BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li vekilden Mehdi Eker'e Çözüm Çağrısı

Manisa-Akhisar'da etkili olan kar yağışı, Türkiye'nin kış ayı marul ihtiyacını da karşılayan naylon seraları çökertti.

Abone ol

Çöken seraların altında kalan 600 dekarlık ürün yüzünden 2.5 milyon liraya yakın ürün ziyanı, 13-14 milyon liraya varabilecek tesis zararı ve 165 üreticinin kaybı olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, kış aylarında büyük şehirlerin marul, yaz aylarında salatalık ihtiyacını karşılan Akhisar-Çamönü'ndeki zararın devlet ve belediye tarafından acilen karşılanmaması durumunda ürün fiyatlarında büyük artış olacağını, Akhisarlı üreticilerin geçim sıkıntısının artacağını savundu.

Sakine Öz'den Mehdi Eker'e Çözüm Çağrısı

CHP Milletvekili Sakine Öz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e soru önergesiyle, naylon seraların da cam seralar gibi TARSİM kapsamına alınmasını önerdi, üretici zararlarının karşılanması için bakanlığı göreve çağırarak borç ertelemesini önerdi. Sakine Öz, ayrıca, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'a da yönelttiği soru önergesiyle, "zarar gören üreticilerimize, ilk aşamada, Akhisar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden ulaştırılması gereken yardımları ve zararların belli bölümünün vakıftan karşılanmasını teklif etti. Bakanlar Kurulu'ndan geçtiğimiz aylarda çıkan borç erteleme ve Çiftçi Kayıt Sistemi kararlarının TARSİM sigortası olmayan üreticiye etkisi olmadığını söyleyen Öz, Akhisar'daki üreticilerin TARSİM'li olma şartı aranmadan ürün zararlarının karşılanmasıı talep etti.

İçişleri ve Sosyal Politikalar Bakanı'na Yeni Çözüm Önerisi

Sakine Öz, Bakanlara yönelttiği önergesinde, "3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 2. maddesi 'Her türlü acil durum ve afetten zarar görenler ve şehit yakınları ile gaziler ise, Fon Kurulu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca belirlenecek kriter ve süreler çerçevesinde bu Kanun ile sağlanacak haklardan yararlandırılır.' Hükmünü dikkate almalıyız. Geçim zorluğu nedeniyle TARSİM sigortası yaptıramadığı belgelenmiş ya da naylon sera nedeniyle hiç TARSİM sigortası yaptıramayan üreticilerin uğradığı zararların belli kısmının Akhisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve ilgili Bakanlıklar, belediye eliyle karşılanması yönünde ortak çalışma yapılmasını" önerdi.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz'ün önergesi şöyle:

Manisa ili Akhisar ilçemize bağlı Çamönü Mahallesinin kış aylarındaki en önemli geçim kaynaklarından ve ulusal pazarda da fiyat belirleyici konumdaki marul ve salatalık seralarındaki ürünler, 31 Aralık 2014 tarihindeki yoğun kar yağışı ve rüzgarın etkisiyle büyük ölçüde zarar görmüştür.

Yaşanan afet, sadece Akhisar ve civarını değil, bölgeden kış mevsiminde sebze-meyve alımı yapan diğer şehirlerdeki piyasa fiyatlarını da doğrudan etkileyeceğinden, Çamönü'nde seraların yeniden acilen kurulmasında ve zararların karşılanmasına destek olunmasında, ilgili tespitlerin ardından üreticilerimizin kamuya borçlarının koşulsuz ertelenmesinde, zarar tespitlerinde TARSİM sigortalılık koşulunun ve yüzde 30'luk zarar görmüş olma sınırının dikkate alınmamasında yarar vardır.
Seraların metal iskeletleri üzerine serilen naylon örtü yoğun karı taşıyamayarak çökmesi ve yaklaşık 700 dekarlık alanın 600 dekarında, ilk belirlemelere göre 2.5 milyon TL'ye yakın ürün kaybı oluşmuştur. Seraların eski haline dönmesi adına harcanması gereken tutarın yaklaşık 13-14 milyon TL olduğunun kaydedildiği ilk açıklamalara göre, afetten doğrudan etkilenen ve içlerinde TARSİM sigortalısı da olmayan Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin yaklaşık 165 üyesinin bu büyük zararı karşılaması mümkün değildir.

Bölgede tespitlerde bulunan Bakanlık ve Büyükşehir yetkililerinin sözlerinden çok acil çözüm bekleyen mahalle sakinlerimiz, yaklaşık 3.5 milyon fidenin heba olduğunu gözlemlemiştir.

TARSİM'in naylon örtülü değil, cam seraları kapsayan sigorta şartları, Bakanlar Kurulunun 13/05/2014'te yürürlüğe giren "Doğal Afetlerden Zarar Gören Çiftçilerin Zirai Kredi Borçlarının Ertelenmesi Hakkındaki Kararı"nın kapsamı, Bakanlığınızın Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt süresini 30/12/2014 tarihli Resmi Gazetedeki kararıyla uzatan yönetmelik değişikliği birlikte düşünüldüğünde dahi, Çamönülü üreticilerimizin sigorta yaptıracak geçim şartlarını ve devletin öngördüğü teknik koşulları taşıyamaması nedeniyle, mevcut düzenlemelerin sorunları çözmeye yetmediği açıktır.

Buna göre;

1- Bakanlığınızın, 31/12/2014 tarihinde, Manisa ili Akhisar ilçemize bağlı Çamönü Mahallesinde oluşan sera çökmeleri sonucunda tespit ettiği ürün ve sera malzemesi zararları bedel olarak ne kadardır?
2- Tespitlerinize göre, Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kaç üyesi zarara uğramış, bu zararların oranları ne kadar gerçekleşmiştir?
3- Ürün zarar oranları yüzde 30'un altında gerçekleşen üretici var mıdır?
4- Zarara uğrayan Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerinden kaçının TARSİM sigortası yoktur? TARSİM sigortasını cam seralara yapan, naylon seraya yapmayan düzenleme değiştirilerek, TARSİM'in naylon seraları da sigorta kapsamı altına alması sağlanacak mıdır?
5- Mahallelinin geçim koşulları düşünüldüğünde; zararların karşılanması, borç ertelemeleri için TARSİM sigortalılık şartının dikkate alınmaması yönünde kararınız olacak mıdır?
6- Zarar gören üreticilerimize, ilk aşamada, Akhisar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden hangi yardımlar ulaştırılacaktır?
7- Bakanlığınız, diğer Bakanlıklarla işbirliğine giderek; 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 2 nci maddesindeki "Her türlü acil durum ve afetten zarar görenler ve şehit yakınları ile gaziler ise, Fon Kurulu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca belirlenecek kriter ve süreler çerçevesinde bu Kanun ile sağlanacak haklardan yararlandırılır." hükmü uyarınca, geçim zorluğu nedeniyle TARSİM sigortası yaptıramadığı belgelenmiş üreticilerin uğradığı zararların belli kısmının Akhisar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve/veya ilgili Bakanlıklar eliyle karşılanması yönünde ortak çalışması olacak mıdır?