BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.297,55
HABER /  GÜNCEL

CHP'den Genelkurmay'a IŞİD tepkisi...

Genelkurmay'ın "Ankara-IŞİD ilişkisi" başlıklarıyla yansıyan fotoğraflar konusundaki açıklamalarına, CHP'den tepki geldi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanılığı'nın Türkiye-Suriye sınırında Türk askerlerinin iki kişi ile konuşurken görüntülendiği ve basına "Ankara-IŞİD ilişkisi" başlıklarıyla yansıyan fotoğraflar konusundaki açıklamalarına, CHP'den tepki geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Genelkurmay'a "madem sınır ihlali yapan silahlı militanları yakaladınız, neden yasal işlem yapmadınız? " sorusunu yöneltti.

Türk askerleri ile silahlı militanların sohbet görüntülerine ilişkin TBMM aracılığıyla hükümete soru yönelttiğini, Genelkurmay'ın bu sorulara basın açıklaması ile yanıt verdiğini söyleyen Tanrıkulu, "Genelkurmay açıklamasında Türk askerlerinin sınırda militanları uyardıkları ifade ediliyor. Oysa oradaki görüntüler ikaz görüntüsü değil, daha çok sohbet etme görüntüsü içeriyor" dedi.

Tanrıkulu,"Genelkurmay açıklaması izaha muhtaçtır." diyerek,  Genelkurmay açıklamasının yeni sorular ortaya çıkardığını söyledi.

Tanrıkulu bu soruları şöyle sıraladı;

* Görüntülerde sınırdaki iki kişinin ellerinde silah olduğu açıkça görünülor. Objektif bir gözle bakıldığında da bu kişilerin IŞİD vahşet örgütünün militanı oldukları izlenimi çıkıyor. Neden Genelkurmay açıklamasında bu silahlardan hiç bahsedilmiyor?

* Genelkurmay açıklamasından, bu kişilerin Türkiye sınırları içinde oldukları, bu nedenle Türk askerlerinin kendilerini sınır dışına çıkmak için uyardıkları ifade ediliyor. Militanların Türkiye sınırı içinde oldukları kabul edildiği halde, neden silahlı bu iki kişi hakkında yasal işlem yapılmadı?

* Genelkurmay daha önce yaptığı açıklamalarda, "terör örgütü" olarak bahsederek, PYD'nin sınırı geçen üyeleri hakkında yasal işlem yapıldığını bildirmişti. Neden bu seferki açıklamada IŞİD'den terör örgütü olarak bahsedilmiyor?

* Genelkurmay açıklamasında, askerlerin mayınlı bölgedeki iki kişiyi uyardıkları ifade ediliyor. Dolayısıyla askerler ile o kişiler arasında diyalog geçtiği kabul ediliyor. Bu diyaloğu gerçekleştiren TSK personeli kimdir? Bu personel, IŞİD terör örgütü üyeleri ile hangi dili konuşmaktadır? Ya da IŞİD terör örgütü üyeleri Türkçe mi biliyorlardı?

turk-askeri-ile-isid-cilerin-gorusmesine-iliskin-6635108_8098_m.jpg

İŞTE GENELKURMAY'IN AÇIKLAMASI

CHP'li Tanrıkulu'nun tepki gösterdiği Genelkurmay açıklaması şöyle;

"28 ve 29 Ekim 2014 tarihli bazı gazetelerde "İşte Kanıtı: Ankara - IŞİD İlişkisi Görüntülendi" ve "Bu görüntüler Uluslararası Savaş Mahkemesine götürür" başlıkları ile haberler yayımlanmıştır.

Söz konusu haberler ile ilgili olarak yapılan incelemede; resmin çekildiği bölgenin, 3'üncü Hudut Alay Komutanlığı (Suruç / Şanlıurfa) Karaca Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde bulunan bir nöbet yeri olduğu, resimde görülen Kobra aracı ve askerî personelin, bu nöbet yerinde görev yapan ve devriye görevi icra eden unsurlarımız olduğu, ancak;

a.  Sınır hattı olan demiryolunu geçerken hudut nöbetçilerimiz tarafından iki kişinin görüldüğü, 

b.  Bölgeye iki adet Devriye Timi sevk edildiği,

c.  Bölgeye ulaşan Devriye Timleri tarafından mayınlı sahayı terketmeleri konusunda ikaz edildikleri ve ikaza uymamaları halinde ateş açılacağının kendilerine bildirildiği,

ç.  Bunun üzerine şahısların "Hududu tel örgü olarak bildiklerini" ifade ederek Suriye topraklarına geri döndükleri tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, bazı basın yayın organlarında yer alan iddialar tamamen gerçek dışı olup Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk Silahlı Kuvvetlerini karalamaya matuftur."