BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,78
ALTIN 2.505,94
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den hükumete ekonomi uyarısı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, hükümetin ekonomi politikasını eleştirerek, Mart ayında Türkiye'ye kaynağı belirli olmayan döviz hareketlerinin izlendiği net hata noksan kaleminden 4.8 milyar dolarlık

Abone ol

İNTERNET HABER- CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye'ye Mart ayında giren 4.8 milyar dolarlık kaynağa ilişkin bir inceleme başlatılmasını ve kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapılmasını beklediklerini söyledi.

Bunun, bugüne kadar söz konusu hesaptan tek bir ayda gelen en yüksek para miktarı olduğunu iddia eden Öztrak, söz konusu rakamın büyüklüğünün ortada olağanüstü bir durumun varlığını gösterdiğini savundu.

Öztrak, bu para girişinin nereden kaynaklandığı konusunda bir inceleme başlatılmasını ve kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapılmasını beklediklerini kaydetti.

MERKEZ BANKASI NOKTA TAHMİN VEREMEZ 

Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin beklentileri aşarak yüzde 4.4 gerçekleşmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Öztrak, ancak Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfusa iş sağlayabilmek ve vatandaşların borçlarını rahatça çevirebilmeleri için her yıl en az yüzde 5 büyümek zorunda olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin sıfır hata ile yönetilmek zorunda olduğunu iddia eden Öztrak, Türkiye'nin yeni dönemde en çok sıkıntı yaşayacak ülke listelerinin en ön sıralarında yer aldığını ileri sürdü. Öztrak, şunları söyledi:

"Böyle bir ortamda bağımsızlığını Dolmabahçe'de rehin bırakan Merkez Bankası'nın Başkanı da yılsonu için 1.92 liralık nokta dolar kuru hedefini vermeye devam etmektedir. Dalgalı döviz kuru rejimini uygulayan bir Merkez Bankası'nın Başkanı, dolar kuru için nokta tahmin veremez. Bu nokta tahmini verdiği anda bu artık tahmin olmaktan çıkar, piyasaya ve millete bir taahhüt haline gelir. Hata bir kez yapılırsa ona hata denir. İkinci kez yapılırsa o artık hata değil bir tercih ve taahhüttür. Merkez Bankası Başkanı, ikinci kez '1.92 liralık kur hedefinin arkasındayım' diyerek artık ciddi bir taahhüdün altına girmiştir."

Öztrak, vadeli döviz piyasasında bankalar eliyle işlem yapan pek çok vatandaşın, tasarruflarını dövizdeki sıçramaya kaptırdığını iddia ederek, şu an bu vatandaşların bankaları dava etmeye hazırlandığını öne sürdü.

Bugünden sonra Merkez Bankası Başkanı'na güvenip dövizle borçlanan, dövizle sözleşme yapan her vatandaşın, dolar kurunun yıl sonunda 1.92 lira olmaması halinde, başkanı dava etme hakkına sahip olacağını savunan Öztrak, "Bu başkan lirayı aslanlar gibi savunacağını, dövizin belini kıracağını millete taahhüt etmiştir. Millet de bu başkanın sözlerine güvenerek yapacağı dövizli işlemlerden, dövizin 1.92 lira olmaması nedeniyle zarar ederse Merkez Bankası Başkanı bu zarardan sorumlu olacaktır. Vatandaşlar, 'sana güvendik zarar ettik' diye başkanı dava etmelidirler. Türkiye'de herkes konumunu ve yerini bilerek konuşmak zorundadır" dedi.

Öztrak, toplantının ardından gazetecilerin, Türkiye'ye giren 4.8 milyar doların kaynağının Suriye olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Biz bu net hata noksan kalemindeki sermaye girişlerindeki patlamaları negatif olsun, pozitif olsun ekonominin dönme noktalarında görürüz. Temmuz ayında bu kadar büyük bir net hata noksan kaleminin olması bir olağanüstü durum olduğunu gösteriyor. Net hata noksan kalemindeki 4.8 milyar dolarlık bu artış, bildiğim kadarıyla Cumhuriyet tarihinin aylık rekoru. Bu büyüklükte bir rakamı biz bugüne kadar görmedik. Ancak buna yaklaşan rakamları 2009'da kriz sırasında gördük. Benim kanaatim bu rakamın önemli bir kısmı sıkıntıda olan ailelerin yastık altındaki dövizi bozdurmaları, finansmana ulaşamayan şirketlerin yurtdışındaki mevduatlarını ithalat yapmak için kullanmaları ya da insanların doların 2 lirayı geçmesiyle birlikte psikolojik olarak bunu liraya çevirip, kar edelim yaklaşımı etkili olmuş olabilir. Tabiki Suriye... Bugün artık Türkiye'de sınır yok. Atlarla geliyorlar karşı taraftan, bu tarafta bizim silahlı kuvvetlerimiz var. Orada atlarla bir yerlere hücum ediyorlar, öbür taraftan kaçak malları geçiriyorlar. Burada dolar da geçiyor olabilir. Bu dolarları Türkiye'de bozduruyor olabilirler."