BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.429,22
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den son dakika önemli açıklamalar!

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abone ol

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na dün yapılan saldırıya değinen Gök, saldırının sıradan bir olay olmadığını, emeklilerin sorunlarına yönelik toplantıda verilen mesajların sabote edilmesinin amaçlandığı bir provokasyon gerçekleştirildiğini savundu.

Gök, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun karara ilişkin raporunu Meclis Başkanlığı'na sunacağını ifade ederek, komisyonun CHP'li üyelerinin de kapsamlı ve ciddi değerlendirmeler içeren muhalefet şerhlerini vererek, tarihi görevlerini yerine getireceklerini söyledi.

Rapor Meclis Genel Kurulu'na geldiğinde vicdanlarla karar verilecek tarihi bir oylama yapılacağını belirten Gök, "CHP olarak bu tarihi sorumluluğumuz yerine getireceğiz. Ve burada vicdanlarıyla başbaşa kalacak AKP'li üyelerin de tüyü bitmemiş yetimin hakkının korunması yönünde sorumlu davranarak onların da tarihsel bir görevi yerine getireceklerine inanıyoruz. Bu inancımızı şimdilik, umudumuz az da olsa, muhafaza ediyoruz" diye konuştu.

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün son toplantının ardından soruşturmaya konu tapelerin imhasına ilişkin açıklamalar yapmasını eleştiren Gök, şöyle devam etti:

MECLİS BAŞKANI'NI GÖREVE DAVET EDİYORUZ 

"Tapelerin imha edileceğine yönelik açıklaması soruşturma komisyonunun AKP'li üyelerinin içinde bulunduğu korkuyu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Buradan açıkça uyarıyoruz; Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararlarının ortada bulunduğu ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 135. maddesinde tarif edilen kapsamın dışında kalan dinlemelerdir bu dinlemeler. Yani iki şüpheli arasındaki dinlemelerin, mahkeme kararı ile yapılmış dinlemeler yasaldır, bunlar baba ve çocuk arasında da olsa. Bunların imhası suçtur. Buradan, bu konuda, bu tapeleri imha etmeyi düşünen her kimse, bu tapeleri imha etmek için her kim orada bulunacaksa, tutanak tutacaksa, herkes ciddi bir suç işler. Biz de bunun peşinde olmaya devam ederiz. Meclis Başkanı'nı göreve davet ediyoruz. Soruşturma Komisyonu Başkanı'na bu sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Tapelerin imhası yönünde bir olay gerçekleştiği anda biliniz ki bu ağır bir suçtur. Ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 135. maddesine aykırı bir davranıştır. Bunun peşini bırakmayız, yapanların yanına bırakmayız. Meclis Başkanı'nı ve Komisyon Başkanı'nı bu konuda duyarlı olmaya aslı görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

TÜRKİYE'DE KAOTİK BİR DURUM OLMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ 

Anayasa Mahkemesi'nin seçim barajına ilişkin kararını da değinen Gök, CHP olarak seçim barajının yüksek olduğunu, makul orana çekilmesi gerektiğini savunduklarını, bu yönde yüksek mahkemeden bir beklenti içinde olmadıklarını, verdikleri kanun teklifleriyle düzenlemenin gerçekleştirilmesini talep ettiklerini anlattı. Kanun tekliflerinin gündeme alınmasının AK Parti milletvekillerinin oylarıyla engellendiğini ifade eden Gök, şunları kaydetti:

"İktidar partisine bir çağrıda bulunarak, seçim barajının düşürülmesi, seçimlere bir yıl kaldığı için de bunun uygulanabilir olması açısından Anayasa'ya geçici madde eklenmesi suretiyle önümüzdeki seçimlerde uygulanmasını teklif ediyoruz. Bu konuda ısrarlıyız, konunun takipçisiyiz. Seçim barajının düşürülmediği anda Türkiye'de başka partilerin bağımsız ya da başka modellerle seçime girmesinin artık o olanağın hülle yolunun kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Seçim barajının yüksekliğinden dolayı Türkiye'de kaotik bir ortamın doğmasından da endişe ediyoruz. Seçim barajının yüksekliği dolayısıyla yaşanabilecek her türlü olumsuzluğun faturası AKP iktidarının üzerindedir."

Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve birinci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sınıfı ziyaret ederken çekilmiş fotoğrafını gösteren ve fotoğrafta öğretmen ve öğrenciler otururken, Atatürk'ün dersi ayakta dinlediğine dikkati çeken Gök, bunun büyük önderin eğitime ve öğretmenlere verdiği değerin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

ELİNİ ÖPECEK KADAR ALÇALDI 

Gök, "Bir cumhurbaşkanı gittiği okulda ayakta, öğretmen oturuyor. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesillerden, fikrini, vicdanını cumhurbaşkanına teslim etmiş öğretim görevlilerine rast geldiğimiz bir dönemi yaşıyoruz. İki gün önce Ankara'da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı'nın cumhurbaşkanına diploma sunarken elini öpecek kadar alçalması ve bu tablonun bu hale gelmesinin birinci sorumlusu işte bu iktidarın zihniyetidir. Bilim adamları ne zamandır siz siyasetin karşısında eğiliyor, elini öpmeye kalkıyorsunuz. Bu kepazelik cumhuriyet tarihimizin en hazin davranışlarından biridir. El, etek öpmeye kalkan bilim adamları Atatürk'ün istediği bilim adamları değildir. Bunları bu hale getirenler ve el, etek öpmeye kalkanların hepsi utanmalıdır" diye konuştu.

Konuşmasında Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşlardan aldığı asfalt katılım payının yüksekliğini vurgulayan Gök, CHP'li Belediye Meclis üyelerinin 12 Ocak Pazartesi günü yapılacak toplantıda verecekleri önerge ile bu payın alınmamasını talep edeceklerini bildirdi. Gök, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ten önergelerine destek vermesini istedi.

Açıklamalarının gazetecilerin Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıya ilişkin soruları üzerine Gök, Kılıçdaroğlu'na bir süre önce Meclis'te yapılan yumruklu saldırıyı da hatırlattı. Gök, şu değerlendirmelerde bulundu:

SALDIRILARIN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ 

"Dünkü saldırının da o saldırı ile benzeşen yönü olduğunu düşünüyoruz. CHP'ye dönük saldırıların da artacağını düşünüyoruz. Bu saldırının önemli bir toplantıda gerçekleştirilmesini CHP'nin görüşlerin paylaşmasının engellenmesi olarak düşünüyoruz. Yaşadığımız iki olay da kısa bir zaman dilimi içinde oldu. Ve ikisinden de anlaşılıyor ki böyle bir çabalar sarf ediliyor."

Gök, emniyet yetkililerinden saldırıya ilişkin doyurucu açıklamalar beklediklerini de söyledi.

Levent Gök, bir başka soruyu yanıtlarken de CHP'li üyelerin Meclis Soruşturma Komisyonu'nun raporunu görmeden şerh yazmak durumunda bırakıldıklarını, bunun ilk kez yaşanan bir durum olduğunu kaydederek, "Elbette ki muhalefet gerekçelerimizi, esas raporu inceleme hakkımızı saklı tutmak kaydıyla sunacağız" dedi.