BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,53
HABER /  GÜNCEL

CHP'li Hüseyin Aygün partisini bombaladı

Tunceli'de üç dönemdir belediye başkanlığını BDP'nin alması ve CHP'nin 2011 genel seçimlerine göre oylarını yüzde 56'dan yüzde 30'a geriletmesi CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ü kızdırdı.

Abone ol

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Tunceli'deki yerel seçim sonuçlarıın açıklanmasının ardından partisini topa tuttu.

Partisine yönelik sert eleştirilerde bulunan Aygün, CHP-cemaat işbirliği iddiaları, Tunceli'de aday belirlemede kendisi ve Kamer Genç'in görüşlerinin sorulmaması, partisinin Tunceli stratejisinin olmamasını sert sözlerle eleştirdi.

Facebook üzerinden "Dersim Belediyesi neden kazanılamadı?" başlığı yazısıyla sert eleştirilerde bulunan Aygün, 2011 seçimlerden sonraki CHP'nin tutumunu eleştirdi, partisiyle cemaat arasındaki işbirliği iddialarının Tunceli'de tepki gördüğünü söyledi.

'CEMAAT HALK PARTİSİ'

Aygün, bu konuda "Ne var ki ve ne yazık ki, Kürt sorununda program düzeyinde attığı olumlu adımlara karşın CHP'nin Diyarbakır'da dün yüzde 1 bile oy alamaması önemli bir veridir. Kürtler CHP'nin attığı adımları inandırıcı ve yeterli bulmamaktadır. Gelinen noktada ne yazık ki CHP, bırakalım 'sola yakın' olmayı Cemaat adı verilen ve son 12 yıldaki tüm komplo ürünü gözaltılar, tutuklamalar, yargılamalar, cezalandırmalar, dinlemeler, özel yaşamı yok eden uygulamalarda birinci dereceden sorumluluğu olan 'görünmez yapı' ile el ele bir parti görünümüne girmiştir. Nitekim Tayyip Erdoğan, 'CHP karanlık yapı ile beraber', Dersim'de 1 seçimde 2 miting yapan Selahattin Demirtaş ise, 'Cemaat Halk Partisi' tanımlaması yapmıştır" ifadelerini kullandı.

"KARA LİSTEDEYİM"

Tunceli'de aday belirleme yöntemini de eleştiren Hüseyin Aygün, kendisine ve Kamer Genç'e bu konuda danışılmadığını ifade etti. Aygün, "İşin ilginci yüzde 56 oy alan bendeniz ve Kamer Genç'e 2011'den beri, aradan geçen 3 yılda Dersim ile ilgili olarak hiçbir konuda görüş sorulmamıştır. Hadi ben kendimi geçeyim, Dersim 1938 tartışması, PKK tarafından kaçırılıp serbest bırakıldığımda yaptığım konuşma, Sakine Cansız taziyesi vb. nedenleriyle zaten 'kara listedeki' biri muamelesi görüyordum. Ancak neredeyse 30 yıldır parlamentoya gelen Kamer Genç'in dikkate alınmaması tuhaf ve açıklanamazdır" ifadelerini kullandı.

Aygün yazısının devamında ise şu cümleleri kurdu:

"Örgütsel düzeyde ise, parti kapısı içeriden sıkıca kilitlenmiş, yeni bir tek kişi kazanılmamış, bir gençlik örgütü kurulamamıştır. Mantık her yerde olduğu gibi şöyledir: 'Küçük olsun ama CHP bizim olsun.' Yönetime gelenler daha çok 'seçim örgütü' olarak kendilerini görmüştür. CHP'den sorumlu denetçi milletvekili veya genel merkez bu duruma gözlerini 3 yıldır kapatmıştır."

"CHP DERSİM'DE ERKEK PARTİSİ"

CP'nin kadın aday göstermemesine ileştiren Aygün, "Listede kadın neredeyse yoktur. il, ilçe ve beldelerde hiç kadın aday gösterilmemesini nasıl açıklayacağız? Yoksa Tayyip Erdoğan'ın sıklıkla söylediği gibi 'kadın-erkek eşit değil' midir? CHP Dersim'de 'erkek partisi'dir" dedi.

Hüseyin Aygün, "Kemal Kılıçdaroğlu adı tek başına seçim kazanmaya yeterli değildir. Oysa CHP Dersim örgütü propagandasında sadece 'Kılıçdaroğlu'ya oy verin' çağrısı yapmıştır. Dün bu gerçek, gözlerini kapayanlar veya göremeyenler tarafından da sanırım artık görülmüştür" ifadelerini kullandı.

DERSİM BELEDİYESİ NİÇİN KAZANILAMADI?

2011 genel seçimlerinde yüzde 56 oy alarak Dersim'i 'silip süpüren' CHP 2014 yerel seçimlerinde 4 ilçeyi alıp belediye sayısını artırsa da niçin yüzde 30 oya gerileyerek merkez belediyeyi alamamıştır? Bu kadar oy düşüşünün ve merkez belediyesini alamamanın sebepleri neler olabilir? Bu yazı, bu konuyu açıklamaya çalışıyor.

secimsonuclari_banner.20140331171409.jpg 
GENEL DURUM

2011 seçimlerinden önce ve sonra özellikle genel merkezin ortaya attığı 'yeni CHP' söylemi Türkiye genelinde olduğu gibi Dersim toplumunda da önemli bir sempati yaratmıştır. Bu, sol, emekten yana bir parti olduğu kadar, azınlıkları, dilleri ve kültürleri de koruyan bir CHP olarak anlaşılmıştır. Ne var ki ve ne yazık ki, Kürt sorununda program düzeyinde attığı olumlu adımlara karşın CHP'nin Diyarbakır'da dün yüzde 1 bile oy alamaması önemli bir veridir. Kürtler CHP'nin attığı adımları inandırıcı ve yeterli bulmamaktadır. Gelinen noktada ne yazık ki CHP, bırakalım 'sola yakın' olmayı Cemaat adı verilen ve son 12 yıldaki tüm komplo ürünü gözaltılar, tutuklamalar, yargılamalar, cezalandırmalar, dinlemeler, özel yaşamı yok eden uygulamalarda birinci dereceden sorumluluğu olan 'görünmez yapı' ile el ele bir parti görünümüne girmiştir. Nitekim Tayyip Erdoğan, 'CHP karanlık yapı ile beraber', Dersim'de 1 seçimde 2 miting yapan Selahattin Demirtaş ise, 'Cemaat Halk Partisi' tanımlaması yapmıştır.

2011 DERSİM İL YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ

2011 seçimlerinden sonra eski il yönetimi Sinan Yerlikaya'ya yakın olduğundan görevden alınmıştır. Bu isabetli bir karardır. Zira, örneğin bu yönetim Dersim şehir merkezinde asılan Zazaca afişleri mahkemeye şikayet ederek kaldırma gibi siyasi tarihte görülmemiş bir tasarrufa imza atmıştır. Bir parti kendi astırdığı afişi 'yabancı oyu gelmez' düşüncesiyle kaldırabilmiştir. Görevden alınanların siyasi karakteri, bu ekibin kısa süre sonra önemli oranda AKP'ye geçmesi ile iyice ortaya çıkmıştır. Ancak bu kan değişiminden sonra göreve gelenler eskilerden hiç farklı olmamıştır. Genel Merkez, 'Biz orada Kureyşan-Yusufhan ittifakıyla belediyeyi de alacağız' düşüncesine girmiştir. Benim şahsen yaptığım uyarılar hiçbir zaman dikkate alınmamıştır. Bizzat genel başkana 'Murat Kur deneyini' 2011'de uzun uzun anlattım. Nafile.
Yeni yönetim eski milletvekillerinden birinin tam kontrolünde şekillendirilmiştir. Dışarıdan atanan başka bir milletvekili ise 3 yıldır Dersim'de yaşananların esas sorumlusudur. Bu milletvekili de bir 'aşiret ittifakı' düşüncesiyle hareket etmiş, yönetimi kendince Yusufhan aşireti ağırlıklı oluşturmuştur. Kurduğu yönetimin ciddi bir bölümü önceki seçimde feodal düşüncelerle BDP'nin Yusufhanlı adayına oy vermiş kişilerden teşekkül etmiştir.

işin ilginci yüzde 56 oy alan bendeniz ve Kamer Genç'e 2011'den beri, aradan geçen 3 yılda Dersim ile ilgili olarak hiçbir konuda görüş sorulmamıştır. Hadi ben kendimi geçeyim, Dersim 1938 tartışması, PKK tarafından kaçırılıp serbest bırakıldığımda yaptığım konuşma, Sakine Cansız taziyesi vb. nedenleriyle zaten 'kara listedeki' biri muamelesi görüyordum. Ancak neredeyse 30 yıldır parlamentoya gelen Kamer Genç'in dikkate alınmaması tuhaf ve açıklanamazdır.

2011'de yönetime gelen arkadaşlar, 'siyasi faaliyet' kavramından sadece eş-dost ziyaretini anlamıştır. Oysa bu arada Dersim ile ilgili bugüne kadar görülmemiş bir 'tarih tartışması' yaşanmış, Alevilik ve Suriye meseleleri Türkiye'de değil, dünyada ana tartışmalardan biri haline gelmiştir. 'Kılıçdaroğlu'nun cibiliyeti' ile ilgili olarak Tayyip Erdoğan'ın açtığı ırkçı tartışmaya dahi Dersim il örgütü katılmamış, ciddi bir tepki vermemiştir. Bendenizin sorumlularından biri olduğu Dersim '38 tartışması hakkında CHP il başkanı bir parti toplantısında, yüzüme karşı 'Siz ölüler üzerinden siyaset yapıyorsunuz' diyebilmiştir. Örgütsel düzeyde ise, parti kapısı içeriden sıkıca kilitlenmiş, yeni bir tek kişi kazanılmamış, bir gençlik örgütü kurulamamıştır. Mantık her yerde olduğu gibi şöyledir: 'Küçük olsun ama CHP bizim olsun.' Yönetime gelenler daha çok 'seçim örgütü' olarak kendilerini görmüştür. CHP'den sorumlu denetçi milletvekili veya genel merkez bu duruma gözlerini 3 yıldır kapatmıştır.