BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Özel'den torba yasa tepkisi

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, dün geç saatlere kadar süren ve 99 gün sonra tamamlanan torba yasa hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone ol

CHP'li Özel, dünkü Meclis görüşmelerinde konuyla ilgili 3 ayrı konuşma yaparak, madencilere verilen sözleri hatırlattı ve bu yasada Türkiye'deki 49 bin madenci için iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından hiçbir şey yapılmadığını vurguladı.

Madencilere verilen sözler, Soma ile ilgili düzenlemeler hakkında bir açıklama yaparak Torba Yasayı değerlendiren CHP'li Özgür Özel "Ölenler unutuldu, AKP kalanların da ölmesi için çalışıyor" diyerek iş cinayetlerine dikkat çekti.

13 MAYIS'TAN SONRA HER HAFTA 1 MADENCİ ÖLDÜ

CHP'li Özel açıklamasında şunları söyledi;

"Bizler bugüne kadar 3 önemli hususun üzerinde ısrarla durduk. Birincisi, kazada hayatını kaybeden ve bize emanet kalan maden faciasının mağduru ailelere iktidar partisi tarafından verilen sözlerin tutulması idi. İkinci husus, şu anda hâlâ daha madenlerde çalışmakta olan 49 bin işçinin özlük hakları, çalışma şartları, örneğin; haftalık çalışma saatleri, günlük çalışma saatleri, işe gidiş gelişleri, onunla ilgili düzenlemeler ve ardından üçüncü husus da iş güvenliği konusuydu. Ama, 13 Mayıs Soma faciasının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen, AKP ILO 167 Nolu sözleşmenin imzalanması için herhangi bir girişimde bulunmadı. Hala ders çıkartılmadı ve geçen bu 4 ayda neredeyse her hafta 1 madencimizi kaybettik.

ÖLENLERİN UNUTULMASI, KALANLARIN DA ÖLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORLAR

"Çok değil, daha 5 gün önce Şırnak'ta bir işçimiz daha öldü. Çok değil, geçtimiz hafta Soma'da Metin Keskin kardeşimizi son yolculuğuna uğurladık. İş cinayetleri her gün can alırken, AKP ölenlerin unutulması, kalanların da ölmesi için harıl harıl çalışıyor; inşaatlar devam ediyor,kömür çıkıyor, gökdelenler bir bir yükseliyor ama iş güvenliği konusunda bir adım ileri gidilmiyor.

ALP GÜRKAN ÜRETİME BAŞLADI

"13 Mayıs'tan sonra 20 madencimizi daha kaybettik ama AKP bu konuda samimi hiçbir adım atmıyor. Ölen öldü, matem bir kaç gün sürdü. Katliamın suç ortakları ise bu facianın unutulması için zamanın geçmesini bekledi. Şimdi Soma'da Alp Gürkan'a ait şirketin Işıklar ocağı faaliyete geçti. 1200 madenci 3 vardiya hâlinde Soma A Ş’nin kazadan sonra kapatılan diğer madenine çalıştırılmak üzere indirilmeye başlandı. Peki bu ocak 13 Mayıs'a göre daha mı güvenli? Hayır! O ocakta her an yeni facialar olabilir. Çünkü denetimi yapan da, olumlu rapor veren de 13 Mayıs faciasına neden olanlar! Bu nedenle ocakların açılması için olur veren bu raporlara güvenmiyoruz, çünkü hala aynı zihniyet iş başında. Bu zihniyete göre de “can güvenliği” bir maliyet kalemi olarak görülüyor ve kârlılıktan sonra geliyor. Kaldı ki, Soma Komisyonu'nun tutanaklarında da var; 13 Mayıs'tan sonra yapılan teftişlerde müfettişler kandırılmaya çalışıldı. Şimdi neye, kime, ne kadar güveneceğiz, evlatlarımızı yeniden o madene nasıl göndereceğiz? Kimse bunun cevabını vermiyor. "

EVLATLARIMIZI ÖLÜME YOLLUYORUZ

"Şimdi soruyorum 13 Mayıs'a neden olan eksiklikler tamamlandı mı? Hayır! Örneğin bu ocaklarda bant alev yürümez mi? Hayır! Karbonmonoksit yerine oksijen maskesi gerekiyordu, alındı mı? Henüz alınmadı! Demir olması gereken, oksijen, içeri temiz hava taşıyan borular plastikti, düzelttiniz mi? Hayır, aynıları. Neden? Çünkü mevzuatı düzeltmedik. Şirkete iş güvenliği konusunda hiçbir ciddi sorumluluk yüklemedik. İşte şimdi bu anlayış yeniden o madeni açıyor ve bizler evlatlarımızı kendi elimizle yeniden ölüme yolluyoruz."

BU GİDİŞLE DAHA ÇOK CENAZEYE GİDECEĞİZ

"Soma komisyonuna tüm muhalefet partileri ortak önergeler verdik: "Bugüne kadar eksiklerini tespit ettiğimiz hususları bildirelim, bir an önce yasalaşsın veya ikincil, üçüncül mevzuat çalışmaları bakanlıklarca tamamlansın." dedik. Ama aylardır Meclis'te görüştüğümüz Torba yasada da, Soma Komisyonu'nda da iş güvenliği ve işçi sağlığı için hiçbir olumlu adım atılmadı. Bir taraftan sorumlular ödüllendirilirken, diğer taraftan işçilerimizi tek tek kurban vermeye devam ediyoruz. Böyle giderse, Soma'da, Şırnak'ta, Zonguldak'ta daha çok cenazeye gideceğiz. Gelinen noktada, 13 Mayıs sabahı Eynez madeni ne kadar güvenliyse şu anda çalışmakta olan veya çalışmak üzere izin talebinde bulunan bütün madenler o kadar güvenli."

MADENCİLER ÖLMEDİKLERİ İÇİN CEZALANDIRILIYOR

"Geride kalan madencilerimiz ise adeta ölmedikleri için cezalandırılıyorlar. AKP onlara toplu ölmelerini, eğer toplu ölmüyorlarsa yüzlerine dahi bakmayacağını, ölmeyenlerin ise "daha fazla üretim" için hiçbir tedbir alınmadan sömürülmeye devam edeceğini söylüyor. Soma'da Metin Keskin öldü ve bizler dün gece Torba Yasa görüşmelerini tamamladık. Peki bu yasadan Metin’in evlatları yararlanabilecek mi? Hayır! Metin’in evlatlarına ev vermeyeceğiz, Metin’in evlatlarına veya annesine, birinci derece yakınlarına iş imkânı sağlamayacağız ve bunun dışındaki diğer birtakım şeylerden Metin’in çocukları yararlanmayacak. O da Soma’da öldü, aynı damar üzerinde çalışan başka bir madendeydi. Zonguldak'ta, Şırnak'ta, İvrindi'de ya da diğer madenlerde ölenler bu haklardan yararlanamayacak. Bunun insafla bağdaşır bir tarafı yok, akılla bağdaşır bir tarafı yok, vicdanla bağdaşır bir tarafı yok."

YA İŞSİZLİK YA ÖLÜM

"Bir diğer mesele de, Soma'da işçiler madene girseler bir türlü, girmeseler bir türlü! Bir taraftan işsizlik, diğer tarafta ölüm. Madenciyi mahkum ettikleri iki seçenek işte bu! Verilen sözlerin ise yerinde yeller esiyor. Bu yasa geçse dahi, sanılanın aksine, bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 Mayıs'tan sonra verilen çok sayıda söz tutulmuş olmayacak. Örneğin yasaya göre hala madenlerde çalışma süresi fiilen 7 saaten fazla oluyor. Ya da, dayıbaşı sistemi hala güçlü bir şekilde ayakta, yani 13 Mayıs'a neden olan taşeron sistem aynen devam ediyor. Madencilerimiz bu süre zarfında maaşlarını eksik aldılar. Kimse bu konuda madencinin yanında olmadı. 6 maaş ikramiye sözü verildi ama yerine getirilmedi. Şimdi madenciye deniliyor ki; "Verdiğimiz tüm bu sözleri unut. Verdiğimiz bu sözler 13 Mayıs'tan sonra kamuoyu baskısından kaçmak içindi. Siz dahil herkesi kandırdık. İşinize geliyorsa üç kuruşa köle gibi çalışmaya devam edersiniz. Yok istemiyorsan, işte kapı burada. Ama şunu da unutma sana başka yerde iş yok"

ÖLENLERE RAHMET OKUYAN BİR YASA

"İşte geldiğimiz nokta. İçinde Soma'dan başka her şey olan, 150 maddede sadece 3-5 tane Soma düzenlemesi bulunan, geride kalanlara bir parmak bal, ölenlere ise rahmet okuyan bir yasa!Bu yasada Soma yok, madencilerin hakları, iş güvenliği yok. Ne iş güvenliği, ne taşeronun kaldırılması, ne de madencinin hakkı 99 gün boyunca AKP'nin gündeminde zaten hiç olmadı! Çünkü düşündükleri bir tek şey vardı: "daha fazla üretim" Nitekim torba yasa görüşmeleri tamamlandı ve Soma Kömürleri üretime başladı.