BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Şafak Pavey'den ders veren konuşma

CHP Milletvekili Şafak Pavey, Meclis Genel Kurulu'nda türbanlı vekillere ilişkin konuştu. Konuşma Bülent Arınç'tan bile tebrik aldı.

Abone ol

ANKARA - Siyasetin son dönemdeki en çok tartışılan konusunda sona gelindi. 4 AK Partili milletvekili Meclis Genel Kurulu'na başörtüsüyle gelerek yıllar sonra bir ilke imza attı.  Tarihi oturuma damga vuran ise CHP milletvekili Şafak Pavey oldu.

Meclis Genel Kurulu'nda önce partilerin grup başkanvekilleri söz aldı. Söz sırası CHP'li Pavey'e geldiğinde ise Meclis, benzerine az rastlanır bir konuşmaya sahne oldu. Eleştirilerini incelikli bir dille sıralayan Pavey, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan bile tam not aldı.

türban-mecliste.jpgİşte Pavey'in konuşmasının satır başları...

OLMAYAN BACAĞIM SİYASİ MALZEME YAPILDI

Konuşmamı her şeyin yasak olduğu genel kurulda yapıyorum. Ortalama yaşın 50 olduğu ve su içmenin bile yasak olduğu genel kuruldan bahsediyorum. Afganistan, Yemen’de yıllarda türban giymeye zorlanmış, mecliste pantolon giymesi engellenmiş biri olarak bu konuşmayı yapıyorum. Olmayan bacağı erkekler tarafından siyasi malzeme edilmiş bir insan olarak yapıyorum. Artık, AKP’nin oy sahiplerine hakkını geri vermesi gerektiğine inanıyorum. 

PARKTA ÖPÜŞEN TÜRBANLI KIZIMIZA SESLENİYORUM

Demokratikleşme paketinde erkek-polis aynı karşılanırken, türban ayrı tutulmuştur. Daha büyük bir ayrımcılık olabilir mi? Kadın özgürlüklerinden asla korkmam. Özgür bir hayatın kontrolü zordur ve kolay yıkılır. Bugün çiçekli baştörtüsüyle parkta sevgilisiyle öpüşen genç kızımıza, özgürlüğünü Mustafa Kemal’e borçlu olduğunu anımsatmak istiyorum.Sosyal özgürlük alanlarımız geleceğimizden çalınarak birer birer imha ediliyor. 15 yaşında evlendirilen kızlarımızdan bahsediyorum. Her özgülük büyük bir sorumluluktur.

TÜRBANLI VEKİLLERE ZOR GÖREV

Türbanlı vekillere sormak istediğim, insan özgürlükleri konusunda neden dünyanın en gerisindeyiz? Bunu anlatlamalarını istiyorum. Türbanı insan hakları ihlalinden, insan hakları mücüadelesine çevirmek onların elinde. Buraya gelmeden önce türbanlı vekillerin konuşmalarını taradım. Başkalarının özgürlüğü hakkında bugüne kadar hiçbir konuşma yapmadıklarını gördüm.

BAŞI AÇIKLAR KİRLİ Mİ?

Başımı açarak bir daha kirlenmeyeceğim demelerine değinmek istiyorum. O zaman başı açıklar kirli mi? İnanç üzerinden bu tartışmaları yaparken, diğerlerinin inanç çığlıklarını nasıl şafak-pavey-meclis.jpgduyacaksınız?

ADALET İLE ÖC ALMA ARASINDAKİ FARKI ÖĞRENİN

Biz Sivas’ta yakılan, Gezi’de vurulan, hayat tarzından dolayı cezalandırılanlarız. Ama nasılsa kronik mağdurlar sizlersiniz? Gerçekten bu ülkeyi korkunç bir akıbete sürüklememeye niyetliyseniz, adalet ile öc arasındaki farkı anlamaya mecbursunuz. Biz çatışmıyoruz, bir var olmaya çalışıyoruz. Tarihe baklarsanız, her zaman bizden bir şeyler almaya çalışanlara karşı var olmaya çalışarak verdiğimiz mücadeleyle ayakta kaldığımızı görebilirsiniz.

ARINÇ'TAN TEBRİK

Pavey sonrası kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP'li vekili tebrik etti:

"Çok güzel bir konuşma yapan Pavey'i tebrik ediyorum. Meclis'e yakışan da budur."