BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.494,98
HABER /  POLİTİKA

CHP'li Çıray'ın sözleri kıyamet kopardı

CHP Milletvekili Aytun Çıray'ın Kobani'de giden peşmerge güçlerini Yunan ordusuna benzetmesi HDP'li Kaplan'ı çileden çıkardı.

Abone ol
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın Meclis'te peşmergeyi Yunan ordusuna benzetmesi kıyamet kopardı. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Çıray'ın sözleri üzerine"Bu pislikleri temizleyin, Kürt kardeşlerimizdir onlar bizim. Deminden beri kusuyorsun" diyerek tepki gösterdi.
 
2015 yılı bütçesini görüşen Plan Bütçe Komisyonu'nda peşmerge tartışması çıktı. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın, "Peşmergenin Türkiye'den geçmesi ve Peşmergeyi Yunan ordusuna benzetmesi" ile ilgili sözleri tartışmaya neden oldu.

HDP'Lİ KAPLAN'DAN SERT TEPKİ 
 
HDP Şırnak Milletvekili Kaplan, Çıray'ın bu sözlerine, "Bu pislikleri temizleyin, Kürt kardeşlerimizdir onlar bizim. Deminden beri kusuyorsun" diyerek tepki gösterdi.
 
Bunun üzerine Çıray, "Türkiye'de Kürdistan nerede kuruldu? Benim Kürt kardeşlerim ile ilgili sözlerimi kimse çarpıtamaz. Ben Türkiye'de Kürt liderlerin reklamının yapılmasını istemiyorum" sözlerini sarfederken, Kaplan, "Peşmergeler Türkiye'den Anayasal çerçevede geçmiştir" dedi.
 
Hasip Kaplan, her milletvekilinin komisyonda konuşma hakkına sahip olduğunu ancak bir millete hakaret etme hakkına sahip olmadığını söyledi.
 
"PEŞMERGE KÜRT DEĞİL Mİ UZAYDAN MI GELDİ?"

Türkiye'nin Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle hep beraber kurulduğunu belirten Kaplan, "Ben Kürdüm, Türkiye yurttaşıyım. Bir halkın başka bir halka hakaret etme hakkı yok. Bu söylediğiniz düşünce özgürlüğüne girmiyor. MHP ilkeli duruş gösteriyor, görüşlerini ortaya koyuyor ama bunu belli bir seviyede tutuyor. Irak'ta bir federasyon var, Kürdistan Bölgesel Yönetimi var ve oranın milletvekilleri var. İki ülke arasında ilişkiler var. 150 tane Peşmerge gücü, Anayasal çerçevede savaş tezkeresiyle alınan yetki ile geçtiği Kobani'de IŞİD'le savaşıyor. Kafa kesen, kadınları köle pazarlarında satan örgüte karşı onurlu bir dayanışma içerisindedir. Bunu Anadolu işgalindeki emperyalist güçlerle karşılaştırmak asla kabul edemeyeceğimiz bir şeydir. Sosyal demokrat bir partinin Hitler'in ideolojisinde olmasını kabul edemiyorum. Nasıl işgalci bir güç gibi suçlanabilir. Ankara'yı, Afyon'u mu işgal ettiler?" dedi.
 
Hasip Kaplan, Çıray'ın, "Ağzımdan Kürtlere tek kelime hakaret çıkmadı" sözleri üzerine, "Peşmerge Kürt değil mi uzaydan mı geldi?" yanıtını verdi.