BIST 9.682
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.425,21
HABER /  SEÇİM

CHP'liler İhsanoğlu için tatili kesip oy kullanır mı?

CHP'ye yakınlığı ile bilinen Radikal yazarı Koray Çalışkan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu göstermesinin ardından CHP'lilerin yaşadığı şoku yazdı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Radikal gazetesi yazarı Koray Çalışkan, CHP ile MHP'nin köşk için gösterdiği çatı adayın belli olmasıyla CHP'nin nabzını tuttu.

ÇOK ZOR!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaz tatiline denk gelmesi nedeniyle CHP'li seçmenin İslamcı bir aday için tatilden geri dönmeyeceğini savunan Çalışkan Ekmeleddin İhsanoğlu tercihinin büyük bir kumar olduğunu yazdı. CHP örgütünün İhsanoğlu için canla başla çalışmasının çok zor olduğunu vurgulayan Çalışkan "hiç tanınmayan ve maddi bir gücü de bulunmayan İhsanoğlu için 53 gün sonra gerçekleşecek seçim için nasıl bir kampanya yapılacak? Çok zor" dedi.

CHP'Lİ SEÇMEN TATİLİ KESİP OY KULLANIR MI?

İhsanoğlu'nun adaylığının açıklanmasının ardından İzmirli bir yakınının kendisini aradığını, Ekmeleddin İhsanoğlu ismini 'İslamoğlu' olarak tellefuz edebildiğini ve tatilini bırakıp oy kullanmak için dönmeyeceğini söylediğini aktardı.

İşte Çalışkan'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Avantajları

İhsanoğlu’nun Arapça’yı anadili gibi konuşan ve İslam bilgisiyle muhafazakâr seçmene hissiyat yakınlığı olan bir aday olması CHP ve MHP’nin geleneksel seçmeninin dışına açılması için bir fırsat. Ağırbaşlı mizacı, Ortadoğu’da AK Parti dış politikasıyla ters düşen ve Türkiye’yi daha isabetli bir konuma çekme kapasitesi olan biri. Ayrıca CHP ve MHP tarafından sembolik bir makam olması tercih edilen cumhurbaşkanlığına, sağlam ilkeleri nedeniyle yakışan biri. Doğru.

Dezavantajları

Doğru ama seçmen açısından bunların ne kadar önemi var emin değilim. Öncelikle Erdoğan zaten seçim kampanyasına başladı. Yeni bir Türkiye hayali olan, köprülerden ve milli gelirden bahseden, 2023’ün projelerini bir nefeste söyleyiveren bir adaya karşı Ekmeleddin İhsanoğlu mitinglerde ne diyecek?

Dahası hiç tanınmayan ve maddi bir gücü de bulunmayan İhsanoğlu için 53 gün sonra gerçekleşecek seçim için nasıl bir kampanya yapılacak? Çok zor. Türkiye’nin birleştirici gücü... Bilemiyorum.

Buna ek olarak tanımadığı ve 'İslamcı' olmadığı halde, İslami kültürel kodlarla anılan bir aday için CHP örgütlerini canla başla çalıştırmak zor olacak. MHP tabanı için de benzer bir mantık yürütebiliriz. Milliyetçi hissiyatı üzerinden değil, CHP’nin isteğiyle aday gösterilen ve muhafazakâr seçmene yakın görünen İhsanoğlu yerine, Erdoğan’a kayabilecek bir MHP tabanı da var.

CHP’nin en büyük oy patlaması yaşadığı ve kendisini 'modern' olarak tanımlayan gençliğin İhsanoğlu tarafından cezbedilmesi de zor olacaktır. Dolayısıyla zaten yaz tatilinde sandıklarına uzak olan gençler ve CHP’nin doğal seçmenleri, sandığa gitmemezlik edebilecek.

ÇATI OLMASAYDI

Sonuçta ilk turda kendi tabanına yakın ve dolayısıyla her partinin kendi adayıyla ortaya çıkacağı bir seçimin angaje edeceği seçmen yapısı değil, kendine uzak bir adaya oy vermesi istenecek bir seçmen psikolojisi yaratıldı. İlk turda Erdoğan’ın seçilme ihtimalini arttıracak bir sonuç bu. Eğer böyle olursa cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra genel seçime daha zayıf girecek bir CHP ve MHP’den söz edebiliriz. Bunu fark eden örgütler iki partide de kongre baskısına başlayacaktır.

Oysa herkes kendi öz adayıyla seçime girseydi, Erdoğan ilk turda daha fazla zorlanır, ikinci seçilen doğal çatı adayı olurdu. Ancak bu ihtimal MHP ve CHP liderleri tarafından dikkate alınmamış.

Sonuçta nereden bakarsınız bakın CHP ve MHP için büyük bir kumar bu.