BIST 9.447
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.497,92
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li Güler partisini topa tuttu

CHP'nin içinde çatı adaya yönelik tepkiler büyüyor.

Abone ol

CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler partisinin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na rest çekti ve "Bu yanlıştan dönülmezse başka bir aday çevresinde toplanmak da seçenektir ve 20 imzadan fazlasını buluruz" dedi. 

CHP ve MHP'nin çatı adayı olarak kamuoyuna duyurulan Ekmeleddin İhsanoğlu'na CHP içinden tepkiler giderek büyüyor. Önceki gün Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısı esnasında Deniz Baykal'la beraber toplantıya katılan bir grup milletvekili alternatif bir aday da çıkarmanın da tartışıldığı bir toplantı düzenlemiş, akşam saatlerinde de CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner İhsanoğlu ismine itirazını yazılı bir açıklama ile ifade etmişti. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun isminin açıklandığı gün itirazını dillendiren CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Birgül Ayman Güler, "Bu aday Atatürk cumhuriyetine gönül verenleri, sol ve sosyal demokrat kesimleri, cumhuriyete gönül verip de merkez sağda görev yapanları kucaklamıyor. Bu yanlıştan dönülmezse başka bir aday çevresinde toplanmak da seçenektir ve 20 imzadan fazlasını buluruz" dedi. Birgül Ayman Güler, Yurt gazetesine şu açıklamaları yaptı.

Ekmeleddin İhsanoğlu'na CHP tabanından da, diğer sol kesimlerden de tepkiler oluştu. Siz de ilk tepki gösterenlerdensiniz. Siz hangi argümanlarla itiraz ettiniz?

CHP-MHP'nin çatı adayı olarak gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun herkesi kucaklayacağı iddiası vardı. Bu aday herkesi kucaklamıyor. Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyetine gönül vermiş olanları, sol ve sosyal demokrat kesimleri, cumhuriyetçiliğe gönülden inanıp da merkez sağda görev yapanları dışarda bırakıyor. Bu adayın CHP adayı olarak kabul edilmesi son derece güç. Belirlenen adayın ismi hepimiz için şok mertebesinde sürpriz oldu. PM üyeleri, milletvekilleri, parti yönetiminde görev almış çok sayıda yetkili, adaydan ve adayla yapılan görüşmelerden haberdar değildi. Bu parti içi demokrasi bakımından sonuncu büyük hata oldu. Şimdi bu aday genel başkan tarafından açıklanmasına rağmen pek çoğumuzun onay vermemesi "Biz demokratik partiyiz herkes görüşünü açıklayabilir" diye hafife alınıyor. Demokratik bir parti herkesin farklı farklı konuşabildiği parti değildir. Demokratik parti herkesin belli bir sistem içinde karar vermeye katıldığı partidir. Bizi partinin kararına karşı çıkar pozisyona düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Ortadaki durum, bir parti kararının olmaması durumudur. Dolayısıyla bu tercihin gözden geçirilmesi gerekir. Ve CHP gibi 90 yıllık bir partide emrivakilere son verilmesi gerekir.

CHP içinde en az 20 milletvekili imza vererek başka bir aday çıkarabilir mi? Böyle bir seçenek ya da olasılık var mı? Bu yönde çabalar var mı?

Bu tercih, parti içi demokrasiyi ortadan kaldırarak yapılan bir tercih olduğu için parti disiplini adına bağlayıcı karar alınamaz. Dolayısıyla CHP adeta bir örgüt krizine sürüklendi. Her halükarda bu adayı CHP'lilerin desteklemesi mümkün görünmüyor. Eğer yanlışta bir düzeltme olmazsa, çeşitli yollar var. Bu yollarda biri de başka bir aday çevresinde toplanmaktır ve elbette olabilir. 20'den fazla imza çıkar. Böyle bir duruma başvurmayı kimse elbette istemez. Bu zor durumu yanlışı düzelterek önlemek CHP yönetiminin görevidir.

BAŞIMIZA ÇUVAL GEÇİRDİLER

CHP, cumhurbaşkanını halkın seçmesi yöntemine de itiraz etmişti 2007'de. Şimdiyse Tayyip Erdoğan çizgisinde bir adayı çıkarmasını bir siyasal tutarsızlık olarak değerlendiriyor musunuz?

Devletin bir numarası sandıktan çıkarsa buna "başkan" ya da "devlet başkanı" denir. Eğer Meclis'ten çıkarsa "cumhurbaşkanı" olur. Biz şimdi Türkiye'de uzun yıllardır bazı kesimlerin istediğini yapıyoruz. Türkiye'yi başkanlık rejimine götürüyoruz. CHP 2007'de, "başkanlık rejimi Türkiye'yi taşıyamaz" demişti. 2007'de sandıklı başkanı düzenleyen yasaya "hayır" oyu kullanmıştı.

"CUMHURİYETLE HESAPLAŞAN ADAM"

"Anayasaya aykırıdır" diye AYM'ye gitmişti. 21 Ekim 2007 referandumunda destek vermemişti. Sonuçta bu düzenleme 550 milletvekilin 376'sınca kabul edilerek geçmişti. AYM'nin 11 üyesinden 5'i anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. 21 Ekim'de halkın yüzde 55'i bu düzenlemeye destek vermemişti. Şimdi sürüklendiğimiz şey çürük bir zemin üzerine kuruludur. Ve Türkiye'yi çürük bir geleceğe taşıyan bir adımdır. Bunların hiçbiri yokmuş gibi aday konuşmak yanlıştı. Cumhuriyetle hesaplaşmakla ömrü geçmiş birini aday göstererek hepimizin başına adeta kocaman bir çuval geçirdiler. Büyük yanlışın ortadan kaldırılması gerekiyor.

BU BİR SİYASİ İNTİHARDIR

CHP'nin taktiksel bir refleksle hareket ettiği, Tayyip Erdoğan'ı sandıktan yenmek için bu adayı 'çatı adayı' olarak çıkardığı konuşuluyor, bu savunma geçerli mi sizce?

Tayyip Erdoğan'dan kurtulmak için ona benzeyen ama gerçekte ondan iki misli sorunlu bir adayla kurtuluş aramak, son derece yanlıştır. Hiçbir seçim yalnızca rakipten kurtulmak için yapılmaz. Kendi ilkelerini iktidara taşımak için yapılır. Rakipten kurtulmak için kendinden vazgeçmek siyasal intihardır, siyasetsizliktir, apolitizmdir.

CHP içinde Ekmeleddin İhsanoğlu'na ikna olmayan milletvekilleri ne yapacak? Önümüzdeki günlerde ikna olacak mı, başka bir aday çıkaracak mı?

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını onaylamayan CHP'lilerin hiçbir şekilde ikna olacaklarına inanmıyorum. Edindiğim izlenim bu. Az önce de söylediğim gibi, 20'den fazla imza bulunur ve cumhuriyetçi bir aday çıkar.