BIST 9.066
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.293,43
HABER /  GÜNCEL

CHP’den tasfiye iddialarını yalanladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, bazı isimlerin partiden tasfiye edilecekleri iddiasını yalanladı.<br/>CHP MYK Toplantısı G...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç, bazı isimlerin partiden tasfiye edilecekleri iddiasını yalanladı.
CHP MYK Toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında devam ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Koç, basın toplantısı düzenledi. MYK’da hem 5-6 Eylül Kurultayı ile ilgili hazırlıkların hem de Türkiye’deki iç siyaset gündeminin değerlendirilmesinin yapıldığını belirtti.
Yasal zorunluluk nedeniyle yayımlanması gereken YSK kararlarının Başbakanlık tarafından yayımlatılmadığını ileri sürerek, “5 gündür Resmi Gazete susmuş, susturulmuş durumda. YSK’dan çıkış tarihi 15.08.2014 sayı 2014’e 3 bin 719. anayasamıza göre tüm kurum ve kuruluşlar, kişiler YSK kararlarına uymak zorundadır” diye konuştu.
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürü Mustafa Özyar’ın izne çıkmasına değinen Koç, “Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürü Sayın Mustafa Özyar, nedense izne çıkıyor, bu süre içerisinde veya izne çıkma talimatı alıyor. Yerine vekalet eden kişi görevini aynı şekilde yapmıyor. Sonuç; Türkiye Cuma akşamından itibaren buharlaşmış ülke konumundadır. Tüm kurumları da siyaseten tarif edilemeyen bir ülke konumuna düşmüştür. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, görevlerinin gereklerini yerine getirmek durumundalar. Ortaklaşa hareket ederek Anayasa ihlali yapmaktalar ve suç işlemektedirler” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN MAHREMİNE GİRİLMİŞ ÇITINIZ ÇIKMIYOR”
Alman istihbaratı örgütünün Türkiye’yi dinlemesiyle ilgili haberlere ilişkin Koç, şunları kaydetti:
“Bunları biz Alman medyasından öğreniyoruz. Yani uluslar arası medyadan öğreniyoruz. Uluslar arası medyada dile getirildikten sonra Türkiye’ye yansımalarını görüyoruz. Türkiye’de böyle bir haber yapma hakkı var mı? Maalesef yok. Dışişleri Bakanı ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan neden bu konuda hiçbir şey söylemiyorlar. Dışişleri Bakanının durumu kurtarmak, ortadan konuşmak adına söylediği bir iki cümleyi bir açıklama olarak kabul etmiyoruz. Neden konuşmuyorsunuz? Devletin mahremine girilmiş çıtınız çıkmıyor. Alman istihbaratı da paralelcilerin eline mi geçti?”

“CHP’NİN KURULTAYINI FIRSAT VEREREK ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILAN SORUN AK PARTİ’NİN İÇ ÇATIŞMALARIDIR”
Cumhurbaşkanı Gül’ün AK Parti olan ilişkilerine değinen Koç, “AK Parti ile Sayın Gül arasındaki ilişkiler duygusal boyutta ortaya çıkan bir iki cümleyle siyasi değerlendirme noktasında bizi bulundurmak durumundadır. Türkiye’nin esas gündem maddesine gelmek istiyorum. CHP Kurultayını yapar. Aday olur, adaylar olur. Demokratik haklar kullanılır. Tüzüğümüz ortadadır. En iyi şekilde biz o işi yaparız. Ondan sonrada hep beraber kucaklaşarak yolumuza devam ederiz. O bizim sorunumuz. Ana sorun, CHP’nin Kurultayını fırsat vererek örtülmeye çalışılan sorun AK Parti’nin iç çatışmalarıdır. Sayın Cumhurbaşkanının açıklamasındaki üslubu gösteriyor ki AK Parti’yi de ciddi bir iç çatışmaya sürükleyeceği açıktır. Bu AK Parti için ciddi bir sona gidişin ön habercisidir. CHP’deki bit pire oluyor ama belli odaklar AK Parti içindeki bu fokurdamayı görmezden gelemezler” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gül’ün Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olmasını içine sindiremeyeceğini ileri süren Koç, Cumhurbaşkanı Gül’ün veda resepsiyonunda sitemkâr olarak Davutoğlu’nun Başbakan olacağını söylediğini iddia etti. Koç, “Sayın Gül ya bu duruma dur diyecek ya da parti içi muhalefete soyunarak kendi elleriyle kazandırdığı Davutoğlu’na rakip olacak ya da yeni dönemde yeni bir partinin arayışı içinde olacağını söylemek için kahin olmaya gerek yoktur” dedi.
Lice’de yaşanan gelişmelere değinen Koç, Mahsum Korkmaz’ın heykelinin dikilmesine müsaade edilip sonra yıkmanın akıllı bir devlet tarafından uygulanmayacağını kaydetti.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’a seslenen Koç, “Bu tür provokasyonlar hiç kimseye fayda getirmez. Hep beraber bu topraklarda yaşayacağız. Herkesi sağduyuya davet ediyorum” dedi.

“CHP’DE ADAYLIK İÇİN İDDİA ORTAYA KOYAN ARKADAŞLARIMIZA BAŞARILAR DİLİYORUM”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Koç, bir gazetecinin CHP Milletvekili Muharrem İnce’nin Kılıçdaroğlu için ‘diktatör’ ifadesini kullandığının hatırlatması ve Kurultay hazırlıklarının sorması üzerine Koç, “Kurultay ile ilgili tarih bellidir. Kurultayın yapılacağı yer bellidir. CHP’de adaylık için iddia ortaya koyan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Herkes söylediğinin siyasi sorumluluğunu taşır” karşılığını verdi.
Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı yemin törenine katılıp katılmayacağını sorusuna Koç “Sayın Genel Başkanımız yemin törenine katılmayacak. Yüzde 38,5 oy aldı adayımız. Belki yüzde 38,5’i temsil eden arkadaşımız katılır. Kimseye bir zorlama yapmıyoruz. Sayın Genel Başkan katılmayacağını açıkladı” diye konuştu.

“CHP TÜZÜĞÜNDE ASIL OLAN ÇARŞAF LİSTE UYGULAMASIDIR”
Parti içi muhalefetin Kurultayda blok liste ve çarşaf liste tartışmalarıyla ilgili soruya Koç, “CHP tüzüğünde asıl olan çarşaf liste uygulamasıdır. Bu çarşaf liste uygulaması da 26-27 Şubat 2012 tarihinde yapılan tüzük kurultayı ile gelmiştir. Daha önce tüzük değişik zaman dilimlerinde anti demokratik değiştirilirken hiç siyasi tavır koymayanların bugün başka bir arayış içinde olduklarında demokrasiyi hatırlamaları çok ayrı bir konu. Hiç kimse merak etmesin CHP Tüzüğünün asıl uygulaması çarşaf listedir. Kurultay akışı sırasında, kurultay delegasyonundan bir talep olursa oylamada yüzde 51’in üzerinde bir sonuç çıkarsa başka bir tercih olabilir ama asıl uygulama çarşaf listedir” şeklinde konuştu.

“SAYIN SARIGÜL MYK TOPLANTISINA GİRMEMİŞTİR”
Pazar günü gerçekleşen MYK’ya Mustafa Sarıgül’ün katıldığıyla ilgili soruya Koç, “Mustafa Sarıgül bir hayalet olarak MYK toplantısına girdiyse onu ben görmedim. O toplantıda ben vardım. Sayın Sarıgül Genel Başkanın makamında görüşmüş olabilir. Sayın Sarıgül MYK Toplantısına girmemiştir. Böyle bir olay yok” diye konuştu.
Kurultay için bir sloganın belirlenip belirlenmediği sorusuna Koç, bununla ilgili çalışmaların yapıldığını bildirdi.
CHP’nin Kurultayının baskın bir kurultay olacağı yönündeki söylemlere ilişkin Koç, “10 Ağustos’a kadar bir iddia ortaya koyan var mıydı? Bir iddia varsa hazırlıkta var demektir. Biran önce bu kurultayın biran önce yapılması lazım” diye konuştu.
(İHA)