BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.438,20
HABER /  GÜNCEL

CHP'li belediyenin Gezi Parkı cinliği

CHP'li Maltepe Belediyesi Sahil Parkı'nın adını eylemlerle sembolleşen Gezi Parkı diye değiştirdi.

Abone ol

Maltepe Belediyesi, ilçedeki Sahil Parkı’nın adını son dönem eylemlerin adresi olan Gezi Parkı ismiyle değiştirdi.

Başkanlığını CHP’li Mustafa Zengin’in yaptığı belediye, değişikliği meclisin tatilde olduğu gün gerçekleştirdi. Üyeler, meclis onayı alınmadan yapılan bu değişikliğin hukuka aykırı olduğunu söylüyor.

Zaman'ın haberine göre Maltepe Sahil Parkı’nın tabelası indirilerek yerine Gezi Parkı tabelası asıldı. 5215 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/n maddesine göre parklara isim verme yetkisi belediye meclisine ait. Konuyla ilgili birçok kesimden farklı tepkiler geldi. CHP İstanbul Gençlik Kolları tarafından “Gezi Parkı ruhunun devam etmesi ve hayatını kaybedenlerin anılması için Maltepe Sahil Parkı’na ‘Maltepe Gezi Parkı’ adı verildi.” açıklaması yapıldı. Durumu kabul edilemez olarak niteleyen AK Parti İlçe Başkanı Kamil Barkır ise, “Kimse meclis tatildeyken bu işi oldu bittiye getirmez. Parklara ancak belediye meclisi isim verebilir. Meclis kararı olmadan da bir parkın ismi keyfi olarak değiştirilemez. Kaldı ki bu alan Maltepe Belediyesi’nin mülkiyetinde değil. Daha önce bir parka verilen isimde geri adım atmışlardı. Maltepe Belediye Başkanı ve ekibi hukuk tanımaz, iş bilmez tavırlarını devam ettiriyor.” dedi.

Öte yandan parkın bulunduğu alanın dolgu alanı olduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde olduğu öğrenildi. Zaman’ın sorularını cevaplayan CHP Grup Başkan Vekili ve Eski Başkan Yardımcısı Cemal Atagül, parkın isminin değiştirilmesinin gündeme bile gelmediğini iddia etti. Atagül, “Meclis tatilde. Eylül’de açılacak. Dolayısıyla böyle bir şeyin olması mümkün değil, böyle bir değişiklik gündeme gelirse ancak o zaman gelebilir.” dedi. Atagül aynı zamanda park alanının İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne ait olduğunu doğrulayarak “Parkın isim değişikliği kararı alınırsa ilçe meclisinden büyükşehire geçecek. Orası onay verirse böyle bir değişiklik olur.” şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkan Vekili Engin Demir ise meclis iradesinin hiçe sayıldığını belirterek şunları söyledi: “Bir parka isim verebilirler fakat parkın ismini değiştirme hakkına sahip değiller. Bunu yapabilmeleri için 4’te üç çoğunluğa sahip olmaları gerekir. Öyle bir çoğunluğa sahip değiller. Parkın isminin derhal değiştirilmesi gerekir.” Yapılan değişiklik sonrası bazı vatandaşlar, Gezi Parkı yazısındaki ‘Gezi’ kelimesinin üzerini siyah boya ile kapatarak tepkisini ortaya koydu. Maltepe sakinleri, belediye başktanının bu tür uygulamalarına anlam vermekte zorluk çektiklerini dile getirdi.

Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin’in talimatı doğrultusunda bir süre önce Gülensu’daki bir parka Mahir-Hüseyin-Ulaş ismi verilmişti. Vatandaşlar tarafından gelen yoğun tepki üzerine belediye geri adım atmıştı. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin girişine üç çam fidanı diken Maltepe Belediyesi, fidanlara Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın isimlerini vermişti. Belediye yetkilileri, ağaçların önüne bu kişilerin fotoğraflarını da koymuştu. Prof. Dr. Mustafa Zengin imzalı büyük tabelaya ise “Bu fidanlar darağacında asılan üç fidan anısına dikilmiştir.” yazıldı.