BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li İnce'den şerefli ikincilik tepkisi

CHP'nin başına aday olan Muharrem İnce'nin Kılıçdaroğlu'na yönelik tepkileri tam gaz sürüyor.

Abone ol

CHP Genel Başkanlığı'na adaylığına açıklayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Anlamlı bir oy düşüşü olsa bırakırım" yönündeki açıklamasını hatırlatarak, "Aramızdaki en önemli fark, iddiamız. Genel Başkanın iddiası yok benim var. O, şerefli ikinciliğe razı ben iktidar hedefliyorum" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi eski Grup Başkanvekili Muharrem İnce, İzmir İl Başkanlığı’nda Olağanüstü Kurultaya dair konuştu. İl Başkanlığı’nda partililer ve gazetecilerle bir araya gelen İnce, Kılıçdaroğlu’na yüklendi.

ŞEREFLİ İKİNCİLİĞE RAZI
Kılıçdaroğlu’nun daha önce yüzde 40 oy iddiasında bulunduğunu hatırlatan İnce, zamanla bu durumunda değişerek anlamlı oy kaybı olmazsa başkanlığı bırakmama noktasına geldiğini söyledi. İnce konuşmalarını şöyle sürdürdü: 

"Benim neden aday olduğum bugün Genel Başkan'ın açıklamalarında var. Genel Başkan diyor ki 'anlamlı bir oy kaybı olursa bırakırım' diyor. Haziran 2011'de de 'anlamlı bir oy artışı yüzde 40'ı bulmazsam bırakırım' demişti. O zaman 'artışı sağlayamazsam bırakırım' diyor. Aradan üç yıl geçmiş bu kez 'çok kaybedersek bırakırım' diyor. Ben kayıp demiyorum iktidar diyorum. O şerefli ikinciliğe razı. Ben size şunu soracağım Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor dese ki 'ben ikinciliğe razıyım' kulüp başkanı onu orada tutar mı? Ben şerefli ikinciliğe razıyım, sorun yüzde 30'muş, 25 aldı idare et. Ecevit yüzde 42'yi nasıl aldıysa ben onu almak istiyorum. Aramızdaki en önemli fark iddiamız. Genel Başkanın iddiası yok benim var. O şerefli ikinciliğe razı, ben iktidar hedefliyorum."

TIPIŞ TIPIŞ DEĞİL KOŞA KOŞA
İnce, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi söylediği ve parti içindeki bazı kesimlerin tepkisine neden olan "Tıpış tıpış gidip oy vereceksiniz" yönündeki açıklamasını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"O seçmenleri tıpış tıpış sandığa götürmek istiyor ben koşa koşa götürmek istiyorum. Dünya değişti, şartlar değişti bir tek muhalefet değişmiyor. Her şey uygun, öğrencilerin soruları çalınıyor, tarım çökmüş, dış politikada yalnız kalmışız, tüm şartlar uygun olmasına rağmen CHP umut olamıyor. Koşullar uygun ama CHP'nin el freni çekilmiş el freni çekildiği için hareket edemiyor. Geleceğin tarihini yazacağız. Özeleştiri yapan, geçmişin yanlışlarını sahiplenmeyen, çareyi kendisinde arayan, umut güven veren, kendini yenileyen, geliştiren Kuvai Milliyeden beslenip geleceğe dair söz söyleyen bir parti olacağız. Diyarbakır'da farklı İzmir'de farklı konuşmayacağım. Aynı cümleleri kuracağım. Söylem ve eylem aynı olacak. Türkiye'de demokrasi deyip partide demokrasiyi yok etmeyeceğim. Anlamlı yenilgi sözleri, baştan yenilgiyi kabul etmiş mantıkla sizlerin mutlu olacağını inanmıyorum. Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz. Bunu beynimize işletmeliyiz. CHP'nin tüm üyelerine sesleniyorum. Büyük başarı bekliyorsak büyük hayaller kurmalıyız. Yenileceğiz algısıyla başlamak ikinciliği kabul etmek devrimin ve direnişin partisine yakışmaz."

Türkiye’de her şeyin değiştiğini ama muhalefetin değişmediğini anlatan İnce, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de şu an bütün şartlar müsait, Türkiye’de her şey değişti, Cumhurbaşkanı değişti, Başbakan değişti, insanlar borç batağında, dış politikada yapayalnızız, bütün şartlar uygun olmasına rağmen Cumhuriyet Halk Partisi alternatif olamıyor."

Partide genel başkanın yüzde 15 kontenjanı olduğunu hatırlatan İnce, Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bu kontenjanın artırılmaya çalışıldığını söyledi. Bu kontenjanı yüzde 5’e düşüreceğini söyleyen İnce, genel başkanlık için de iddialı konuştu. İki defa üst üste seçim kaybeden genel başkanın tüzük gereği istifa edeceğini belirten İnce, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün seçimlerde üyelerle ön seçim olacak. Tüzüğe şöyle bir madde koyacağız. İki seçim üst üste seçimi kaybeden gider. Dolayısıyla ben istifa etmeden tüzük beni gönderecek.”

GEÇMİŞİN YANLIŞLARINI SAHİPLENMEYECEĞİZ
Muharrem İnce, özeleştiri yapan, yenilikçi, Kuva-yi Milliye’den güç alan bir parti hüviyetine bürüneceklerini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişin yanlışlarını sahiplenmeyeceğiz. Kuva-yı Milliye’den güç alıp geleceğe dair söz söyleyen bir parti olacağız. Mücadelemizde emek olacak, özgürlük olacak, ekmek olacak, cesaret olacak. Diyarbakır’da farklı, İzmir’de farklı konuşmayacağım. Söylem ve eylemlerimiz bir olacak. Türkiye’de demokrasi deyip parti içinde demokrasiyi yok etmeyeceğim."

GEZİ RUHUYLA BU İŞİ ÇÖZECEĞİZ
Cumhuriyet Halk Partisi’nin sol değerlerden giderek uzaklaştığını söyleyen İnce, Kemal Kılıçdaroğlu’nun sağa açılma politikasını da eleştirdi. Halk partisine yeniden solculuğu hatırlatacağını belirten İnce, sözlerini şöyle tamamladı: "CHP, çağdaş, özgürlükçü ve örgütlü bir parti olacak." Kendisine Kürt sorununun da sorulduğunu belirten İnce, sol birikimle bu işin üstesinden geleceklerini söyledi. Gezi sürecinde Türk, Kürt, Alevi, Sünni nasıl bir araya geldiyse aynı şekilde bu ruhu yakalayacaklarını belirten İnce, “İşte bu ruhla bu işi çözeceğiz” dedi.