BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,00
ALTIN 2.325,63
HABER /  GÜNCEL

CHP’den madenciler için yeni kanun teklifi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, maden işçilerine yönelik yeni bir kanun teklifi hazırladıklarını söyleyerek, teklifin çalışma koşullar...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, maden işçilerine yönelik yeni bir kanun teklifi hazırladıklarını söyleyerek, teklifin çalışma koşullarından özlük haklarına ve diğer sosyal haklara kadar çok geniş bir kapsama sahip olduğunu söyledi.
Parlamentoda CHP’li milletvekilleri Süleyman Çelebi, Musa Çam ve İzzet Çetin ile birlikte düzenlediği basın toplantısına 24 Temmuz Basın Bayramını kutlayarak başlayan Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Özellikle günümüzde basın özgür olmadığı için bugün Basın Özgürlüğü Mücadele Günüdür” dedi.
CHP Grubu olarak maden işçilerine yönelik yeni bir kanun teklifi hazırladıklarını belirten Akif Hamzaçebi, Türkiye’nin ölümcül iş kazalarında Avrupa’da birinci olduğunu söyledi. Maden iş kolunda ölümcül iş kazalarında adını sıkça duyuran Çin’in bile bu konuda Türkiye’den iyi durumda olduğunu ifade eden Hamzaçebi, “Gönül ister ki, Soma faciası bu sorunları bir daha yaşamayacağımız bir ortamı yaratmak için bir fırsat olsun. Torba Yasa’da bu konuda düzenlemeler var ama yetersiz. CHP olarak bir kanun teklifi hazırladık. Madenlerde çalışan kardeşlerimizin çalışma koşullarından özlük haklarına ve diğer sosyal haklara kadar çok geniş bir kapsama sahiptir. CHP’nin maden iş kolunda çalışanlara ilişkin bir reform paketidir. Bu paketi tüm siyasi partilere göndereceğiz. Bu Torba Yasa’ya da bunları yansıtabiliriz, yeter ki herkes mutabık kalsın” diye konuştu.
Paralel yapıya yönelik yapılan operasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan ve hükümeti eleştirdi. Türkiye’nin 3 gündür bu operasyonu konuştuğunun altını çizen Hamzaçebi, “Hükümet kanadı bir örgütün herkesi dinlediği iddiasıyla poliste bir operasyon yapıyor, böyle söylüyorlar. Olayı sadece hükümet kanadının verdiği bilgilerle değerlendirecek olursak eksik değerlendirmiş oluruz. Bu operasyon 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturması operasyonunu sıfırlama operasyonudur. Eğer bu polisler yasa dışı birilerini dinlemişse gereğini yapın. Ancak olay şudur, Başbakan’ın emri ile polis herkesi dinlerken, bu dinleme sonuçlarını Başbakan’a iletirken durum iyiydi. Ne zaman ki, durum Başbakan, yakınlarına oldu durum bozuldu. Polise yönelik operasyon hukuksuzdur. Bu operasyonun kurgulayıcısı, savcısı Tayyip Erdoğan’dır. Bu kurgunun bir ayağı da parlamentoda. Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı, 4 eski Bakan ile ilgili kurulan komisyonu çalıştırmıyor. Hakkı Köylü hukukçu kimliğini ayaklar altına almış, iradesini Başbakan’ın emrine vermiştir. Bunu neyin karşılığı olarak yaptığını ileride göreceğiz” şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın ‘paralel yapının askerde uzantıları var’ dediğini söyleyen Hamzaçebi, “Devlette böyle bir yapılanma varsa elbette tasfiye edilmelidir. ‘Askerde bir çalışma var’ dedi, Genelkurmay ‘bizde böyle bir çalışma yok’ dedi. Onun sıfırlama operasyonu Tayyip Erdoğan’ın yanında olmadığını düşündüğü komutanları tasfiye etmektir. Paralel yapı inandırıcı değildir” açıklamasında bulundu.
Başbakan Erdoğan’ın TİB’in MİT’e bağlanacağı yönündeki açıklamalarına ilişkin eleştirilerde bulunan Hamzaçebi, “Hoş geldin el muhaberat. Hafız Esat’ın yöntemlerini kullanmaktan çekinmiyor. Bu bir istihbarat devletinin kurulması demek. Tayyip Erdoğan’ın rüyalarını istihbarat devleti olmak süslüyor” ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan’ın kıskanç olduğunu iddia eden Hamzaçebi, Erdoğan’ın uluslararası bir tane başarısı olmadığını söyledi. Hamzaçebi, “Ekmeleddin İhsanoğlu İİT’nin Genel Sekreterliğini başarı ile yürütmüş bir isim. Mahmut Abbas İhsanoğlu’da bir ödül veriyor, İhsanoğlu ortalığa çıkıp bunun reklamını yapmıyor. Mahmut Abbas’ın Tayyip Erdoğan’a olan ziyaretinde ‘bunu niye verdiniz’ diyor Abbas’a. Kıskanıyor. Tayyip Erdoğan’ın uluslararası bir tane başarısı yok, her alanda başarısız. Dış politikada bir başarısını gösterin ben grup başkanvekilliğini bırakacağım, o başarısı nedeniyle Tayyip Erdoğan’ı alkışlayacağım” dedi.
(İHA)