BIST 9.056
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.297,79
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den dershane düzenlemesine eleştiri

Sakine Öz, yolsuzluklar ve eğitimde "yeni kadrolaşmalar" konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Kamuoyunda dersane düzenlemesi olarak bilinen Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik getiren tasarı üzerine söz alan CHP Manisa Milletvekili 

Sözlerine AKP sıralarına seslenerek başlayan Milletvekili Öz, “Bu tasarıyı sadece bir dersane düzenlemesi sayarsak hata ederiz. Şimdi ise bu tasarının asıl amacını, Bilal oğlana anlatır gibi tane tane anlatacağım” dedi ve yolsuzlukların Türkiye’de nasıl bir dönem açtığını, yasaların hangi amaçlarla çıkarıldığını şu sözleriyle savundu:

Bu tasarı, yolsuzluk ve rüşvet gündemi içinde, yargı ve emniyetten sonra eğitimi de tümüyle siyasi kadrolaşmaya terk etmeye adanmıştır. Yeni Türkiye'de iş, işi bilene değil; devlet içinde Bakanı yakından bilene, ticarette ise paraları en hızlı eritene verilecektir.

Bilal; bizden duymuş olma ama, Babacığın sanki Sümeyye'yi senden çok seviyor! AKP sıraları; bizden duymuş olmayın ama, Padişahınız parasını sizden ve Türkiye'den çok daha fazla seviyor!

Siz, dinlendiğinizi bile bile çalmaya, kısık sesle sıfırlamaya devam edin, biz dinlendiğimizi bile bile,
ne pahasına olursa olsun yolsuzluğu haykırmaya devam ediyoruz!” ifadesini kullandı.

CHP Milletvekili Sakine Öz’ün konuşmasında dikkat çeken başlıklar şöyle:

“Dersane Bahane, Kadrolaşma Asıl Mesele”

Bu yasa tasarısını sadece dersane düzenlemesi sayarsak hata ederiz. Tasarı, yolsuzluk ve rüşvet gündemi içinde yargı ve emniyetten sonra eğitimi de tümüyle siyasi kadrolaşmaya terk etmeye adanmıştır.

Bu tasarı, atanamayana, aday öğretmenlere, okul bekleyen taşımalı eğitime, üç kuruşa dershanede emeği sömürülen genç eğitimciye çare olmayacaktır.

"Tasarının Süslü Sözleri Pul Pul Dökülüyor"

Bu tasarının ayrıntısına baktıkça süslü sözleri pul pul dökülmektedir. Yoksul ailelerimizin çocuklarına nitelikli, parasız ve fırsat eşitliğine dayalı bir eğitim tümüyle hayal olacaktır. "Eğitim desteği" altında verilecek yardım devede kulak kalacak, halkın kursağından çalanların milyon dolarları evde zor tuttuğu ülkemde, özel okul masrafları yoksul bütçelerimizi daha da fazla yoracaktır.

"Kasaları Sıfırlatanlar, Aile Bütçelerini de Sıfırlayacak"

Başbakan uyku semesiyle geç kavrayan oğluna milyonları sıfırlatmayla uğraşırken, milyonlarca ailemizin bütçesi özel okul kasasındaki sıfırı tüketecektir. Bu tasarıyla, özel okul öğretmenlerimiz daha az paraya daha çok yorulacak, sömürü katlanacak, dershanelerinden kıdem ve ihbar tazminatını alamayacak, eğitimde verim düşecektir.

Dershaneleri kapatıp hazine arazisini özel okullara veren bu tasarı, eğitimde arazi rantına göz dikmiş, "okul dikme" adı altında devleti yeniden soymanın hesabına girişmiştir. Bakanlığın yasadaki şantajı hukuk tarihine geçecektir. Dershaneler, Bakanlığa dava açmamak ve mevcut davalarını geri çekmek şartıyla araziyi kullanacaktır.

İş, Bilene Değil; “İşini Bilen”e Verilecek

Bu tasarı Millî Eğitimde sözlü sınavla atamalar yoluyla cemaat sonrası için yeni yandaş bürokrasiyi kurmaya adanmıştır. Meclisimiz, bozulan ittifaklar ve saçılan yolsuzluklar sonrasında tümüyle çöken devleti AKP teşkilatına dönüştürmek için yama yapmaya zorlanmaktadır.

Bu tasarı, 51 bin dershane öğretmeninden sadece 24 binini kapsayacaktır. Dershanelerde 6 yıldan az çalışan 27 bin öğretmene, 10 binlerce idari çalışana, temizlik görevlisine, kantine kadar "Size artık ekmek yok, sigorta yok!" denecek, aileler işsizliğe sürüklenecektir.

"Yeni Kadrolaşmaya Çirkin Kılıf Dikiliyor"

Tasarı, "yurtdışına yüksek lisans öğrencisi gönderirken sözlü yapar, istediğimi yollarım. Dönünce de Bakanlığa uzman atarım" diyerek genç yaşta kadrolaşmaya çirkin bir kılıf dikmektedir.

Yargıdan ve emniyetten sonra, eğitimde de kendisine muhalif gördüğü kadroları tümüyle hukuka aykırı biçimde görevden almaktadır. Özerk kurulları yok ederek Bakana koşulsuz bağlamakta, bürokrasi içinde partiye bağlılık yemini eden yeni kadrolar yaratmaya zorlamaktadır.

"Manisa’daki Eğitim Sorunları Büyüyor"

Bu hafta bölgemde, Manisa Alaşehir Kavaklıdere'de pazar yerinde babasının tezgâhında dizine kadar çizmeyle çalışan genç, atanamayan öğretmen adayımızla görüştüm. Bu tasarı o öğretmenimizin sorununu çözmeyecek, asıl işini yürütemeyecek, akşama eve ekmek götürmek için baba tezgahında çalışmaya devam edecek. Tasarı, tam tersine, eğitimde adaletsizliği daha da büyütecektir.

Devlet okullarımızın sorunları sürerken ortadan kaybolan Bakanlık, Manisa'da 900 öğrencili Akhisar Adnan Menderes Lisemizi kapatmış, yandaş vali ise okulu 30-40 öğrenci için İmam-Hatip’e vermekten çekinmemiştir. Bakanlık kararıyla üç yıl önce Manisa Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi için yapımı başlanan bina yine aynı valiliğin ani kararıyla İmam-Hatip lisesine verilmiştir.

"Atanamayan Öğretmenlerle Dalga Geçiyorlar"

Tasarı "KPSS olmadan sözlü sınavla atama yaparım." diyerek atama bekleyen öğretmenle dalga geçmekte, sözlü sınavla yeni şaibelere, eğitimde siyasi kadrolaşmaya yönelmektedir. Yargıdan ve emniyetten sonra eğitimde de kendisine muhalif gördüğü kadroları tümüyle hukuka aykırı biçimde görevden almaktadır.

Yeni Türkiye'de iş, iş bilene değil devlet içinde bakanı yakından bilene, ticarette ise paraları en hızlı eritene verilecektir. Bilal oğlan; bizden duymuş olma, babacığın sanki Sümeyye'yi senden çok seviyor. AKP sıraları; bizden duymuş olmayın ama padişahınız parasını sizden ve Türkiye'den çok daha fazla seviyor.