BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den son dakika Süheyl Batum kararı

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'u partiden attı. Süheyl Batum ihraç kararına karşı hukuki yola başvuracağını duyurdu.

Abone ol

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'un, oy çokluğuyla partiden ihracına karar verdi.

Batum, ihraç kararına karşı her türlü hukuki yola başvuracağını söyledi.

Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan'ın istifasının ardından yaptığı açıklamada 'bu istifalarla partiyi sarsarak düzene sokacaklarını' söylediği gerekçesiyle CHP MYK tarrafından 'partiyi kamuoyu önünde doğrudan tartışmaya açtığı ve parti bütünlüğünü sarsan tutum içine girdiği' gerekçesiyle 'kesin ihraç istemiyle' disipline sevk edilen Batum hakkında karar verildi.

8 SAAT SÜREN TOPLANTIDAN İHRAÇ ÇIKTI

Dün toplanan CHP YDK, Batum'un savunmasını aldı. Yaklaşık 8 saat süren toplantıda oy çokluğuyla Batum'un partiden ihraç edilmesi kararı çıktı. Ancak kararın oybirliğine çevrilmesi eğilimi belirince açıklama bugüne bırakıldı.

BATUM SAVUNMA YAPTI

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) geçtiğimiz haftlarda Batum'u Grup İç Yönetmeliği'nin 78, Tüzüğün 68/E, 70/A hükümleri uyarınca kesin çıkarma cezası istemiyle YDK'ya sevk etmişti. Başkanlığını Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın yaptığı CHP YDK, dün Batum hakkındaki ve gündemindeki diğer dosyaları görüşmek üzere toplandı.

Batum da saat 11.00'da başlayan YDK toplantısına katılarak, sevkine ilişkin savunmasını verdi. Partiye gelişinde soruları yanıtlayan Batum, "savunmasında ne söyleyeceği" sorusu üzerine, "Ben düşünce özgürlüğünü falan savunmayacağım, herhalde Cumhuriyeti kuran partide düşüncemizi savunamayacak durumdaysak, kötü bir şeydir" dedi.

545a3ea1cd6ba24906d25fee.jpg
TEK TEK HESAP SORACAĞIM


CHP Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla partiden ihraç edilen Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum karara tepki gösterdi. Partiden ihraç edildiğine dair kurul kararından kendisinin haberinin olmadığını belirten Batum, "Şahsıma yapılanlar hukuksuzdur. Komplodur. Bunu bana yapanlardan, MYK üyelerinden tek tek hesabını soracağım" dedi.

Hürriyet'e konuşan ve şu saate kadar YDK kararının kendisine tebliğ edilmediğini açıklayan Batum, "Resmi hiçbir açıklama yapılmadı. Demek ki birileri tarafından bu karar daha önce alınmış, Yüksek Disiplin Kurulu'nda görüşülmeden alınmış zaten. Haber alınabilmesi demek bu kararın daha önceden alındığının ve yazıldığının göstergesi demektir, bir delili, kanıtı demektir" dedi.

TEK TEK HESABINI SORACAĞIM

Batum, kendisine bunu yapanlardan tek tek hesabını soracağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bana yapılanlar başından sonuna kadar hukuksuzdur. Parti tüzüğünde 'Bir kişi disipline sevkedilirse hangi gerekçeyle sevk edildiği belirtilir' denilmesine karşın ben bunu 5 Kasım'dan 26 Kasım'a kadar öğrenemedim. Yüksek Disiplin Kurulu'ndan tarafıma gelen yazıyla öğrendim."

O SÖZLERİ SÖYLEMEDİM

İhracına neden olarak gsöterilen sözleri söylemedğini öne süren Batum şöyle konuştu:

"O sözlerin hiçbirini söylemedim. Bunu söylemediğimi de gazetecilerden aldığım ses kaydı ve haber metinleriyle ispatladım. Gazetecilerden tanık da getirebileceğimi Kurul'a bildirdim. Ama bana gerekçe bildirilmediği için ses kayıtları o kadar süre içinde silinmiş de olabilirdi. Bu açıkça benim savunma hakkımın ihlali anlamına gelmektedir. Açık söylüyorum iddia edilen, tarafıma söylenen sözlerin hiçbirini söylemediğim. Parti yönetimini eleştirdiğim için ihraç edilmek istendim. Ama ben kararı bir görelim diyordum, orada hukukçular var zaten. MYK'da hukukçu yok, Yüksek Disiplin Kurulu'nda hukukçular var diye düşüyordum. Bu şahsıma kurulmuş bir komplodur. Bunun hesabını MYK üyelerinden de tek tek soracağım. Bu tamamen kişilik haklarımı ortadan kaldırmaya yönelik bir algı yaratma. Benim çocuklarım şunu bilmek zorunda, ''Ben acaba birine hakaret mi ettim, yolsuzluk yapılmasına aracı mı oldum, parti ilkelerine aykırı mı davrandım'' Hayır. Ben suçumun ne olduğunu bilme hakkına sahibim."