BIST 9.461
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.494,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den o araziler için rant uyarısı!

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, askeri alanların 15 Temmuz sonrası boşaltıldığını hatırlatarak, bu alanların imara açılmaması gerektiğini söyledi.

Abone ol

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası askeriyenin boşalttığı alanların peşkeş çekilme olasılığının bulunduğunu iddia etti. Torun, alanların kesinlikle ranta açılmaması gerektiğini söyledi.

Seyit Torun Ankara, İstanbul ve İzmir'de 15 Temmuz sonrası boşaltılan askeri alanların haritalarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi. Bu arazilerin geleceği konusunda meslek örgütleri ve ilgili kuruluşlar gibi kendilerinin de kaygılandıklarını söyleyen Torun şöyle konuştu:

Esasen askeri alanların boşaltılması konusundaki girişim ve projeler 15 Temmuz’dan çok önce başlamıştır. 15 Temmuz bu alanlara yönelik rant hevesleri için bir vesile olmuştur. Askeri alanların rant tesisine çevrilmesi konusunda çok sayıda örnek vardır. Sarıyer Zekeriyaköy 15. Füze Üs Komutanlığı’nın bulunduğu alanda bugün TOKİ ve Emlak Konut marifetiyle yapılan konut ve AVM füzelerinin yükseldiğini hepimiz biliyoruz.

"BOŞALTILAN ASKERİ ALANLARDA BU DURUMUN TEKRARLANMASINI İSTEMİYORUZ"

Bu ve benzer müdahaleler ne yazık ki başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük kentlerimizi betona dönüştürmüş, ulaşım sorunları içinden çıkılmaz hale gelmiş, sel ve benzeri felaketlerin hazırlayıcısı olmuştur. Şimdi elimizde tarihi bir fırsat var; boşaltılan askeri alanlarda bu durumun tekrarlanmasını istemiyoruz.

O nedenle başta Çevre ve Şehircilik Bakanı olmak üzere tüm ilgili çevrelere, belediyelere, uzman kurumlara ve meslek odalarına bu konudaki önerileri çerçevesinde kulak vermeye davet ediyorum.

Başta Mimarlar Odası olmak üzere meslek odalarımız yapıcı eleştiriler sunarak, boşaltılan askeri alanların bütünlük içinde, sistematik ve planlı bir yaklaşımla ele alınmasını, özenli tasarım projeleri yoluyla farklı kamusal ihtiyaçlara hizmet edecek yeşil alanlar başta olmak üzere yapılaşma içermeyen kamusal kullanımlara dönüştürülmesini talep ediyorlar.

Eğer bu sese kulak verirsek, bu alanları büyük kentlerimizin içinden çıkılmaz hale gelen sorunlarını çözmek için kullanabiliriz. Eğer bir avuç rantçıya kulak verilirse, ağır bedellerin ödendiği kangren olmuş bir kentleşme anlayışını sürdüreceğiz demektir. O yüzden yetkililere buradan sesleniyorum; "kentlerimizin geleceği için, bir kez olsun kulağınızı rantçılara kapatıp, kamusal taleplere açınız" diye konuştu.