BIST 9.729
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.440,43
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den madenciler için kanun teklifi

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel son 10 yılda hayatını kaybeden madenciler için kanun teklifi hazırladı.

Abone ol

Özel, gerek Soma’da hayatını kaybeden madenciler, gerekse son 10 yılda hayatını kaybeden tüm madenciler için kanun teklifi hazırladı. Ölüm gelirinin iki asgari ücret tutarına yükseltilmesinden konut yardımına, istihdamdan tazminata kadar çok sayıda düzenlemenin yer aldığı kanun teklifinde aynı zamanda madencilerin kredi borçlarının ertelenmesi de düzenleniyor.

Özel, TBMM Başkanlığına Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini sundu.

Teklife göre, Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası kanununa göre bağlanan ölüm geliri, ölüm aylığından az olamayacak ve en az iki asgari ücret tutarında olacak.

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerinin ölüm gelirinden yararlanma hakları devam edecek.

KONUT YARDIMI YAPILACAK

Soma’da hayatını kaybeden madencilerin ailelerine konut yardımı yapılacak. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında hayatını kaybedenlerin dul eşine, eşi hayatta değilse veya evlenmişse maaşa bağlanmış çocuklarına müştereken, bunlar bulunmadığı takdirde bakmakla yükümlü olduğu ana veya babasına istediği ilden bir adet üç artı bir tamamlanmış, kullanıma hazır konut verilecek.

KREDİ BORÇLARI ERTELENECEK

13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen Soma maden faciasından sağ kurtulan işçilerin kredi kartı borçları ve bankalardan aldıkları krediler 1 yıl süre ile ertelenecek. Bu kapsamda bulunan kredi kartı hamilinin anapara borçları faizsiz olarak 120 aya kadar taksitlendirilecek. Bu maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin tüm kredi kartı borçları ve bankalardan aldıkları krediler ilgili bankalar tarafından borcun tahsili yönünde bir talep ortaya çıktığı takdirde Hazine tarafından karşılıksız ödenecek.

13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecek.

13 Mayıs günü “Madencileri Anma ve Yas Günü” olarak kabul edilecek ve aynı zamanda bu gün madencilik sektöründe çalışanlar için tam gün genel tatil olacak.