahçeli'ye AK Parti sıralarından da alkışlar geldi.

BAHÇELİ BARUTÇU'NUN YÜZÜNE BAKMADI

Kaset skandalları sonrası MHP'deki görevlerinden istifa eden ancak milletvekilliği başvurusunu geri çekmediği için ihraç edilen İhsan Barutçu sırasında yemin etmedi. Barutçu bütün yeminler tammalandıktan sonra Meclis'e geldi. CHP sıralarının bulunduğu yerde bekleyen Barutçu isminin okunması üzerine kürsüye çıkarak yemin etti. MHP'liler Barutçu'nun yeminini sessizlikle karşılarken MHP lideri Bahçeli, Barutçu'nun yüzüne bakmadı. Heyecanlı ve gergin olduğu gözlerden kaçmayan Barutçu yemini okurken hata yapınca ikinci kez tekrarlamak zorunda kaldı. 

10 VEKİLDEN YEMİN TEKRARI

Her yemin töreninde olduğu gibi son yapılan yemin töreninde de bazı milletvekilleri yemin metnini eksik veya yanlış okuduğu için tekrar etmek zorunda kaldı. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, bağımsız milletvekili İhsan Barutçu yanlış okuduğu için ikinci kez tekrar yaptı. Yemin metnini ezberleyerek törene gelen AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz ise başarılı olamadı. Filiz ezbere okurken yanlış yapınca ikinci kez yazılı yemini okumak zorunda kaldı.

YEMİNİ ÜÇ KEZ OKUYAN DA OLDU

En şanssız milletvekili ise AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel oldu. Yüksel yemin metnini üç kez tekrar etmek zorunda kaldı. AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin de ezbere okuduğu metinde eksiklikler olunca yemini üç kez tekrar etti. Şahin'in üçüncü kez yemini okumak zorunda kalması gülüşmelere neden oldu. Şahin'e yemini bitirdikten sonra MHP sıralarından da alkış geldi.