BIST 9.007
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,29
HABER /  MEDYA

CHP'den koalisyon ayarı o teklif değiştirildi

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında AK Parti CHP koalisyon görüşmelerine dair kritik kulisler aktardı.

Abone ol

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, imam hatiplerin orta kısmını kapatılması anlamına gelen eğitimde 1+8+4 teklifini CHP dünkü MYK toplantısında 1+5+3+4 olarak revize ettiğini duyurdu.

Abdülkadir Selvi, "Koalisyon görüşmelerinde son durum" başlıklı bugünkü köşesinde AK Parti ve CHP'den sızan bilgileri paylaştı. İşte o yazıdan bir bölüm:

"Toplantıdan sonra liderlerin, kurmaylarına, ”Zamanlı ve süreli bir şey galiba oluyor” dedikleri söyleniyor. AK Parti, CHP ile 4 yıllık güçlü bir koalisyon hükümetinin kurulmasının kolay ama yürütülmesinin zor olacağı görüşünde. İki parti için de yıpratıcı olacağını düşünüyor. O nedenle süresi sınırlı. Örneğin 1 yıllık bir koalisyon hükümetinin kurulabileceği görüşünde. Bu 1 yıl içerisinde seçim barajı indirilip, bazı reformlar yapılır ve koalisyon iki parti için yıpratıcı olmadan seçimlere gidilir.

CHP EN AZ İKİ YIL İSTİYOR
CHP ise 1 yılın yeterli olmadığını düşünüyor.
CHP seçimlere gidince, halka söyleyebilecek bir şeylerinin olmasını istiyor. “En az 2 yıllık bir koalisyon hükümeti kuralım. Eğitim'den çiftçiye ucuz mazota kadar bazı düzenlemeler yapıp, ilk sonuçlarını alarak seçimlere gidelim ki bizim de halka anlatabilecek bir icraatımız olsun” diyorlar.

CHP TEKLİFİNİ REVİZE ETTİ
AK Parti ile CHP heyetleri arasındaki görüşmede eğitim konusu önemli bir yer tutmuştu. CHP'den bu konuda yeni bir adım var. Heyetler halindeki görüşmelerde CHP, 4 artı 4 artı 4'ün değiştirilerek, ”1 artı 8 artı 4'lü sisteme geçilmesini önermişlerdi. Bu durum, 28 Şubat'ın, “İmam Hatip Liselerinin orta kısmını kapatan, 8 yıllık kesintisiz eğitimin yeniden getirilmek istendiği şeklinde yorumlanmış ve AK Parti'de tepkiye neden olmuştu.

CHP'nin dünkü MYK toplantısında bu konu da ele alındı. “Bizim İmam Hatip'leri kapatmak gibi bir gündemimiz yok” denildi. CHP teklifini, 1 artı 5 artı 3 artı 4 olarak revize etti.

Perşembe günkü görüşmeye Kılıçdaroğlu'nun, hükümetin görev süresinden, dış politikadan eğitime kadar üzerinde tartışılan konularda süreci kolaylaştıracak yeni önerilerle gelmesini.

AK Parti ile koalisyon kurarak 13 yıllık icraatlarının yükünü de omuzladıklarını düşünüyorlar. “Bir şeyler yaparak seçimlere gidersek, en azından seçmenlerimize neden AK Parti ile koalisyon kurduğumuzu izah edecek gerekçelerimiz oluşur” düşüncesindeler.

DAVUTOĞLU'NUN POZİTİF TAVRI
10 Ağustos gece 22.20'ye kadar AK Parti-CHP koalisyon için umutlar neredeyse yok denecek kadar azalmıştı. Ancak iki liderin görüşmesi tekrar denkleme girdi. Hem de “romantik” bir şekilde değil. Tam aksine, “Reel politik”in gereği olarak. CHP'liler bunda en büyük payın iki lidere ait olduğunun altını çiziyorlar. Ama en büyük payı Başbakan Davutoğlu'na veriyorlar. Kılıçdaroğlu'nun sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin elbette payı büyük ama Başbakan'ın geliştirdiği inisiyatifin görüşmenin seyrini değiştirdiğini teslim ediyorlar."