BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.307,30
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den istifa çağrılarına ilk yanıt

CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nu istifaya çağıran ve kurultay çağrısı yapan muhaliflere yanıt parti yönetiminden geldi.

Abone ol

CHP'de muhalif milletvekillerinin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu istifa ve kurultayı toplama çağrısına parti yönetiminden ilk cevaplar, Genel Başkan yardımcıları Bülent Tezcan ve Erdoğan Toprak ile milletvekili Kamer Genç'ten geldi.

Tezcan, "Taban kurultay istemiyor" dedi.

CHP'de muhalif milletvekilleri, Cumhurbaşkanı seçiminin ardından harekete geçerek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na istifa ve kurultayı toplama çağrısı yaptı.

Parti yönetiminden ilk tepkiler Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’dan geldi.CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise "Parti tabanı kurultay istemiyor" ifadesini kullandı. Tezcan şunları ifade etti:

"Ben onlara parti içi muhalif demiyorum, farklı düşünen arkadaşlar diyorum. Kurultay çağrısını genel başkan da yapabilir. 1180 yakın delege var ve yüzde 51'inin imzası gerekiyor. Tüzük belli, biz bir kurultaya gerek olduğunu düşünmüyoruz. Tartışma, parti içi değil 2015 seçimleri olmalı.

Her seçim sonrası böyle tartışma oluyor, farklı düşünen arkadaşlar olabilir Parti tabanının böyle talebi varsa buna göre çalışma yapılabilir. Kurultay isteyen, yönetim değişikliği isteyen olabilir. Sayın Genel Başkanımız’a güven tam. Ama sonuçtan memnuniyetsizlik yok."

'İHSANOĞLU DOĞRU BİR ADAYDI'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP'deki kurultay tartışmalarına ilişkin, "Kurultay istemek en doğal haktır. Bunun tüzükte kaideleri, kuralları, imza sayısı var. Delege eğer o sayıyı genel merkeze bildirirse biz de kurultayı toplarız" dedi.

CHP'nin tüzüğüne göre kurultayın bir toplanma şeklinin olduğunu belirten Toprak, konuşmalarında şu ifadelere yer verdi:

"Ben şunu istiyorum deyince biz kurultay toplamayız. Kurultay delegenin kararı doğrultusunda toplanır. Kurultay istemek en doğal haktır. Doğrusu Kurultay'a gitme ihtiyacı yok, Ekmeleddin İhsanoğlu, çok doğru bir adaydı, Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bir adaydı. Bu konuda tüm kamuoyu da bu noktada.

Ama biz, karşımızda devletin gücüyle yarıştık. Manipülasyonlar vardı, halkın yüzde 26'sı sandığa gitmedi. Onların gitmeyişi, bu sayının böyle çıkması demek. Aslında baktığınızda cumhurbaşkanı yüzde 51'le değil, 38'le seçilmiştir."

Toprak, delegenin salt çoğunluğunun sağlanması durumunda kurultayın düşünülebileceğini belirtti.

'GENEL BAŞKAN BAŞARISIZ DEĞİL'

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise "Kurultay talep eden arkadaşların seçimlerde bir yerde çalıştıklarını görmedim. Genel Başkan başarısız değil" dedi.

Genç, "Ben bu kurultay talep eden arkadaşların seçimlerde bir yerde çalıştıklarını görmedim. O kadar rejimi tehlikeye sokan, yolsuzlukları konu alan kanunlar geçerken TBMM çalışmalarına da katılmadılar.

Genel Başkan başarısız değil. Ben de gezdim. Bazı yerlerde MHP'li arkadaşlar çalışmadılar, oy da vermediler, gidip Tayyip'e oy verdiler. Yeterli sayının bulunması durumunda kurultay elbette yapılır" dedi.