BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

CHP'li Cihaner'den Gülen açıklaması

CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Türkiye'de paralel yapılanmaya ilişkin ilk soruşturmayı kendisinin başlattığını söyledi.

Abone ol

CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Fethullah Gülen'in 90'ların başından itibaren askeriyeden adliyelere kadar tüm kamuda büyük bir kadrolaşma hareketi başlattığını söyledi. Gülen'in bir vaazından da örnekler veren Cihaner, halen yargıda hakim ve savcılardan oluşan 5-6 bin dolayında bir sayının birlikte hareket ettiğini iddia etti.

Hükümetin "Paralel yapıya" yönelik başlattığı 14 Aralık operasyonu Habertürk'te masaya yatırıldı. Habertürk Ankara temsilcisi Veyis Ateş'in hazırlayıp sunduğu Gündem Siyaset'te ilk olarak konuşan HDP İstanbul Milletvektili Levent Tüzel, 14 Aralık'ta düzenlenen operasyonun hukuki olmadığını iddia etti. Tutuklamalara gerekçe olarak gösterilen silahlı terör örgütü ifadesinde ortada herhangi bir silahın bulunmadığını anlatan Tüzel, hükümetin bir dönem Ergenekon ve KCK davalarında iş tuttuğu cemaatle hesaplaştığını ileri sürdü. Hükümetin millete hesap verecekler sözleriyle cemaatin defterini dürmeyi hedeflediğini söyledi. Tüzel şöyle konuştu;

"Sorun burada Zaman gazetesi Samanyolu TV gibi cemaat medyasına yönelik bir operasyon diyelim. Bunlar muhalefet için devlet içindeki güçleri kullandı diyelim. Bu şimdi bunun karşılığı darbe gibi mi adlandırılacak. Muhalif olan her kesim böyle bir davranışla karşı karşıya kalabilir.

HDP-CEMAAT İŞBİRLİĞİ YAPTI İDDİASI

Çok mesnetsiz tamamen psikolojik bir hareket olduğunu düşünüyorum. Böyle bir şey söz konusu değil. Selahattin Demirtaş gibi yöneticiler, hem hükümete hem de cemaate biz direnç gösterdik. Ayrımsız eleştirdik bunları. Bugün sürdürülen operasyonların temiz olmadığını söylüyoruz. Bu cemaate destek olarak anlaşılmamalıdır. Bugün paralel dediğin bu çevreyle 12 yıl iktidar yürüttün. Ne istediniz de vermedik sözü açık değil mi? Şimdi o zaman bütün bu suçlar, bütün bu terör örgütü suçlamasında bir ortaklık vardır. Demekki devlet bu şekilde bir terör yapılanmasıdır. Onlar eğer teröristse, o zaman ki başbakan ile bakan ile birlikte hükümet ettiler. 17 Aralık soruşturması ithamları tamamen 14 aralık bunun için medya operasyonu yapıldı. Ortada herhangi bir delil yok.

"CEMAAT MUHALİFLERE SALDIRIYORDU"

Cemaat hiç bir zaman özgür medya olmadı. İktidarla hareket ederken bütün muhalefet çevrelerine saldırıyorlardı. Yayınlarına bakıldığında bunları görmek mümkün. Şimdi onlar mağdur olmuştur. Bunlar kabul edilebilir bir durum değil. Operasyonlar burada durmayacaktır.

FARUK BAL: PARMAK ÜSTÜNLÜĞÜ DEMOKRASİSİ

Programın bir diğer konu MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise Meclis'te muhalefetin ötekileştirildiğini iddia etti. Verilen soruşturma önergelirinin parmak üstünlüğüyle önünün kesildiğini ve yasal düzenlemelerde yargının kontrol altına alındığını iddia eden Bal şöyle konuştu;

"Hükümet HSYK'yı değiştirmişler ve Yargıtay'ı değiştirerek dünyanın en hormonlu yapay Yargıtay'ını oluşturmuştur. Nedeni ise sırf orayı ele geçirmektir. Danıştayı'da yine yeni üyelerde yapısını değiştirmişler, 196 üyelik en hantal siyasi hormonlu Danışta'yını oluşturmuşlardır.

Danıştay ve Yargıtay üyeleri sayısı çıkarıldığı zaman iş yükünde hiçbir değişiklik olmayacaktır. Amaç nettir ve tektir. Danıştay ve Yargıtay'da çoğunluğu ele geçirerek, hangi davalar hangi mahkelerde görülecek bunları kararlaştıracaklar. Tüm bunlarla alttan gelecek olan ve AK Parti'ye dokunacak davalar böylelikle şekillendirilecektir. Hak ve hukukla hiçbir alakası yoktur. Buradan amaç doğrudan yargıyı tek adama bağlamaktır. 

CİHANER GÜLEN'İN KADROLAŞMA HAREKETİNİ ANLATTI

CHP Milletvekili İlhan Cihaner ise hem kumpas hem de yolsuzluk iddialarının doğru olabileceğini söyleyerek üçüncü bir yol olarak hukuk yolunu gösterdi. Cemaate yakın polis ve savcılar ile hakimlerin yürüttüğü bir soruşturma dosyasının baştan itibaren şüpheli ya da yok hale getirilemeyeceğini söyleyen Cihaner, iddiaların dünya tarihinin en büyük yolsuzluğunu işaret ettiğini savundu. 

Cemaatin 90'ların başından itibaren kamuda yapılandığını, halen yargıda 5-6 bin düzeyinde çeşitli kademelerde hakim ve savcıların belli bir yapıda hareket ettiğini söyleyen Cihaner, Gülen'in konuşmasından örnekler verdi, cemaatin nasıl kadrolaştığını anlattı;

"Gülen'in meşhur bir vaazı var çok eskilerden. 90'ların başında işte kamunun, adliyeye gireceksiniz, mülkiyeye gireceksiniz, harbiyeye gireceksiniz. Kılcallarda dolaşacaksınız yeri geldiğinde ayağa kalkacaksınız. Şimdi öyle bir hedef gösterme. Gelecek bir altın nesilden bahsetme bu yapılanmanın önemli bir kısmının köken olarak bir hayli geriye gittiğini göstermektedir."