BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  DÜNYA

CHP’li vekilden Bakanlığa, ’’şap aşısı’’ çağrısı

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Burdur’da görülen şap hastalığı sebebiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı göreve davet ...

Abone ol

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Burdur’da görülen şap hastalığı sebebiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı göreve davet etti. Özkan, şap hastalığına karşı, yaban domuzları ve geyikler dahil bütün büyükbaş hayvanların aşılanmasını istedi.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Şap Aşısı yapma zorunluluğunu ortadan kaldırarak büyük bir yanlış yaptığını ileri süren Milletvekili Özkan, “Kurbanlıklarda şap aşısı yapma zorunluluğunu Tarım Bakanlığı kaldırdı. Çok yanlıştır. Tarım ve hayvancılığa yatırım yapan binlerce yetiştiricimiz var. Bakan kendisi diyor, 50 başın üzerindeki işletme sayısı ülkemizde 4 binden 27 bin üreticiye çıkmış, 23 bin yetiştirici kazanılmış. Şu anda şap gelecek diye işletmeci titriyor. Onun için mutlaka hayvan hareketlerine dikkat edilmeli. Kurbanlıkların bayramdan önce aşıları yapılmadı. Kurban Bayramı’na az kaldı, aşılama çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Şap Enstitüsünün çalışması gerekiyor. Şap hastalığının gelmesi büyük işletmeleri perişan eder, o işletme sudan çıkmış balığa döner. Vatandaş kurban kesecek, bir tane dana getirecek, köye şapı bulaştıracak. Yerli üretimimize sahip çıkmalıyız. Bölgemizdeki hayvan potansiyelimiz, Burdur’un potansiyelini sağlar, 3 kuruş fazla ödemiş oluruz ama hayvanlarımızı korumuş oluruz” dedi.

’’HAYVAN HAREKETLERİNİN KONTROL EDİLMESİ GEREKİYO’’
Şap Enstitüsünün çalışması ve hayvan hareketlerinin çok dikkatli incelenmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Özkan, “Hayvan hareketlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Hayvan pazarlarımız, Burdur, Bucak ve Çavdır’ da, belediye gelirleri anlamında zarardayız. Üreticilerimiz kredi borçlarını ödeyecekler, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarını ödeyecekler, elinde yetiştirdiği danasını veya üretimden çıkmış ineğini satıp o borcunu ödemek zorunda. Bunu satamazsa tefeciden, aracıdan para almak zorunda kalır, işletmeler, bacasız fabrikalar kapanır. Bunları kapatmamak adına Tarım Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. Hayvan hareketlerini kontrol etsin, şap enstitüsünü çalıştırsın, şap enstitüsünde üretilen aşılarla ülkemin tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvanları hatta yaban hayatı domuzlar dahi aşılansın. Şimdi tüfekli iğneler var. Atıyorsunuz, hayvanı aşılamış oluyorsunuz. Domuzlar bölgemizde oldukça fazla arttı. Bu hastalık geyiklerde de görülüyor. Bu tedbirlerin alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.
(İHA)