BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'li başkandan kurşun gibi sözler!

CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vali Toprak'ı siyaset yapmakla suçladı. İşte o ağır sözler;

Abone ol
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Çevre ve Şehircilik Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan’ı sert sözlerle eleştirdi. Toprak ve Yaşacan’ı siyaset yapmakla suçlayan Kocaoğlu, “Hemşerilerimiz bize yetki verdiği müddetçe kimseyi de dinlemeyiz. Biz hesabımızı 397 yılla zaten veriyoruz. Şunu herkes bilsin, ölmüş eşek kurttan korkmaz” dedi.
 
CHP’nin 'Direnağaçlıyol' eymlemine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kocaoğlu, “Kentsel dönüşüm ile ilgili Büyükşehir Belediyesi henüz bir adım atmadı. Biz gerekli onayları verdik ama neden bekliyorlar, bilmiyoruz” açıklaması yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan’ı sert sözlerle eleştirdi. Kocaoğlu, “Sayın Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Beyefendi 657 sayılı yasaya tabi olan bir devlet memurudur. Bu İl Müdürü zat-ı muhterem, İzmir’e geldiğinden bu yana, herkese akıl öğretmekte, İzmir’in sağına soluna belli yaftalar takarak, İzmir vatandaşının kafasını karıştırmaktadır. Biz gecikmesine rağmen 7-8 yerde onay aldık ve buralarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim uyguladığımız yasa 5393 sayılı yasanın 73’üncü maddesidir. Bu madde insana, insan haklarına, demokrasiye, orada yaşayan insanların hakkına ve mülkiyet hakkına saygılı olan tamamen uzlaşmacı bir yöntemdir. Pek çok bölgede önemli ilerlemeler kaydettik” dedi.
 
“SİYASET YAPACAKSAN İSTİFA ET”
 
Kocaoğlu, İl Müdürü Yaşacan’ın siyasete hevesliyse onurlu davranıp istifa ederek aday olması çağrısı yaptı. Kocaoğlu şöyle konuştu:

“Bu İl müdürü eğer siyasete çok hevesli, devletin değil hükümetin bürokratı ise, hatta bakanın bürokratı ise, hatta ve hatta herhangi bir siyasi partiden milletvekilinin bürokratı ise ona tavsiyem onurlu olan etik olan davranışı yapmasıdır. İstifa eder, siyasetini yapar. Biz devlet memurluğundan siyasete geçmedik. İstifasını yapar, aday olur, seçim kazanır. Gelir siyaset yapar. Bir bürokratın, 1 milyon 120 bin oyla, yüzde 56,7 oyla seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı’nı eleştirmeye, ona akıl öğretmeye, kent dönüşümünü öğretmeye, yol yordam öğretmeye ne haddi vardır, ne hakkı vardır. Herkes haddini bilmek zorundadır. Artık bürokrasiler, bürokratlar, iktidar partisinin milletvekili, muhalefet partisinin bürokratı konumuna gelmiştir. Onun ekibi bunun ekibi noktasına gelmiştir”
 
“SÜMERBANK ARAZİSİNİ YANDAŞLARA HAVALE ETMEK İSTİYORLAR”
 
İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı da sert sözlerle eleştiren Kocaoğlu, İl Genel Meclisi’nin Büyükşehir Belediyesine devir kararını iki kez reddettiği Sümerbank arazisiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Kocaoğlu, şunları söyledi:
 
“Vali Bey, Sümerbank konusunda ’ben kanunları uygularım’ diyerek, orası müze olacak diye kendi kendine, tek başına hüküm vermesi, bu kentin doğasında, geleneğinde, yönetiminde yok. İl Özel İdaresi’nin maddi varlıkları, yerel sermayedir, servettir. Bunu lise mezunu çocuk bilir. Devlette bürokrat olmaya gerek yoktur. Buna rağmen burada, buranın Ege Medeniyetleri Müzesi olmasına karşı çıkan kimse yoktur. Müze bu işin örtüsüdür. Bunu Vali Bey de çok iyi bilmektedir. Orada asıl yapılmak istenen, imar planlarında turizm bölgesi olarak gözüken alanın, arsanın, satılması elden çıkartılmasıdır. Bir yandaşa havale edilmesidir. Oradaki problem budur. Vali Bey’in bunu gizlemeye, saklamaya, üstünü örtmeye hakkı yoktur. Devletin valisi olmak durumundadır. İzmir’de yatırımcı en büyük kuruluş, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı belediyelerdir. Vali Bey’in görevi, devlet adına, devlet kurumları adına, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve buradaki resmi kurumlarla, devletle koordinasyonu sağlamaktır. Yani bizim hakkımızı Anakara’da savunmak, önümüze çıkan bürokratik engelleri kaldırmaktır. Vali Bey bu görevi yapmak zorundadır."
 
VALİ BEY YEREL SEÇİMLERDE BAŞKA AMAÇLA MI İZMİR’E GELDİ
 
İl Müdürü Yaşacan’a siyasetle ilgili söylediği sözlerin benzerini Vali Toprak’a da yönelten Kocaoğlu, “Vali Bey de, İl Müdürü gibi siyaset yapacaksa ki tüm çıkışlarından, beyanatlarından siyaset yapmak istediğini, hükümetin, hatta hükümetin belli bir kanadının temsilcisi gibi İzmir’i yönetmek istediğini, bunca yıllık tecrübemle görüyorum. Geçen gün kendisine gittim, bunları kendisine tek tek anlattım. ’Bunları biz diyalog içerisinde sürdürebiliriz, basından beyanat vermekle bunlar olmaz’ dedim. Kendisini makamında ziyaret ettim, söyledim. Sanki ben tam tersini söylemişim gibi, iki gündür basın üzerinden Büyükşehir Belediyesi’ne bombardıman yapıyor. Sayın Vali’mizin böyle bir hakkı yoktur. Yerel seçimlerde başka bir amaçla buraya geldiyse bunu da yapmaya hakkı yoktur. İzmir, İzmirli 4 milyon insan, tıpkı geçmişte olduğu gibi, Sayın Vali de bu doğrultuda giderse, kanunu kullanıyorum diyerek, hakkaniyet içerisinde davranmadığı müddetçe karşısında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve İzmir halkını bulacaktır. Ya belli bir hiyeyarşi içerisinde birlikte çalışırız. Veya çalışamayız. Çalışamamak da benim problemim değildir. Çünkü beni getiren kararname değil, beni getiren 4 milyon İzmirlidir” dedi.
 
ÖLMÜŞ EŞEK KURTTAN KORKMAZ
 
İzmir’in bir numaralı seçilmiş kişisi olarak ve bütçesi en büyük kurum olarak, 10 senedir hükümetten daha fazla yatırım yapan bir kurum olarak kenti kalkındırmakla sorumlu olduklarını söyleyen Kocaoğlu, “Hemşerilerimiz bize yetki verdiği müddetçe kimseyi de dinlemeyiz. Biz hesabımızı 397 yılla zaten veriyoruz. Şunu herkes bilsin, ölmüş eşek kurttan korkmaz. Biz lafla, sözle, söylemle değil, Cumhuriyet’ten bu yana siyasetten gelen bir ailenin ferdi olarak, siyasetin kelle koltukta yapılacağını bilir, kelleyi koltuğa alır siyaseti yaparız. Ben bugüne kadar ’Aman Vali’ye saygı, aman hükümete saygı, aman ona buna saygı’ diyerek sustum. Ama anlaşılmıyorsa, anlatırız. Daha bildiğimiz çok şey var. Zamanı gelince anlatırız. Burada devlet eli ile, bürokrasi eli ile kimsenin bu kentteki huzuru yok etmeye hakkı yoktur, kimsenin buna gücü yetmeyecektir” dedi.
 
KILIÇDAROĞLU ZİYARETİ VE ADAYLIK
 
Aziz Kocaoğlu, Ankara’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dün yaptığı ziyaretiyle ilgili de konuştu. Ziyaretin yanlış algılandığını kendisinin asıl olarak belediye projeleriyle ilgili bürokratlarla görüşmeye gittigini anlatan Kocaoğlu. “Oradan da Sayın Genel Başkanımız ile oraya gitmişken bir araya gelip İzmir’i konuştuk. Seçim sürecine dair bir konuşmamız oldu. Tamamen genel çerçevede bir değerlendirme oldu. Bir de haftaya yapılacak olan İktisat Kongresi ve “Engelsİzmir' projesini konuştuk. İzmir’de neler yaptıklarımızı konuştuk” dedi.
 
“SÜRECİ İZLEMEK EN DOĞAL HAKKIM”
 
Kocaoğlu, söylentilere de net yanıt vererek, “Açıkça söylüyorum, adaylık konusunu hiç konuşmadık. Benim tutumumu biliyorsunuz. Süreci izliyoruz, süreç devam ediyor. Dün de Sayın Genel Başkanımız’a gerekli bilgileri aktardım. İzmir’le ilgili değerlendirmeler yaptık. Adaylık konusunda benden yana böyle bir beklenti var. Ben de buna hak veriyorum. Ancak, şöyle bir düşündüğünüzde, nerenin belediye başkanı belli ki? Hiçbir yerin belediyenin adayı belli değil. Süreci izlemek de bizim en doğal hakkımız. Daha çok süre var. Bu süreyi bir görmek istiyoruz. Bu, bir belediye başkanı olan benim ve Genel Merkez ile Genel Başkan’ın en doğal hakkıdır. Süreç içersinde kararı vermenin, İzmir için, ülkemiz için, partimiz için en doğru karar olduğuna inanıyorum. Böyle bir strateji yürütüyoruz. Tüm İzmirli hemşerilerimizin de bunu anlayışla karşılamasını istirham ediyorum. Durum bundan ibaret. Yoksa herhangi bir problemimiz yok. Problem olması için İzmir kamuoyunda farklı sinyallerin, farklı taleplerin gelmesi gerekir. Biz kimsenin önünü kapamıyoruz. Herkes çalışmasını yapıyor. Farklı bir değerlendirme olursa, ona da açığız. Süreci, kentimiz için yararlı olacak şekilde götürüyoruz. Aklımdan geçen bir süre yok. Nihai kararımı ne zaman açıklayacağım bilmiyorum, bu da sürece bağlı” dedi.