BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  POLİTİKA

CHP'li vekillerden Gül'e mektup

CHP'li Aslanoğlu ve Kuşoğlu, sağlıkta kamu-özel ortaklığını içeren kanunu onaylamaması için Cumhurbaşkanı Gül'e mektup gönderdi

Abone ol

Aslanoğlu ve Kuşoğlu mektupta, 21 Şubat'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Sağlık Bakanlığı'nca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun'a yönelik endişelerini kaleme aldı.

Kanunun önemli sakıncalar taşıdığının savunulduğu mektupta, Danıştay'ın verdiği kararda ''...sözleşmenin niteliği ve kapsamına ilişkin temel belirlemeler yapıldıktan sonra, belirlenen konulara ilişkin ayrıntıların düzenlenmesinin yürütmeye bırakılması gerekmektedir'' denildiği ifade edildi. Mektupta, buna rağmen sağlık yatırımlarında en az 6 sözleşme düzenlenmesi bir vaka olmasına karşın, tek bir sözleşme var gibi basit düzenleme yapılmasının, anayasaya aykırı olduğu belirtildi.

Mektupta, şu görüşlere yer verildi:

''Diğer taraftan çok önemli görerek bu mektubu yazmamıza neden olan ve sizin de gözünüzden kaçmayacak olan sakınca, yasanın 13. maddesi ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna eklenen 8/A maddesinde '...finansmanın ve varsa bu finansmanın teminine yönelik türev ürünlerden kaynaklananlar da dahil olmak üzere mali yükümlülüklerin...' demek suretiyle miktarı, vadesi ve ne olduğu belli olmayan bir çok mali yükümlülüğün Hazine garantisi kapsamına alınmasıdır. Bu Hazine'yi gereksiz, gerekçesiz ve tutarının ne olduğu belli olmayan bir şekilde riske sokmakta ve yabancı yatırımcılara imtiyaz tanımaktır. Hiçbir bağımsız devlet miktarı, vadesi, şekli önceden belli olmayan bir borcu kabul etmez.

Yasanın TBMM'den tüm uyarılarımıza karşın bu şekilde geçmiş olması Hazine açısından çok önemli bir risk oluşturduğu gibi ayrıca Türkiye açısından da kapitülasyon niteliğinde sakınca taşımaktadır. Örneğin, sağlık alanında Exim kredisi ile yurt dışından alınan bir cihazın sigorta poliçesi üzerinden yapılan ve miktarı belirsiz zincir türev ürün maliyetleri hiç gereği yokken Hazinece üstlenilebilecektir. Türev ürün koşulu, konusu yasanın 'Bedel' başlıklı maddesinde ayrıca kur ve faiz değişimlerini kavrayan eskalasyon maddesi olmasına rağmen getirilmiştir. İlk bakışta ülkemizin kalkınmasında yüksek yatırım ihtiyacının finansmanını kolaylaştırmak için düşünülen bu sistem, kamu maliyesinin en ufak sıkışıklık yaşadığı dönemlerde Hazine'nin baş belası olabilecektir. Mali disiplini tahrip edecektir. Böyle bir skandal yasayı onaylamayacağınız düşüncesini taşımakla birlikte bu anımsatma mektubunu yazarak görevimizi tamamlamayı arzu ettik.''