BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.412,08
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li vekilden Bağış'a: Pişkin, utanmaz, artist!

Türkiye Büyük Millet Meclisi dün gece tarihi anlarından birini yaşadı. 4 eski bakan için Yüce Divan oylaması yapıldı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefet milletvekillerinin Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevk edilmesi için verdikleri önergenin gizli oylamasına 517 milletvekili katıldı. Oylamada, 242 kabul, 264 ret oyu çıkarken, 7 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy boş çıktı, 3 oy da geçersiz sayıldı.

CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz dün gece yapılan oylamayı İnternethaber'e değerlendirdi. Özgündüz, Egemen Bağış'ın artistik hareketlerle, utanmadan, pişkin bir şekilde oy kullandığını söyleyerek dün geceye dair aklında kalan tek görüntünün bu olduğunu ifade etti.

Yapılan oylama neticesinde hukuki olarak dosyaların şu an için kapandığını belirten Özgündüz, bu dosyaları bir gün mutlaka açacaklarını ve bakanları mutlaka Yüce Divan'a göndereceklerini söyledi.

PİŞKİN, UTANMAZ, ARTİST

Dün enteresan bir geceydi. Benim orada dikkatimi çeken Egemen Bağış'ın çok pişkin, utanma duygusunu yitirmiş şekildeki tavırları ve oy kullanma davranışıydı. Bir insan böyle bir konuyla suçlandığında başı aşağıda olmalı. Ama beyefendi sanki önemli bir maharet sergilemiş gibi utanmadan artistik hareketler oy kullandı.

BU KADAR BASKIYA RAĞMEN

Anayasa'da iç tüzüğe göre Bakanların Yüce Divan'a sevki için meclis üye sayısının salt çoğunluğu, yani 276 gerekiyordu, dolayısıyla bizim verdiğimiz Yüce Divan'a sevk önergeleri 276 oyu bulmadığı için bakanlar Yüce Divan'a gitmedi. Ancak bu, siyaseten komisyon raporunun onaylandığı anlamına da gelmiyor. Çünkü, Meclis'in salt çoğunluğu komisyonun görüşüne de katılmadı. Dolayısıyla AKP hükümeti eğer bir güven oylaması yapılsaydı bu sonuca göre güvenoyu alamayacaktı.

Hükümetin kendi grubundan da bakanlara güvensizlik var demektir. Bu kadar baskıya, Cumhurbaşkan'nın devreye girmesine, Grup Başkan vekillerini Köşk'te toplantıya çağırmasına, grubun bu kadar sıkıştırılmasına rağmen 50'nin üzerindeki fire, demek ki hala AKP içinde hak-huku, helal-haram, vicdan, namus diyen bu kadar arkadaş varmış, onları tebrik ediyorum.

Komisyon raporunun onaylanması yönünde oy veren AKP'liler d ebu suça, bu yolsuzluk ve hırsızlık olayına iştirak etmiş oldular, suça ortak oldular. Siyaseten bu böyle okunur.

HUKUKSAL AÇIDAN YAPACAK BİR ŞEY YOK 

Şimdilik bu dosyaların kapağı kapandı, şu anda hukuksal açıdan yapacak bir şey yok, iç tüzükte açık hüküm var. Ancak, şimdilik diyorum, yarın bunlar çoğunluğu kaybettiği anda biz yine soruşturma sırasında ortaya çıkan yeni delillere göre bu bakanlar hakkında soruşturma önergesi verip ve bu kişileri Yüce Divan'a göndereceğiz, bu işin peşini bırakmayacağız. 15 yıl süreyle bu dosyaların kapağı her zaman açılabilir.

BAYRAKTAR BİR NEVİ AKLANDI AMA ÜÇ BAKAN HALA ŞAİBELİ 

AKP'nin komisyon üyelerinin görüşüne AKP'lilerin de büyük kısmı iştirak etmedi. Erdoğan Bayraktar'ın aldığı ret oyu salt çoğunluğu geçtiği için bir nevi Meclis'te aklandı fakat diğer üç bakan hala siyaseten şaibelidir, onlar hakkındakş komisyon raporunu meclis uygun bulmadı.